Egyik ok a férfihiányra: a roppant alacsony fizetés 

Kelemen Gábor szociális munkás az SOS Gyermekfalu alkalmazásában dolgozik, projektkoordinátor. Ám emellett tapasztalati szakértőként is rálát a folyamatokra, ugyanis ő maga is gyermekotthonban nőtt fel.

A saját édesapjával nincs kapcsolata, a férfi korán elhagyta a családját. Gábornak a gyerekvédelemben nevelkedve voltak ugyan férfi nevelői, de nagyon kevesen. „Ők adtak azért olyan mintákat, amiket ma már tudatosan használok, vagy utólag felismerem, hogy beépítettem a mindennapjaimba, de ezeket innen-onnan szedegettem össze” – mondja, hozzátéve, hogy 24 év alatt a gyerekvédelemben a hetvenkét felnőttből, akit megismert, mindössze hat volt férfi. 

apa SOS Gyermekfalvak gyerekotthon Férfikör
Kelemen Gábor – A kép Kelemen Gábor tulajdona

A férfiak, ha vannak is a rendszerben, inkább vezető szerepet töltenek be, kevés az, aki közvetlen kapcsolatban áll a gyerekekkel. Ennek részben az is az oka, magyarázza Ferenczy Tamás gyermekvédelmi szakember, hogy szociálismunkás-fizetésből nem könnyű egy családot eltartani. Ezért hozták létre közösen, más kollégákat is meghíva, a Férfikört, hogy a gyerekotthonban élő fiatalok számára férfi mintákat is tudjanak mutatni. 

Morzsákból épített apa

„Azt szerettük volna, ha minél természetesebben át tudunk adni a gyerekeknek olyan mintákat, amikből le tudják aztán maguknak szűrni, számukra mit jelenthet a hétköznapokban fiútestvérnek, férfinak, apának lenni. Sokfélék vagyunk, így attól lesz az egész izgalmas, hogy nem egytípusú sémát kapnak, hanem többet, aztán azt tartják meg belőlük, amit ők fontosnak gondolnak” – magyarázza Kelemen Gábor.

„Lehetőséget akartunk teremteni, hogy beszélgethessünk arról, milyen férfinak lenni. Megpróbálunk férfiként pótolni olyan mintákat, amiket egyébként normális esetben egy apának kellene mutatnia a gyerekének”

– teszi hozzá Ferenczy Tamás, aki szerint az, akinek az életében nincsen stabil, szeretetteljes, hozzáférhető férfi, az is megtanulja ezeket a mintákat, csak ő kénytelen mindezeket morzsákból összeszedegetni. „Így persze többet kell próbálkoznia azzal is, hogy mi az, ami számára működik, és mi az, ami nem. Az apák hiányát lehet pótolni, csak aki nem tud miből dolgozni, annak sokkal nehezebb dolga van.”

apa SOS Gyermekfalvak gyerekotthon Férfikör
Ferenczy Tamás – A kép Ferenczy Tamás tulajdona

Férfikörös foglalkozások

A Férfikörbe meghívtak minden 14 évesnél idősebb, az SOS Gyermekfaluhoz köthető fiút és férfit, itt élő fiatalokat, az utógondozott fiatal felnőtteket, illetve férfi kollégákat is, hogy a minta minél gazdagabb legyen. „Fontos volt, hogy lássák, a férfi nem csak egy izmos, erős, heteró férfi lehet. Hiszen nagyon sokfélék vagyunk ezen kívül is. Így nekik is könnyebb kapcsolódni.” Ferenczy Tamás nevetve meséli, hogy az eredeti ötlet nagyjából így szólt: „jöjjenek össze, és csináljanak valami férfiasat”. De aztán itt meg is torpantak. „Nem igazán tudtuk, hogy pontosan mi az, hogy »férfias«.” 

A foglalkozások három-négy órásak. Ezalatt pingpongoznak, csocsóznak, bográcsban főznek, vagy filmet néznek. Az ezekben látott különféle férfi minták alapján beszélgetnek arról, kinek mit jelent a férfiasság, és milyen értékeket hordozhat. Megvizsgálják közösen, az életük mely területein lesz hangsúlyos vagy fontos a férfiasságuk megélése, és ez pontosan mit foglal magában.

„Emellett értékekről is beszélgetünk, és azok fontossági sorrendjéről” – egészíti ki Ferenczy Tamás.

Ezek a közös együttlétek azért is fontosak, mert így tud kialakulni egy olyan bizalmi kapcsolat, amely lehetővé teszi, hogy később bármit meg lehessen kérdezni. A gyerekvédelemben a bizalom kiépítése az egyik legnehezebb dolog, amit épp ezekkel a kötetlen kapcsolódásokkal lehet a leghatékonyabban létrehozni, mondja Kelemen Gábor. 

Ez nem csoportfoglalkozás, hanem inkább közösségépítés, hangsúlyozza Ferenczy Tamás, és hozzáteszi: „Azt akarjuk megértetni, hogy valójában tök mindegy, hogy milyen vagy, ha te férfinak tartod magad. Közben mintákat adunk arra, hányféleképp élhetjük meg a férfi mivoltunkat.” Kollégája maximálisan egyetért: „Nem lehet azt mondani, hogy ilyen a férfi, és kész, az identitását mindenkinek magának kell kialakítania.”

Számára például a férfi lét egyik fontos értéke, ha képes megteremteni a családja biztonságát, a családtagjait pedig igyekszik megvédeni. 

Nem az apa hiánya a legrosszabb

Ferenczy Tamás kiemeli, a Férfikörrel távolról sem az apahiányt akarják betömni. „Az apa jelenléte fontos, és hasznos abban az esetben, ha olyan mintákat tud átadni, amiket jól tudunk hasznosítani később. Ha nem látok egy olyan apát, aki az édesanyámat szereti, tiszteli, akkor ez hiányozni fog. Ha viszont az apám bántalmazó, akkor igencsak sérülni fog az apaképem, ami pedig megnöveli annak az esélyét, hogy magam is bántalmazóvá, vagy áldozattá váljak. Nem biztos hogy az apahiány rosszabb, mint egy mérgező szülő jelenléte.”

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images / Maskot

Fiala Borcsa