Miklya Luzsányi Mónika cikkei

Összesen: 78 db cikk

„Veled akarok lenni ott, ahol vagy: a sötétségben” – A The Sound of Silence című dal megható története

Kult – 2023. szeptember 30. – MLM

„Hello darkness, my old friend…” – Így kezdődik egy dal, amelynek nincs ember, aki ne ismerné csodálatos dallamát. Tudtátok, hogy a sláger egy mély emberi tragédia és egy fantasztikus barátság nyomán született?

Lőgyakorlat, redőnyös tolltartó, iskolaköpeny – Ilyen volt az iskolás élet a hetvenes-nyolcvanas években

WMN Suli – 2023. szeptember 28. – MLM

Szerzőnk arról mesél az unokájának (és nekünk), milyen volt iskolásnak lenni ötven évvel ezelőtt: mit jelentett például az, hogy vigyázzban ülni, mit kellett előadni az orosz katonáknak, milyenek voltak a nyári táborok, és mi volt a rettegett körmös…

Férfiruhát öltött, hogy sebész lehessen és katona: James Barry titokzatos élete

Kult – 2023. szeptember 8. – MLM

Döbbenetes történet egy híres sebészről, akiről a halála után derült ki, hogy női testbe született. Húszas éveiben viszont férfiruhát öltve, álnéven orvosi egyetemet végezhetett. Kiváló szakember lett – és emellett bátor katona. Titkának lelepleződése után azonban eredményeit megpróbálták kiradírozni az orvostudomány történetéből.

„Amint azonban az iskolába léptek, megbénultak és elbágyadtak” – Brunszvik Teréz, az első magyarországi óvodák megalapítója

Kult – 2023. szeptember 1. – MLM

Brunszvik Teréznek saját gyereke nem született, mégis gyerekek ezreit vette mégis szárnyai alá. Ismerjétek meg a magyar óvodarendszer úttörőjének izgalmas életét!

Tíz történelmi tény, amit csak kevesen tudnak Szent Istvánról

Kult – 2023. augusztus 20. – MLM

Kié volt valójában a Szent Jobb? És honnan kellett kihalászni István gyűrűjét? Első királyunkkal kapcsolatban sok félreértés, téves információ kering a köztudatban. Miklya Luzsányi Mónika segít tisztázni bizonyos kérdéseket, és egyben nagyon izgalmas, szórakoztató történelmi sétára hív bennünket.

< 5 6 7 8 9 10 11 >