Postahivatal a víz alatt, Vanuatu, Óceánia

Nem csalás, nem ámítás, ez tényleg egy létező és működő posta, méghozzá a tengerben, ráadásul ez az egyetlen ilyen a világon. Az innen küldeményt feladni kívánók búvárfelszerelést viselve úszhatnak el a postára, ahonnan vízálló képeslapokat lehet postázni a szeretteiknek. Itt, az óceán mélyén igazi postahivatal működik, viszont csak bizonyos órákban tart nyitva. A víz felszínén egy zászlócska jelzi, ha nyitva van a posta, nehogy a búvárok feleslegesen merüljenek le. Amikor zárva tart, az épület melletti postaládába is bedobhatják a képeslapokat a búvárok, és persze a parton található hagyományos postára is bevihetik a küldeményüket.

utazás tenger különleges helyek víz alatti múzeum
Kép forrása: Getty Images/ Cyril Raysseguier / 500px

Silfra-hasadék, Pingvellir Nemzeti Park, Izland

Bár tudjuk, hogy egyszerre nem lehet két helyen lenni, a Silfra-hasadéknál ez mégis megtörténhet, nem is akárhogyan!

Aki idejön, annak nem kisebb élményben lehet része, mint hogy két kontinens között lebeghet.

Az eurázsiai és az észak-amerikai lemezek között húzódó repedés a búvárok és a sznorkelezők számára egészen lenyűgöző vízi látványt nyújt az év akármelyik szakaszában. 

utazás tenger különleges helyek víz alatti múzeum
Kép forrása: Getty Images/ Edi Gilodi

Orda-barlang, Oroszország

Az Orda Oroszország leghosszabb mesterséges, gipszből készült barlangja. A felszínen jelentéktelen füves dombnak tűnik, de a föld alatt tiszta a víz, amiben fehér, katedrálisszerű falak húzódnak, a búvárok és felfedezők számára átjárót képezve a felfedezésekhez. Oroszország legnagyobb, Eurázsia második legnagyobb kiterjedésű víz alatti barlangja és a világ legnagyobb víz alatti gipszbarlangja az Orda-barlang. A járatok öt kilométer hosszan nyúlnak el. 2008-ban az UNESCO Világörökség részévé vált ez kivételes víz alatti birodalom.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pavel Lukashenko (@lukasdiverussia) által megosztott bejegyzés

Víz Alatti Művészeti Múzeum, Cancún, Mexikó

Ez a varázslatos víz alatti múzeum több mint négyszáz szobrot mutat be az óceán fenekén, ráadásul mindegyiket úgy tervezték, hogy elősegítse, támogassa a térségben a turisták és a klímaváltozás miatt rettenetes pusztulásnak induló korallzátonyok és a tengeri élet regenerálódását, növekedését. Néhány képzőművész összefogásával végül speciális, PH-semleges cementből készült el a több száz különleges műalkotás. A víz alatti szoborpark két részre van osztva: az egyik nyolc méter mélységben található, amit csak profi búvárruhában lehet megközelíteni. A másik pedig négy méter mélyen van, melynek megtekintéséhez elég egy sznorkelszettet bérelni. 

Ez az ökoturisztikai látványosság kiegyensúlyozza az idelátogató tömeget a szobrok és a természetes zátonyok között, így egyszerre gyönyörködhet az ember a műalkotások és az élővilág eggyé válásában. 

Víz Alatti Múzeum, Tarhankut, Ukrajna

Létezik egy másik víz alatti múzeum is, de ennek egészen más a háttértörténete. A Szovjetunió összeomlása után búvárok több ezer eldobott mellszobrot és figurát gyűjtöttek össze olyan kommunista ikonokról, mint Lenin, Sztálin vagy Marx. Állítólag a szoborpark Vlagyimir Borumenszkij és barátai ötlete volt, amikor húsz éve egy este alaposan felöntöttek a garatra, és ledöntöttek egy Lenin-mellszobrot, ami épphogy nem velük együtt zuhant a tengerbe. Ahogy telt az idő, egyre több bolsevik szimbólum került a tengerfenékre, mind több csintalan búvár csempészett le mindenféle szobrokat, tárgyakat. Attól különösen elégedettek lettek a pajkos búvárok, amikor a közismerten kopasz Lenin fejét végre befedte a hínár. 

A gyűjtemény persze egy idő után már nemcsak kommunista-szocialista politikusokat ábrázoló művekből állt, hanem nemzetközileg ismert művészekről készült alkotásokból is. Így találkozhatunk a víz alatt Beethovennel, Csajkovszkijjal, Jeszenyinnel vagy Vlagyimir Viszockijjal is, de olyan hírhedt arcok is szembejöhetnek itt velünk, mint Hitler, Mussolini, Napóleon vagy Mao Ce-tung.  

A mélység Krisztusa, San Fruttuoso, Olaszország

Bár azóta több változata is létezik ugyanannak a Jézus-szobornak az óceán fenekén, az eredeti a Földközi-tengerben található San Fruttuoso partjainál. A szobrot Guido Galletti szobrász készítette és az olasz búvár, Duilio Marcante rendelte meg 1954-ben, aki egy emlékművet akart elhelyezni azon a helyen, ahol egy barátja néhány évvel korábban búvárkodás közben meghalt. A sekély víz és az öböl közelsége miatt a víz alatti Jézus-szoborhoz való merülés nem kimondottan nagy kihívás. Ráadásul, ha úgy döntünk, hogy belemerülünk a vízbe, akkor nemcsak a szobrot fogjuk megtalálni, hanem egy brit hajó maradványait is, ami nem messze süllyedt el a krími háború idején.

utazás tenger különleges helyek víz alatti múzeum
Kép forrása: Getty Images/ Stephen Frink

Zöld-tó, Tragoess, Ausztria

Ősszel és télen a Zöld-tó egy kicsi, de festői hely, amit népszerű túraútvonalak vesznek körül. Ám amikor tavasszal a közeli hegyekről olvadni kezd a hó, a tó vízszintje igencsak megemelkedik.

Júniusra az egész terület víz alá kerül, így a világ egyik legkülönlegesebb búvárhelyszínévé válik. Minden, ami ősszel és télen szemmel látható, pad, fa, híd, az tavasszal a víz alatt rejtőzik.

Nem volt mindig ismert ez a hely, ám a közösségi oldalakon egyszer csak megjelent, és azóta tömegekhez jut el a Zöld-tó híre. 

utazás tenger különleges helyek víz alatti múzeum
Kép forrása: Getty Images/ Westend61

Ti melyik víz alatti különlegességet látogatnátok meg? 

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt képek forrása: Getty Images/ Cyril Raysseguier / 500px; Getty Images/ Stephen Frink; Getty Images/ Westend61

Szabó Anna Eszter