Engedd be a fényt – Tovább látogatható az elmúlt egy év leglátványosabb kiállítása

Még a lélegzeted is eláll tőle! Szó szerint kihagyhatatlan – jobb kifejezést nem tudok rá találni, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy

a Light Art Museum tárlata a legizgalmasabb, leglátványosabb kortárs kiállítás jelenleg.

Marilyn Monroe kiállítás Budapest Fotó Fesztivál művészetterápia Dívák&Ikonok Light Art Museum Női fókusz
Fotó: Bíró Dávid

Tavaly szeptemberi megnyitása óta több mint 200 ezren látogatták meg – ez nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő eredmény –, a nagy sikerre való tekintettel pedig egy hónappal meghosszabbítják a Hold utcai vásárcsarnokban található Superluminal címet viselő kiállítást, amely így június 23-ig látogatható.

A tárlat egy új, és hihetetlenül látványos kortárs művészeti trend, a fényművészet legizgalmasabb képviselőinek alkotásait vonultatja fel. És bár a közel negyven alkotó műveinek központi eleme a fény, azok jóval túlmutatnak azon, amit tudunk róla – és nem mellesleg azon is, ahogyan a fizikában a fényt definiálják.

A Superluminal című kiállítás ugyanis arra tesz kísérletet, hogy teret engedjen olyan kérdésfelvetéseknek, melyek nyitottak arra, hogy ellépjenek a csak egyfajta igazságot elfogadó értelmezésektől és az emberközpontú megközelítésektől egy olyan irányba, ami sok egyéb mellett, magát a fényt mint fizikai jelenséget is képes másfajta megvilágításba helyezni.

Marilyn Monroe kiállítás Budapest Fotó Fesztivál művészetterápia Dívák&Ikonok Light Art Museum Női fókusz
Fotó: Bíró Dávid

A művek által felvetett különböző témák pedig – a szupernóváktól a fekete lyukakig, a mesterséges természettől a párhuzamos univerzumokig, a programozott neuronhálózatoktól a sugárzó üvegtárgyakig – új lehetséges nézőpontokat keresnek a láthatóság tartományain belül, vagy azokon is túl. Teret kapnak az ellentmondások, a paradoxonok, a végpontok közötti átmenetek és az olyan kritikus megközelítések, melyek az ember természethez fűződő viszonyát vizsgálják; a fotoszintézistől, a szintetikus napfényen és a fényszennyezés környezeti hatásain át az áruvá tett és kizsákmányolt napfényig.

Marilyn Monroe kiállítás Budapest Fotó Fesztivál művészetterápia Dívák&Ikonok Light Art Museum Női fókusz
Fotó: Bíró Dávid

A kiállítás további különlegessége, hogy a rajta megtekinthető fényobjektek, installációk, interaktív és immerzív fény-/térkonstrukciók egy részét kifejezetten erre az alkalomra hozták létre a művészek. De olyan nagy művészettörténeti előképek és jelentős magyar származású művészek, mint Moholy-Nagy László, Kepes György, Victor Vasarely, Nicolas Schöffer és Vera Molnar eredeti, illetve hitelesen rekonstruált művei is megtekinthetők. 

Marilyn Monroe kiállítás Budapest Fotó Fesztivál művészetterápia Dívák&Ikonok Light Art Museum Női fókusz
Fotó: Bíró Dávid

Te tudod, milyen színű a szorongás? 

Hány kollázspapír szükséges a gyász ábrázolásához? Hogy néz ki papírra vetve az endometriózis küzdelme? Elég-e egy A/4-es lap a gyógyulás öröméhez? Mehet-e a kontúrvonalon túl a festék, ha végeszakad egy önbántalmazó mintázatnak? Milyen tempera alkalmas rá, hogy kifejezze a test határait? – többek közt ezek a kérdések is felmerülnek a művészetterápiás foglalkozásokon, ahol közel sem az a cél, hogy művészi értéket képviselő, esztétikus alkotások kerüljenek ki a résztvevők kezei alól.

Sokkal inkább az, hogy az alkotó csatornát találhasson a benne felgyülemlett érzelmeknek, hogy gátlásoktól és elvárásoktól mentesen kifejezhesse azokat, és a vizualitás által fogalmazhassa meg, amire talán még saját szavai sincsenek. Egyszóval: hogy gyógyulhasson.

A kolléganőm, Takács Dalma által életre hívott fantasztikus kezdeményezés, a Safespace Budapet negyedik éve várja a művészetterápiás és relaxációs foglalkozásaira a résztvevőket, ez idő alatt közel 600 alkotás készült a szorongás, a testkép, a kapcsolatok, a gyász, a szexualitás témájában. A csoporttagok az alkotás és a beszélgetések során megélhették (és tehetik ezt azóta is), hogy bár mindegyikük története egyedi és megismételhetetlen, még sincsenek egyedül a problémáikkal.

Marilyn Monroe kiállítás Budapest Fotó Fesztivál művészetterápia Dívák&Ikonok Light Art Museum Női fókusz
Fotó: Faceook/ SafeSpace

Az általuk készített alkotásokat, amik a legbelsőbb küzdelmeiket és érzéseiket mutatják meg, nyílik kiállítás május 15-én a Gödör Klubban.

A „Láttatsz és látszol” című tárlat célja, hogy a mentális egészség fontosságára irányítsa a figyelmet, valamint rámutasson: az alkotás mindenkié, és bárki fordulhat felé, aki letenne egy kicsit a vállát nyomó terhekből.

A kiállítás megnyitója 19:00-kor kezdődik Gyuricza Gergely képzőművész, pszichológus köszöntő szavaival és Barkóczi Noémi minikoncertjével.

Bővebb infókat itt találsz.

Siess, nézd meg Marilyn Monroe-t a Műcsarnokban!

Óriási dobással készült idén a Budapest Fotófesztivál, amely Női fókusz címmel vonultatja fel a Műcsarnokban a világhírű Magnum Photos ügynökség öt karizmatikus női fotográfusának munkáit.

Marilyn Monroe kiállítás Budapest Fotó Fesztivál művészetterápia Dívák&Ikonok Light Art Museum Női fókusz
Eve Arnold - Kép forrása: Wikipedia/ www.phaidon.com

A három, már lezárult életműben – Eve Arnold, Inge Morath, Marilyn Silverstone –, valamint két másik generációhoz tartozó két alkotó – Susan Meiselas, Nanna Heitmann – munkásságában egyaránt kiemelt jelentőséget kapnak a hírnév, a hatalom, a vallás, a hagyomány, a kisebbségi lét és a jogfosztottság problémakörei.

Míg Eve Arnold Hollywood színfalai mögé tekintő, különleges portréin olyan hírességek szerepelnek, mint Marilyn Monroe, Sophia Loren, Richard Burton és Elizabeth Taylor, addig Marilyn Silverstone kiállításon szereplő fotográfiáin az indiai vallási vezetőket, tanítókat, és a hétköznapi embereket ábrázolja. 

Inge Morath számos nevezetes fotográfiája látható a tárlaton – így többek között a Saul Steinberggel közös maszkos portrék –, de Susan Meiselas sztriptíztáncosnők életéről szóló sorozatából is került a válogatásba. Nanna Heitmann hosszú távú fotóesszéi pedig főként az ember és környezete kapcsolatát vizsgálják: a Női fókusz című kiállításon látható képein a világ egyik leghosszabb folyóját követhetjük, bepillantva a Jenyiszej mentén élők hétköznapjaiba.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Műcsarnok (@mucsarnok) által megosztott bejegyzés

A tárlatról, amely május 12-ig tekinthető meg a Műcsarnokban itt találsz infókat. 

Rihanna, Björk, Whitney Houston, Cher... – Dívák és ikonok a Magyar Zene Házában

Maradjunk még mindig a nőknél, akiknek a Magyar Zene Háza is egy egészen elképesztő kiállítást szentel. Itt fogadják be ugyanis a londoni Victoria and Albert Múzeum nagy sikerű utazókiállítását, a Dívák & Ikonok-at.

Rihanna, Björk, Whitney Houston, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Maria Callas, Edith Piaf, Ingrid Bergman és még sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül a dívák rendkívüli erejébe, kreativitásába és életébe pillanthatsz bele.

A nemzetközi zenetörténet nagyjai mellett pedig hazánk állócsillagai – így többek között Blaha Lujza, Cserháti Zsuzsa, Zséda és Péterfy Bori – történetét is megismerheted, miközben arra is fény derül majd, hogyan érvényesülnek a nők a férfiak által uralt zenei és filmes világban.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Magyar Zene Háza (@magyarzenehaza) által megosztott bejegyzés

A kiállítás május 18-án nyílik, bővebb információkat itt találsz róla.

Kiemelt képek forrása: Light Art Museum/ Bíró Dávid; Facebook/ Műcsarnok – Kunsthalle Budapest; Facebook/ SafeSpace.; zenehaza.hu

Filákovity Radojka