Kőrizs Kata cikkei

Összesen: 41 db cikk

Sorban állnak le a szülészetek, de senki sem törődik vele – Ezt okozza a rendszer lassú kivéreztetése

WMN Ügy – 2022. augusztus 5. – KK

Miért gond az, hogy egyre kevesebb helyen lehet egyáltalán megfelelő ellátást kapni várandósan, nemhogy szülni? Hogyan lehetne javítani a rendszeren, és miért lenne fontos tenni valamit? Kőrizs Kata újságíró saját (negatív) tapasztalatai miatt aktivistaként dolgozik azon, hogy jobb legyen a szülészeti ellátás. A helyzet azonban csak tovább súlyosbodott.

„Az orvos azt mondta, ha ott szülök, akkor – ha kell – ő igenis nyomja a hasam vagy ugrál rajta”* – Szüléstörténet a hálapénztől „mentesített” rendszerben

WMN Egszsg – 2022. július 7. – KK

Réka szüléstörténete sajnos egy kórkép a mai magyar szülészeti ellátásról, ahol már nincs szabad orvosválasztás, ahol megtörténhet, hogy kiabálnak egy kismamával… és ahol végül hiába minden küzdelem, nem sikerül az eltervezett és orvosi szempontból sem kifogásolt természetes szülés. Mászkálás kórházak között, áramszünet és szomorú tanulság.

„Minek cipeltem volna fel?!” – Akadályozottsággal élő gyerekek integrált oktatása a gyakorlatban

WMN Ügy – 2022. június 22. – KK

Egyenlő bánásmódra számíthat egy kerekesszékkel közlekedő vagy másmilyen akadályozottsággal élő, de a többségi oktatásba integrálható kisgyerek az óvodában? Egy kisfiú történetén keresztül jártunk utána, mennyire működik a gyakorlatban az érintett gyerekek együttnevelése, és mik a szülők lehetőségei, ha jogsértést tapasztalnak az intézmények részéről.

„Számtalan kudarc ellenére kell a legjobbat kihozni magunkból” – SNI-s gyerekek a magyar iskolarendszerben

WMN Egszsg – 2022. május 23. – KK

Szakemberekkel és szülőkkel beszélgettünk az SNI-s gyerekek jelenlegi helyzetről, az őket érintő legégetőbb problémákról és a jövő lehetőségeiről:

A legkiszolgáltatottabb koraszülött babáknak van a legnagyobb szüksége a szülői gondoskodásra – Így segít a kenguruzás a legelesettebb babákon

WMN Egszsg – 2022. május 15. – KK

A koraszülött-ellátást forradalmasító „kenguruzás” alaptétele, hogy a szülőt is kompetensnek kell tekinteni. A kenguruzás világnapján többek között erről is mesélnek a módszert Magyarországon meghonosító szakemberek.

< 3 4 5 6 7 8 9 >