Sokan irigylik a sztárok gyerekeit, de Angelina Jolie ifjúkora közel sem volt egy hollywoodi álom, pedig egy híres pár lánya volt. Apja Jon Voight, aki a ma már klasszikusnak számító Éjféli cowboy főszerepével indította a karrierjét, élete során számos díjat nyert, közöttük egy Oscart, és több Golden Globe-ot is. Míg színészként ünnepelt sztár volt, az apaszerepet közel sem alakította olyan sikeresen. Második felesége, Marcheline Bertrand a család miatt fel is adta szépen induló filmes pályafutását.

depresszió kamaszkor Angelina Jolie Brad Pitt lázadás
Jon Voight az Éjféli cowboy című filmben – Forrás: Örökmozgó

Két gyerekük született: 1973-ban James Have és 1975-ben Angelina Jolie Voight, aki az első, szinte gyerekfejjel forgatott filmjét leszámítva nem használta, és ma sem használja az apja nevét. Nem véletlenül, hiszen Voight magára hagyta a feleségét, hogy egyedül nevelje fel a gyerekeket, és lányával is elmérgesedett a kapcsolata. Jolie 2014-ben egy az Elle-nek adott interjújában a gyerekkori traumáira vezette vissza, hogy sokáig úgy érezte, képtelen saját családot vállalni.

„Soha nem gondoltam volna, hogy gyerekeim lesznek, soha nem gondoltam, hogy szerelmes leszek, soha nem gondoltam, hogy a megfelelő emberrel találkozom. Ha egy szétesett családból jöttél, bizonyos dolgok mesének tűnnek, elfogadod, hogy számodra elérhetetlenek, és egyszerűen nem keresed őket.”

Az anya a jó példa

Marcheline Bertrand azonban mindent megtett a gyerekeiért. Mondhatni, fejlesztőpedagógia-légkört teremtett a családban, a mindennapok része volt az irodalom, a film, a zene, és ezeket nemcsak passzívan befogadták a gyerekek, hanem maguk is szabadon alkothattak.

depresszió kamaszkor Angelina Jolie Brad Pitt lázadás
Jon Voight és Marcheline Bertrand – Forrás: Getty Images / Fotos International / Contributor

Jolie és bátyja mindig mélységes szeretettel és tisztelettel beszélnek az édesanyjukról, aki maga is lázadó szellem volt. Fiatal korában a Doors frontemberének, Jim Morrisonnak volt a barátnője, élete utolsó éveiben pedig John Trudell, indián aktivista és költő lett az élettársa.

Bár az anyja mindig a társadalmi felelősségvállalásra biztatta a gyerekeit, ezt a lánya sokáig nem értette. Az önismeret és az önelfogadás az első lépés a felnőtté váláshoz, majd ahhoz, hogy a társadalom számára hasznos emberek legyünk. Ám Angelina Jolie számára közel sem volt egyszerű megérteni ezt

„Los Angelesben nőttem fel, ahol a fókusz nagyon befelé irányul. Nem tudtam, miért vagyok ilyen destruktív és nyomorult. Nem értékeltem és nem értettem az életemet. Mindened megvan a világon, mégsem lehetnél üresebb. Nem tudtam hova tenni magam.”

Kívülről talán furának hat, hogy valaki, aki a kiváltságosok kasztjához tartozik, szenved. Gyakran bélyegzik emberek ezt az érzést szenvelgésnek, vagy rásütik a gyerekre, hogy „jó dolgában azt se tudja, mit csináljon”. Pedig egy gyereket akkor is megvisel a szülei válása, ha mélyszegénységben él, és akkor is, ha a szülei celebek, és elképesztően gazdagok. Szenved a gyerek, ha nem fogadják el a társai, ha csúfolják, ha zaklatják, mindegy, hol állnak a szülei a társadalmi ranglétrán. És Angelina Jolie-val pont ez történt. Akármilyen hihetetlen is, őt tartották a csúnya lánynak az osztályban: sovány volt, szemüveget hordott és fogszabályzót viselt. Ráadásul szemtelen volt, és szókimondó, igazi ami a szívén, az a száján típus, úgyhogy az osztálytársai nemcsak hogy kiközösítették, hanem rá is szálltak, ami miatt kamaszkorában saját bevallása szerint depresszióban, anorexiában és alvászavarban szenvedett. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Angelina Jolie (@angelinajolie) által megosztott bejegyzés

Alkohol, drogok, féktelen szex, öngyilkossági kísérlet

Jolie mindig is kilógott a sorból. Középiskolás korában például azzal provokálta a környezetét, hogy kijelentette, temetkezési vállalkozó akar lenni, és állítólag még egy halottbalzsamozó képzést is elvégzett. Viselkedése és az öltözködése megváltozott, ő lett a punk csaj, akivel jobb nem kekeckedni. Talpig feketében járt, bakancsot, szegecselt bőrszerelést hordott, a koncerteken az első sorokban pogózott, és elképesztő trükköket csinált a pillangókésével. Mindenféle szert kipróbált, az alkoholtól a különböző kemény drogokig. Tizenhat évesen összeköltözött a barátjával. És annyira szenvedett egyidőben, hogy öngyilkosságot kísérelt meg.

„Nem haltam meg fiatalon, szóval nagyon szerencsés vagyok. Mások nem éltek túl bizonyos dolgokat, amiket én igen. Sok okból meglepő, hogy még itt vagyok”nyilatkozta egy interjúban, amikor erről kérdezték. 

Későbbi úgy értékelte, ez a nehéz időszak az énkeresésről szólt. Szabad akart lenni, korlátok és gátak nélkül akart hangot adni az érzéseinek és gondolatainak. Ahogyan ő fogalmaz, leginkább a „félig megélt élettől” tartott. És úgy vélte, ehhez ki kell lépni a megszokott, komfortos életéből, és hozzá kell nyúlni a tiltott dolgokhoz. 

Az anyaság mentette meg

Jolie viszonya az anyjával ezekben a nehéz időkben is nagyon jó volt. Később úgy emlékezett vissza, hogy a mama volt a legjobb barátnője.

A petefészekrák elleni küzdelemnek is azért lett az élharcosa, mert az édesanyja végül ebben a betegségben halt meg.

Talán az is furcsának tűnhet, hogy a modellkedést és filmezést azért kezdte el, hogy pénzt keressen. Az anyjának ugyanis folyamatosan anyagi gondjai voltak, mert az apja minden elképzelhető és elképzelhetetlen okból megtagadta a gyerektartást. Jolie filmes karrierje be is indult szépen, ám huszonnégy éves korában idegösszeomlást kapott, és kórházba került. Hogy mi ment végbe benne a kórházban töltött idő alatt, nem tudjuk, az azonban biztos hogy két év múlva örökbe fogadta első gyerekét, Maddoxot.

„Tudtam, hogy ha egyszer elkötelezem magam Maddox mellett, soha nem leszek újra önpusztító” nyilatkozta.

Az idők során hat gyerek anyja lett, annak ellenére, hogy fiatalkorában ilyesmi eszébe sem jutott. Brad Pitt-tel Hollywood álompárja voltak, tizenegy évig éltek együtt, ám a rajongók megdöbbenésére 2016-ban elváltak. Jolie szerint Pitt alkoholproblémákkal küszködött, és időnként agresszívan viselkedett a gyerekekkel, Pitt szerint viszont a nő rosszabb napjaiban házisárkány volt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Angelina Jolie (@angelinajolie) által megosztott bejegyzés

Jolie ezt tagadta, és a Guardiannak adott interjújában arról beszélt, hogy csupán egészséges családot szeretne, semmi mást. Ami nem volt könnyű, mert a helyzetét az apjával való viszonya is megnehezítette. Voight többször őrültnek nevezte a lányát, alkalmatlannak a gyereknevelésre. Bár voltak jobb periódusaik, és még egy filmben is szerepeltek együtt (Lara Croft: Tomb Raider), a kapcsolatukat leginkább a harc jellemezte, annak ellenére, hogy a Brad Pitt-tel való válásuk után Voight, Jolie szavaival élve, eljátszotta a „cool nagypapit”.

Ám értékrendjük és politikai beállítódásuk gyökeresen más: a jelenlegi izraeli–palesztin konfliktus megítélése például ismét éket vert közéjük. A színésznő nem tudja elfogadni az apja elvakult Izrael- és Trump-központú gondolkodásmódját, és míg Voight a kemény válaszcsapás jogossága mellett kardoskodik, addig a lánya háborús bűnösnek tartja Izraelt a palesztin civilek, főként a gyerekek meggyilkolásáért. Az apa meg egyszerűen bolondnak nevezte a lányát, és mindenki mást is, aki nem támogatja Izraelt a palesztinokkal szembeni harcában.

Punk lányból ENSZ-nagykövet

Jolie sokféle karitatív tevékenysége mellett az egyik legfontosabb feladatának a gyerekek jogaiért vívott harcot tartja. Több mint 20 éven át az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként szolgált, és sokat tett a válságövezetekben élő gyerekek és nők jóllétéért. A hátára a Know your rights mondatot tetováltatta, ami egy brit punk-rock banda száma volt, amelyben az alapvető emberi jogokat ismertették. Ugyanezzel a címmel könyvet is írt fiataloknak, amely az ENSZ gyerekjogokról szóló egyezményét mutatja be, és elmagyarázza, hogyan érvényesíthetik ezeket a jogokat a gyerekek akár válsághelyzetben is. Humanitárius harcainak belső mozgatórugója, azt mondja, épp saját, fiatalkori dühöngése. „Szeretek a fiatalok közelében lenni, akiknek harcos, lázadó szelleme arra emlékeztet, milyen voltam fiatalabb koromban.”

Források: looper.comprernab.medium.comcelebritytidbit.comelle.comlooper.comtheguardian.commercurynews.compinterest.co.uk

Kiemelt kép: Getty Images / James Devaney / Contributor

Miklya Luzsányi Mónika