Március 18-án az olasz közszolgálati tévé, a RAI UNO egyik műsorában azzal foglalkozott, hogy miért is érdemes egy olasz férfinek kelet-európai barátnőt választania – írta olvasónk, Dorottya, akinek ezúton is köszönjük a találatot. 

A műsorban meghívott vendégek beszélgettek arról, hogy mi az, ami megfogja az olasz férfiakat a kelet-európai nőkben. Az egyik vendég, Fabio Testi színész volt, ő ezt mesélte: egy barátja azt kapta ajándékba az orosz barátnőjétől, hogy az elvitte egy bordélyházba. „Hogy lehet nem beleszeretni egy ilyen nőbe?” – tette fel a kérdést Testi. 

A műsor egyik legemblematikusabb pillanata az volt, amikor egy hat pontból álló táblázatot mutattak be A kelet-európai nők vonzereje címen, ami a következő „előnyökkel” méltatta őket. Vagyis minket.

Készen állsz? Íme:

1. Mind anyák, de a szülés után szinte azonnal visszanyerik tökéletes formájukat.
2. Mindig szexik, soha nem hordanak melegítőt vagy pizsamát.
3. Megbocsátják a félrelépést.
4. Hagyják, hogy a férfi irányítson.
5. Tökéletes háziasszonyok, már gyerekkoruk óta tanulják a házimunkát.
6. Nem nyafogósak, nem akaszkodnak rá a férfiakra, nem sértődékenyek.

Nos. Hát, nagyon köszönjük. Igazán kedves. És milyen lényeglátó! Annyira hatása alá kerültünk e bókcsokornak... nem is álljuk meg, hogy ne válaszoljunk. Mert valamit kifelejtettek ezek a kedves talján műsorkészítők; a kelet-európai nők sosem hálátlanok!

UPDATE: Andrea Fabiano, a Rai1 televízió igazgatója bocsánatot kért a kelet-európai nőktől, és mindenkitől akit megsértett, és bejelentette, hogy megszüntetik a műsort. " A döntés, hogy megszüntessük a műsort reakció arra a tartalomra, melyek ellentmondanak annak, amit mi a közszolgálati televízióban képviselünk." - nyilatkozta. 

Íme, a reakciónk, amolyan kelet-európai módra:

1. A forma
Szerencsés géneket örököltünk itt Kelet-Európában, nincs mese, kár tagadni. Innen származik Mihalik Enikő, Daria Werbowy, Eva Herczigova – hogy csak néhányat említsek a nálunk teljesen átlagos, de a világ szemében csodaszépnek számító lányok közül. Ez van, tisztában kell lenni az értékeinkkel. Szülés után – hála a géneknek – nem kell rágörcsölni a fogyókúrára, nincs se cellulitiszünk, se terhességi csíkunk, maximum egy kis testápolóval kenjük magunkat, amit a baba mellől csentünk el. Bőven elég, és több jut a családnak. Ez van, no, nincs mit tenni. 

2. A szexepil
Igen, mi mindig szexik vagyunk, a pizsamát csak a gyerekek miatt ismerjük, eszünkbe sem jutna felvenni, hisz jól tudjuk, a pizsama a házasság halála. A melegítő sosem volt divat nálunk, elhűlve figyeljük, hogy még Kim Kardashian is képes magára húzni egy ilyen vállalhatatlan darabot. Néha szembejön valami dokumentumfilm, amelyikben nők macinaciban mennek le a boltba, ne adj' isten a játszira, de ezt elég nehéz elhinnünk. Mi itt, Kelet-Európában rendesen felöltözünk, farmer, blúz, ha hidegebb van, pulóver, könnyű smink, magas sarkú – hisz, ugye, nők vagyunk. Le a pizsamával és a mackóval! – ezt üzenjük nyugat-európai nőtársainknak. 

3. A megbocsátás
Nem értjük, miért lelkiznek olyan sokat a nyugati nők a félrelépésen, hisz annyi szép nő van, az ember meg, ugye, nincs fából. Nekünk már gyerekként megtanították: a nő szoknyája azért nagy, hogy sok minden elférjen alatta, és különben sem fáj, amiről nem tud az ember. Valójában nem is értjük, miért téma ez, hisz amíg nekünk adja haza az urunk a pénzt, addig nincs miért aggódni. 

4. Az irányítás átengedése
Hát, hogyne hagynánk, hogy a férfi irányítson, az a dolga. Ő tudja megmondani, mi legyen, mi pedig a hagyományos női szerepet visszük, amit jól megtanultunk az évszázadok alatt. Apjuk keresi a pénzt, mi neveljük a gyereket meg vezetjük a háztartást. Biztosítjuk a formás, szexis és megbocsátó hátországot. Semmi baj nincs ezzel, ha nagyon kell, akkor bevetjük a női rafinériát, hogy apu azt higgye, ő találta ki, milyen legyen az új autó, vagy hova menjünk idén nyaralni. A férfinak szüksége van arra, hogy érezze, ő a főnök, miért ne okoznánk neki örömöt? 

5. A házimunka
A többi nőtársammal egyetemben szerencsés vagyok. Egészen kicsi lányként megtanultam, hol a helyem. Tökéletesen főzök, mosok, takarítok és természetesen vasalok. És nem kérdés, ha jószág jön a házhoz, azt is ellátom a legjobb tudásom szerint. Valójában nem is értem – szoktuk ezt beszélni a csajokkal a játszin –, hogy vannak nők, akik nem főznek, elvárják az uruktól, hogy bevásároljon, esetleg kiporszívózzon, nem átallják őket leszúrni, ha nem a szennyesbe kerül a koszos zokni... vagy akkor, ha reklamálnak a vasalatlan ing miatt. Nézzünk szembe a tényekkel! Mi itt, Kelet-Európában a hagyományos családi értékeket képviseljük, és valljuk: ez tökéletesen bevált. 

6. No nyafogás!
Őszintén, hát miért nyafognánk? Miért sértődnénk meg? Ráakaszkodás? Röhögnöm kell. Minket úgy neveltek, hogy ezek nem követendő értékek, és ha hisztisek, sértődékenyek vagyunk, vénlányok maradunk. Azt pedig egyikünk sem szeretné, hisz anyák, és háziasszonyok szeretnénk lenni, már az oviban is menyasszony volt a jelünk. Miért akaszkodnánk rá a férfira? Vannak praktikáink, le sem tudjuk vakarni magunkról a pasikat, nemhogy rájuk akaszkodnánk. Hangos szó, edénycsapkodás, zokogás a fürdőben, elviharzás a barátnőhöz... ilyesmi nálunk elő sem fordulhat, maximum a Szex és New Yorkból ismerjük egyáltalán a jelenséget. Mi pont olyanok vagyunk, mint a Született feleségek, épp ezért nem is értjük, miért nem nálunk forgatták a filmet.

Ilyenek vagyunk mi, kelet-európai nők.

Zimre Zsuzsa 

Kiemelt kép: Getty Images/ Tristan Fewings/Getty Images for amFAR