Egy éve, decemberben úgy esett, hogy a hanuka pont Mikulás napján jött be, erről írtam életem legelső cikkét a WMN-re. Erre az írásra reagált Horvát Sára is, akinek a WMN-en megjelenő receptjeit már korábban is követtem. Érdekes volt elolvasni az ő hanuka-verzióját, azaz viszonyulását ehhez az ünnephez, a hozzám hasonló családi hátterével.

Teltek a hónapok, jobban megismertem Sárát, és ha már úgy alakult, hogy tavaly mindketten, egymástól függetlenül írtunk a magunk ünnepéről, akkor gondoltam, idén miért ne ünnepelhetnénk meg a hanukát egy közös fánksütéssel? Meghívtam magunkhoz Sárát, a férjét és a két tündéri gyereküket, az ötéves Ádámot és a másfél éves Lilit. Adott volt a gyereksereghez az én Milánom, és hogy még teljesebb legyen a WMN hanuka, Endrényi Krisztát, a lap ügyvédjét is meginvitáltam kisfiával, a  szuper jó fej, kilencéves Simonnal. Csavar a történetben, hogy Kriszta gimis osztálytársnőm, és nagyon jó barátnőm, akivel éveken át rengeteg időt töltöttünk együtt, most viszont hosszú idő után kicsit a WMN is hozzájárult, hogy ismét gyakrabban találkozunk, akár pont a hanukai fánksütés kapcsán.

Horvát Sára eligazítást tart.
Horvát Sára eligazítást tart.

Sáráék, Krisztáék és mi is sokkal inkább a hagyományok, mint a vallási előírások mentén ünnepeljük meg a magunk módján ezt a zsidó ünnepet, ami leginkább mindenkinél a gyerekekről szól, pedig egyébként történelmi eseményt idéz: a zsidók győzelmét a szíriai görögök felett. A hanuka a fény ünnepe, már csak azért is, mert az ismert történet szerint az egy napra való olaj a mécsesben nyolc napig égett, ahogyan én is megtanultam anno gyerekként:

„Haia nesz gadol” azaz: „Nagy csoda történt”!

beszélgetés

A nyolc napigos ünnep első napja idén éppen december 24-re esik, és január elsejéig tart. Ilyenkor a családok minden este meggyújtanak egy gyertyát a hanukián, és a gyerekeket meglepik napról napra valamilyen apró ajándékkal.

Hagyományos étel – mondhatni – „a hanuka bejglije” a fánk, ami nem véletlen, hiszen a csodát hozó olaj emlékére olajban sül. Mi is lehetne ránk jellemzőbb, mint hogy jelképesen magunkra rántjuk a forró olajat, azaz elszenvedjük a nehézségeket, hogy aztán édes és puha fánkot süssünk az olajban a család, a barátok legnagyobb örömére?

A legkisebbek is segítenek.
A legkisebbek is segítenek.

Habár hanuka előtt jöttünk össze, hogy megsüssük közösen ezeket a finom fánkokat, de az ünnep lényegét idéztük: együtt voltunk a családdal, a gyerekekkel, sokat nevettünk, ettünk, ittunk. Most pedig megosztjuk veletek is Sára szuper fánkreceptjét, amit akkor is érdemes megsütni, ha nem ünneplitek a hanukát! Nálunk tíz perc alatt fogyott el, és pénteken is eszerint készül majd az újabb adag.

Hanuka szameah, boldog hanukát mindenkinek!

És itt Sára átveszi a szót, mert jön a fánkrecept hanukára:

A Jewlish oldalán találtam ezt a nagyon vicces receptet, amit azért is próbáltam ki, mert a tésztát még szállítmányoznom is kellett két gyerek és egy férj kíséretében, és ez egy rendkívül egyszerű megoldásnak tűnt. Mindent belevágtam a zacskóba, az egyetlen gikszer az volt, hogy miközben kelt, kilyukadt (ezek szerint nagyon jól zárt...), úgyhogy átpakoltam egy másikba, amin viszont már hagytam egy kis rést. Stílusosan kóser szilvát használtam, a főnyeremény pedig a citromhéj volt benne.

Isteni lett! Kérdezd csak meg Judit férjét!

fánkevés
Úgy tűnik, jól sikerült a fánk, ami nem csak a férjeknek ízlett olyan nagyon

Miután egyáltalán nem volt szempont, hogy a kóser szilva ellenére kóser legyen ez a sufganiyot, simán tejjel csináltam, miközben elvileg az órákig sütött, omlós marhaszegy után a fő hanukai vacsorán nem fordulhatna elő ilyesmi. Aki figyel erre, az úgyis tudja a szabályokat, és eleve kóser konyhában főz, így inkább vízzel készíti, nálunk viszont maradt a tej.

Hozzávalók a „zacskós fánkhoz"

1 tasak instant élesztő
45 dkg liszt
3 evőkanál cukor
2 ½ dl langyos tej
1 ½ evőkanál olaj
1 evőkanál pálinka
1 citrom héja
csipet só
olaj a sütéshez
lekvár a töltelékhez 

 

fánk
Fánk. Kell.

A lekvár és a sütéshez való olaj kivételével mindent tegyél bele egy zárható tetejű, körülbelül négy és fél literes zacskóba, zárd le, majd gyurmázd össze az egészet. Nyisd meg résnyire a tetejét, majd meleg helyen hagyd kelni egy órát. Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ujjnyi vastagra, majd pohár vagy kiszúró segítségével szúrj ki belőle korongokat. Takard le egy tiszta konyharuhával, majd keleszd újabb fél órát. Közben közepes lángon kezdj el melegíteni egy csomó olajat, lehetőleg lábosban. Nyugi, ezt majd később leszűrheted, és újra használhatod, nem nagyon szennyezi be a fánk. A megfelelő hőmérsékletet akkor éri el, amikor beleraksz egy fakanalat és enyhén bugyog, ha nagyon pezseg, akkor túl forró az olaj!

A fánkok mindkét oldalát egy-egy percet süsd, ezalatt szép aranybarna lesz, és (elvileg) szalagos is. Szedd ki papírtörlőre, és ha már nem túl forró, szúrd ki a tetejét és töltsd meg lekvárral.

Boldog hanukát!

Horvát Sára és Kárpáti Judit

A cikkben szereplő képek a szerzők tulajdonai.