A tikkasztó melegben nincs jobb hely egy hűvös barlangnál (vagy borospincénél, haha)

Most maradjunk az előbbinél, mert a barlanglátogatás gyerekekkel is élvezetes – a borospincézés nem (vagyis ők nem fogják élvezni, te borozni fogsz, úgyhogy neked mindegy lesz egy idő után – bocsánat, elkalandoztam). 

A lenyűgöző Pál-völgyi-barlang hazánk leghosszabb barlangrendszerének a része. Leginkább cseppköveiről nevezetes, bár sokkal jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák. Megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges sziklaalakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, de csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat is megtekinthetsz. A jelenleg ismert 32 km-es hosszból 500 méteres szakasz van kiépítve, amely nagyjából egy óra hosszúságú vezetett túra keretében látogatható.

A gyönyörű látvány mellett a hőmérsékletet is élvezni fogod, a barlangban ugyanis egész évben 11 °C van, épp ezért muszáj leírnom a mondatot, amit sosem gondoltam volna, hogy 32 fokban le fogok: a pulcsit ne hagyd otthon.

A látogatás 5 éves kor és 115 cm magasság alatt nem engedélyezett. A vezetett túrák minden óra 15 perckor indulnak.

Bővebb infókat itt találsz.

kánikula programajánló Kimenő Radival
Forrás: dunaipoly.hu

Irány Horány – egy izgalmas üdülőhely, ahová érdemes elmenni, ha vennél egy nagy levegőt a természet ölelésében

A Szentendrei-sziget gyöngyszeme ez az üdülőhely, ahol az idő lelassul – és tette mindezt több évtizeddel ezelőtt már, így egy letűnt kor romantikája lengi körbe az egész helyet.

Elkompozni Horányba kitűnő ötlet, ha nyugalomra vágysz, ha kiszakadnál a forró betondzsungelből a hűsebb zöldbe, ha megmártóznál a Duna habjaiban, majd rozmár módjára pihentetnéd a tested a parton, ha bicikliznél egy nagyot az óriásira nőtt fák árnyékában, vagy csak egy függőágyba heveredve olvasnál – esetleg a barátaiddal töltenél egy tartalmas hétvégét.

Ez a vadregényes környék már a rómaiakat is rabul ejtette, a természet bujasága pedig ma is elvarázsolja az embert.

Ahogy már említettem: Horánynak nagyon különleges az atmoszférája, de nemcsak gyönyörű elhelyezkedése miatt, hanem azért is, mert valami hihetetlenül izgalmas módon keveredik benne az új és a régi, a város a faluval.

Ez az a hely, ahol (megtörtént eset) egyszerre lehetsz szemtanúja annak, hogy miközben a délutáni hidratálásban az út szélén megfáradt embert „Lázár, kelj fel és járj!” felkiáltással igyekszik alkoholgőzös álmából ébreszteni élete szerelme, addig két utcával arrébb a budapesti értelmiség eltartott kisujjal szürcsölgeti a világos pörkölésű kávét meg az Aperol Spritzet.

Egy szó mint száz, csak azt szerettem volna ezzel jelezni: ne aggódj akkor sem, ha a nagy pihenés közepette egy kis pezsgésre vágynál.

A budai nemdebárosok horányi Nemdebárkája olyan oázis, ahová szinte a nap bármely szakában betérhetsz egy remek nápolyi pizzára, egy zamatos frissítőre, kávéra vagy éppen a már említett Aperol Spritzre – esetleg egy jó kis koncertre. Még az is lehet, hogy ismerős arcokkal találkozol majd.

Bővebb infókat a Nemdebárkáról itt találsz, Horányról pedig itt.  

kánikula programajánló Kimenő Radival
Forrás: Facebook / Nemdebárka

Mozizz a szabadban – ingyen

Lágy szellő, elviselhetővé szelídülő hőmérséklet, feletted a csillagos ég: a kertmozi műfaja egészen különleges élményt nyújt, és szerencsére egyre több helyen elérhető országszerte. A balzsamos nyáréjszakákat ugyanis kár a négy fal között tölteni, a nyáresti szabadtéri mozizás pedig olyan műfaj, amit sosem lehet megunni. Nem hiszel nekem? Tessék, mondj annál szuperebb dolgot, mint a csillagos ég alatt nézni a kedvenc filmedet! Hogy hol? Például a Budapest Gardenben, ahol évről évre ingyenes vetítésekkel várnak.

Idén például olyan klasszikusokat is megnézhetsz, mint a Bridget Jones naplója (június 27.), a Hair (július 12.), a Vissza a jövőbe (július 13.), de nagy-nagy kedvencemet, a Csupasz pisztoly 33 1/3: Az utolsó merénylet (július 11.) című filmet is vetítik majd.

Ez azonban még nem minden, a teljes listát itt találod.

Mivel nincs előzetes helyfoglalás, érdemes időben érkezni, hogy jó helyed legyen.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Budapest Garden (@bp_garden) által megosztott bejegyzés

Kerüld el a hőgutát, kirándulj este – a holdfényes vártúra csak téged… khm… vár

Bár az erdőben teljesen más a klíma, szó, mi szó, nem a nyár az az időszak, amikor intenzíven túrázni jár az ember (vagyis én biztosan nem).

Az esti kirándulásokkal azonban ki lehet köszörülni minden csorbát – erre nyújt remek alkalmat a holdfényes túra, amelynek során a szigligeti várat barangolhatod be.  

kánikula programajánló Kimenő Radival
Kép forrása: Facebook/ Tourinform Badacsony

Nincs kétség: Szigliget a pannon táj gyöngyszeme, hát még alkonyatkor és kora este, amikor kigyúlnak a vár fényei és a környező falvak is fényárban úsznak! Az ódon vár falai közül nézve szenzációs látvány tárul ilyenkor eléd. 

De vajon milyen lehetett a naplemente a XVI. században? Erről is szó lesz a június 28-i várnéző túrán, amelynek során feltárulnak a közel 800 éves erődítmény titkai. Elemlámpa, vagy egyéb fényforrás legyen nálad!

Bővebb infókat az esti vártúráról itt találsz.

Kiemelt képek: Facebook / Tourinform Badacsony; dunaipoly.hu; Facebook / Budapest Garden; Facebook / Nemdebárka

Filákovity Radojka