Megértés a válaszokon túl

Már évek óta tudom, hogy a lányomnak a Menstrupédia című könyvet fogom a kezébe adni, amikor eljön az ideje. A könyvet kilencéves kortól ajánlják és a lányok kamaszodását, testi és lelki változásait járja körbe képregényes, laza stílusban. (Tóth Flóra ITT írt róla korábban.)

https://docs.google.com/forms/d/1nhHfUNocvkGr6TSFAXOoeQ6OU9j-jCnoY-XckMdw8ts/

Rengeteget gondoltam arra, hogy mennyire jó lenne egy ilyen könyv fiúknak is. Nemcsak azért, hogy kiegyenlített legyen a képlet, hanem azért, mert ez a tónus, ez a könnyed, de lényegi információkat mégsem elhallgató stílus egészen hiánypótló. 

A kamaszoknak sokszor csak az arcába tolják a fizikai változásokat, de túl szárazon és egyáltalán nem empatikusan

Egy gyereknek nem csupán válaszokra van szüksége, hanem megértésre is, pláne egy olyan időszakban, amikor ennyit változik. 

A korai kamaszkor egyik legnehezebb periódusa, amikor a lélek összezavarodva, kétségbeesve próbálja utolérni a test és hormonháztartás változásait. 

Küldetéstudat a könyvek mögött

Aditi Gupta és Tuhin Paul könyve nem komolykodik, de nem is bagatellizál. Úgy csöpögteti az infókat, hogy közben a szereplőkkel azonosulni is lehet, ezáltal könnyebb megérteni mindazt, amin keresztülmennek, így segítve az olvasó gyerekeket abban, hogy saját magukat is jobban megértsék. 

felvilágosítás kamaszkor szexuális felvilágosítás

Látszik, hogy a szerzőknek szívügye: minden gyerek örömmel élhesse meg a serdülőkorral járó testi-lelki változásokat, könyveikkel nekik és a szülőknek igyekeznek segíteni. Ennek hátterében az áll, hogy tinédzserként egyiküknek sem volt lehetősége ezekről a témákról őszintén beszélgetni, és azt tapasztalták, hogy ez általános jelenség. 

Aditi és Tuhin végül 2012-ben megalapították a Menstrupédiát, méghozzá azzal a céllal, hogy minden indiai kislány információkhoz jusson a menstruációról. Azóta már több mint ötvenezer diákjuk volt, és több mint ezer oktatót képeztek. Aditi egyébként TED-előadó is, és szerepelt a Forbes India „Harminc sikeres, harminc év alatti fiatal” listáján, a BBC 2015-ben pedig a száz legnagyobb hatással bíró nője közé választotta. 

Marci szerencsés kisfiú-nagyfiú 

Esküszöm, tényleg fohászkodtam, hogy legyen már ilyen könyv fiúknak is, és végre meg is érkezett a Menstrupédia párja, a Marci kamaszodik

Formáját tekintve ugyanúgy képregényes ez a könyv is, és egy kisfiú, Marci történetén keresztül szemlélteti a korai változásokat. 

A fiút szerető, támogató család veszi körül, amikor tinédzserré válik. Könnyedén, lazán, beszélnek a testi-lelki változások akár kellemetlenebb pontjairól is, de túl a kamaszkor jellegzetességein, külön figyelmet fordítanak olyan nagyon fontos témákra is, mint a csúfolódás, a bullying vagy az egészséges táplálkozás. Említi a lányokat érintő változásokat is, sőt, még arra is kitér, hogyan óvhatják meg őket a fiúk a zaklatástól. 

felvilágosítás kamaszkor szexuális felvilágosítás

Mint tudjuk, ez egyáltalán nem általános. Ha így lenne, akkor ilyen könyvekre sem volna ennyire égetően nagy szükség. 

A »Marci kamaszodik« egy olyan irányt mutat, amiben nincsenek tabuk, de pont annyi információt oszt meg, amit egy kiskamasz még bőven meg tud emészteni.

Nemcsak a témák feldolgozási módjaira kínál megoldásokat, de a párbeszédes forma a szülőknek is segíthet abban, hogyan érdemes fogalmazni, mondjuk, az önkielégítéssel kapcsolatban. 

Ez azért is fontos, mert ezek a könyvek ideális esetben a szülők „meghosszabbításai”. Még a legjobb könyv sem pótolhatja a valódi, őszinte beszélgetéseket.  

Magamról is tudom, hogy szülőként feldolgozni azt, hogy a gyerek nem pici többé, egyáltalán nem egyszerű. Míg korábban a lovagokról és a kaméleonokról soroztak meg kismillió kérdéssel, most már egyre nagyobb a kíváncsiság a nagyfiús dolgokkal kapcsolatban is. Nekem pedig meg kell ugranom a feladatot, hogy ne jöjjek zavarba, ehhez pedig remek mintát ad ez a könyv! Bárcsak minden gyereket ilyen emberien, kedvesen, nyitottan és szeretettel világosítanának fel, mint Marcit… 

Kiemelt képünk a szerző tulajdonában van.

Szabó Anna Eszter