Még soha nem írtam cikket. Kiskamaszként próbálkoztam nagy szerelmi drámáim papírra vetésével, de az irományom olvashatatlannak bizonyult. Ám most újra megpróbálom. Ha már megadatott, hogy a barátnőm itt a főszerkesztő, akkor talán lesz, aki kijavítja nekem a szöveget. Megszerkesztik... vagy mit szokott mondani.

Úgy érzem, fontos közlendőm van, ezért vállalom a hercehurcát. 

Embereket fotózok. Sokfélét. Amikor a WMN valamelyik újságírója éppen interjút készít, én lenyűgöző helyzetben vagyok. Míg ők dolgoznak, én jól szórakozom. Figyelem őket. A szemüket, a gesztusaikat, az arcvonásaikat, az apró rezdüléseket, és közben hallgatom a beszélgetést.

Akkor kattintok, amikor igaznak érzem az arcot. Mindig van egy pillanat, amikor egy kérdés kizökkenti őket a szerepükből, és elkezdenek tényleg magukról beszélni. Minden ember ilyen.

Hogy ez a pillanat mikor jön el, az az újságírótól is függ. (És mivel itt profik dolgoznak, elég hamar...) 

A WMN elmúlt bő másfél évében több mint tucatnyi alkalmam volt (a saját tehetségüknek, munkájuknak köszönhetően) sikeres nőket (és persze férfiakat is) fényképezni, de most elsősorban a nőkről írok. Van néhány dolog, amit a fotózásuk közben meghallottam, megláttam, észrevettem. Mindannyiuktól tanultam valamit  és most úgy döntöttem, hogy összegyűjtöm a legfontosabbakat, amelyeket mindenkinek érdemes lenne tőlük ellesni. Gondolatokat, amelyeket kimondtak, értékeket, amelyek az egész mondanivalójukból, lényükből sugárzott. 

1. Jól ismerik magukat
Tisztában vannak önmagukkal. Ismerik, feltérképezték saját személyiségüket, és nem éri őket meglepetés magukkal szemben. Nincs olyan, hogy jaj, nem gondoltam volna, hogy ez ilyen reakciót vált majd ki belőlem". 

2. Élik az érzelmeiket
Az érzelmeiket megélik, de nem ragadnak bele. A karrierista nőkre gyakran mondják, hogy érzelemmentesek. Lehet. De én úgy vettem észre, hogy az igazán sikeres nők élnek az érzelmeikkel, de kezelik, és nem elfojtják. Pistyur Vera, a Brige Budapest vezetője például azt mesélte a vele készült interjúban, hogy hónapokig egy papírlappal járt, amelyen különböző érzelmek voltak felsorolva. Ha azt érezte, hogy elönti egy érzés, előkapta a papírt, kiválasztotta, melyik az, és megpróbálta visszagörgetni az okát. Megtalálni például, hogy miért dühös egy adott helyzetben. Azt mondta, mindezt addig gyakorolta, amíg eljött az idő, hogy azon nyomban felismerte az érzelmeit, és a felismerés által el is párolgott belőle minden negatív gondolat. Zseniális.

3. Nem félnek bízni
Bíznak a többi emberben, legfőképp az alkalmazottaikban. Elfogadják, hogy ha a beosztottjaik egész nap az adott munkájukat végzik, akkor ők tudják a legjobban, mi történik az adott területen, az adott ügyfélnél... Ezért bíznak a munkatársuk értékítéletében is. A bizalom bizalmat szül. Ezek a nők csapatban gondolkodnak, és tisztelik a csapatuk tagjait. 

4. Nagyvonalúak
Igen, gálánsak. Nem csak anyagi értelemben. Átadják a tudásukat is. Önzetlenül. 

5. Ott vannak, ahol vannak
Jelen-lét. Képesek a jelenben létezni. Elmerülni abban, amit csinálnak. Egy tepsi sikálásban ugyanúgy, mint egy prezentációban. Persze tudom, az a menő, ha egy nő egyszerre több dologra figyel, és igen, képesek is vagyunk rá, ha úgy hozza a szükség. De ha igazán sikeresek akarunk lenni úgy, hogy közben ne essünk szét, szerintem üdvözítőbb, amikor szépen sorban haladunk a dolgokkal. Egymás után. Egyszerre egyet. Ők így csinálják. És bejött nekik.

6. Tesznek a fiatalokért
Kíváncsiak a véleményükre, a gondolataikra, időt töltenek velük. Tanulnak tőlük, miközben tanítják őket, és ezt nem szégyellik. 

7. Képesek elköteleződni
Most nem elsősorban a házasságra gondolok. Hanem arra, hogy a szakmájukban kitűzött céljaikat nem adják fel. Kitartanak mellettük, még akkor is, ha a környezetük azonnal nem is igazolja vissza a választásukat. Végül többnyire mégis kiderül, hogy jól döntöttek. Ha pedig mégsem, akkor képesek tanulni belőle.

+1

Szeretik, amit csinálnak
Imádják a munkájukat. Nehezen fáradnak el, de ha mégis, képesek kikapcsolni. A szemük cinkos és fiatal. Szerelmesek az életbe, és ez az objektíven keresztül is megmutatkozik. 

Na, én ilyenkor kattintok. 

Csiszér Goti

Goti portréját húga, Csiszér Kata készítette.