1. Mi jelenti számodra a tökéletes boldogságot?

Az otthonom, Erdély. És míg nem jöttem el onnan, nem tudtam, hogy mennyire fontos számomra. A csendje. Az illata. A kékje. A zöldje. Az egyszerű és jószándékú emberei. A szüleim. A kérgesre dolgozott kezeik. A kicsi házunk. Édesapám gazdasága. Az állataink. És persze a kutyám, Boldizsár, akit ebből az egészből magammal hoztam Budapestre. A tappancsának kesernyés illata, a barna bundája, amibe akárhányszor beletúrok, egy kicsit otthon érzem magam. 

Egy székelyföldi barátnőm egyszer régen azt mondta, „ott van az otthonod, ahol a kutyád”. És most értem csak igazán, hogy mit is jelent ez.

2. Mi a legnagyobb félelmed?

Az egyik legnagyobb félelmem az, hogy elveszítem a szeretteimet, és egy életen át bánni fogom a kimondatlan szavakat, megvalósítatlan közös álmokat. Azt, hogy nem voltam ott, amikor kellett volna. És ha ott voltam is, nem voltam igazán jelen. A másik félelmem meg az, hogy nem vagyok elég. 

 

3. Mi az a tulajdonságod, amit nem szeretsz magadban?

Lobbanékony vagyok. Amit a kívülálló sokáig nem is sejt, mert van egy jól megpakolt hátizsákom a „mit szólnak mások”, „mit illik, mit nem illik” elfojtásaimmal, így egész hosszú ideig visszafogom magam. Majd egyszer csak robbanok.

4. Mi az a tulajdonság, amit nem szeretsz másokban?

A felsőbbrendűség-érzetet. Hogy visszaélnek a hatalmukkal, és bántanak. Mert megtehetik. Mert többek, jobbak – gondolják.

5. Melyik élő embert csodálod leginkább?

Mindenkit, aki jóra törekszik. Azt hiszem, 

azért lettem újságíró, mert minden élő emberben meg akarom látni a csodát. Kíváncsian hallgatom őket, felnézek rájuk, és mindegy, hogy munkaruhában mesélnek nekem, diploma nélkül, vagy gálaruhában rengeteg díjjal, kitüntetéssel a zsebükben. A lényeg ugyanaz. 

6. Mi a legnagyobb extravagancia az életedben?

Hogy egyszer majdnem férjhez mentem. De azért nem az oltárnál fordultam vissza.

7. Milyen a lelkiállapotod most?

Tele vagyok pozitív és negatív megélésekkel. Próbálok rájönni, hogy lehet-e egyszerre két hazám, igyekszem helyretenni magamban az áttelepedéssel járó kérdéseket. Vagy úgy egyszerűen csak önmagam. Jó lenne végre megtalálni a helyem.

8. Melyik az a tulajdonság, amelyet leginkább túlértékelünk?

Ez nem a szó szoros értelmében vett tulajdonság, mégis mindenkit meghatároz, ezért azt mondanám, 

a nemzeti hovatartozás az, amit a leginkább túlértékelünk. Mert végtére is az emberre nem lehet erőszakkal ráerőltetni, mint ahogy erőszakkal elvenni sem lehet tőle azt, hogy kinek érzi magát. 

Mi mégis úgy teszünk, mintha ez fenyegetne, és védjük foggal-körömmel. Harcolunk érte, szétszakadunk miatta.

9. Mikor fordul elő, hogy hazudsz?

Ha sarokba szorítanak.

10. Mi az, amit a legkevésbé szeretsz a külsődben?

Van némi méretkülönbség a felsőtestem és az alsótestem között. Azt szoktam mondani, hogy vállban-mellben az anyai ágról kaptam mindent, fenékben apai ágról. És ez fehérnemű-vásárlásnál nem túl előnyös. De ha őszinte akarok lenni: ezt inkább a társadalmi elvárások miatt nem szeretem magamban. Ha nem lenne a tökéletességhajszolás, szerintem békében lennék a testemmel.

11. Melyik élő embert tartod a legkevesebbre?

Haha. Épp az imént mondtam, hogy igyekszem mindet csodálni, de azért a politikusokat illetően vannak fenntartásaim… Szeretném azt hinni, hogy mindannyian őszinte, csöppet sem maguknak való emberek, akik a közösség érdekeit és a nagy kerek egészet tartják szem előtt.

12. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy férfiban?

Azt a fajta erőt, ami nem gátolja abban, hogy sírjon, megmutassa a legsérülékenyebb részét, segítséget kérjen, őszintén szeressen.

13. Mely tulajdonságot tartod a legfontosabbnak egy nőben?

A lázadó szellemet. Azt, hogy mer szembemenni, megkérdőjelezni. Kiállni magáért, nemet mondani.

14. Melyik az a szó vagy kifejezés, amelyet túl gyakran használsz?

Mostanában az otthon. Erdély. Székelyföld. Honvágy. (Ha túl sok, szóljatok rám, kérlek!)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bereczki Szilvia (@bereczkiszilvia) által megosztott bejegyzés

15. Mi vagy ki életed legnagyobb szerelme?

A párom. A munkám. A kutyám. És jó, hogy mindig máshogy és máskor lobogtatják bennem a tüzet.

16. Mikor és hol voltál életedben a legboldogabb?

Otthon, Nyárádköszvényesen. A temető melletti kicsi bükkerdőben, annak is a közepén egy kis tisztáson. Semmi nem történt, csak átszűrődött a napsugár a fák között. Csend volt, a természet morajlott, és én még soha nem voltam annál nyugodtabb. Képzeletben sokszor visszajárok.

17. Ha választhatnál, melyik emberi képességet, tehetséget birtokolnád legszívesebben?

Sokkal szókimondóbb és erélyesebb lennék. De azért annak is örülnék, ha tudnék analizálni, ok-okozati összefüggéseket meglátni az emberek viselkedésében.

18. Ha egyetlen dolgot megváltoztathatnál önmagadon, mi lenne az?

Többé nem akarnék mindenkinek megfelelni. És ezen már jócskán dolgozom!

19. Mi eddigi életed legnagyobb teljesítménye?

Az, hogy újságíró lettem. Egy kicsi székelyföldi faluból indultam, gazdacsalád egyetlen lányaként, három fiútesóval. Bár a szüleim sosem mondták, hogy szegények lennénk, azt azért éreztem, hogy a lehetőségeim korlátozottak. Mondjuk úgy, hogy kicsit magasabbak voltak a lépcsőfokok, amiket meg kellett másznom. 

A családunkban én voltam az első értelmiségi – bár ezt nem szeretem így kijelenteni, mert rendkívül felvilágosult, haladó szellemű szüleim és testvéreim vannak, de ha az egyetemi diplomát vesszük alapul, akkor azt én szereztem elsőként. És itt vagyok! Ők meg tartanak a tenyerükben.

20. Ha létezik halál utáni élet, te miként vagy kiként térnél vissza legszívesebben?

Szeretnék önmagamként visszatérni, hogy megvalósítsam az elmulasztott dolgaimat. 

 

21. Hol élnél legszívesebben a világon?

Örülnék, ha az év felét tenger mellett tölthetném, a másik felét meg a hegyekben. Ó, de mit is akarok! Előbb jó lenne egyszerre két helyen, itthon is, otthon is a helyemen lenni.

22. Mi a számodra legértékesebb tulajdonod?

Úgy érzem, mindenem megvan. De ha menekülnöm kellene, nem az anyagiakat menteném, hanem a családomat és a társaimat, embert és kutyát egyaránt. Ezzel azt akarom mondani, hogy számomra nem fontos a birtoklás. Sokkal fontosabbak a kapcsolataim.

23. Mit tartasz a legmélyebb gyötrelemnek?

Az igazságtalanságot. Annál fájóbbat elképzelni sem tudok, mint amikor méltatlanul bánnak egy emberrel, és megfosztják az emberségétől.

24. Mi a legkedvesebb elfoglaltságod?

Amikor a buszon ablak mellé ülök, a várost bámulom, az épületek homlokzatát nézem. És a Dunát. Ilyenkor mindig tisztán érzem, hogy jó helyen vagyok. Ezt leszámítva a kutyasétáltatás és a természetjárás is nagyon kedves számomra. Nem is beszélve a baráti összejövetelekről és a táncról. Vagy az olvasásról.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bereczki Szilvia (@bereczkiszilvia) által megosztott bejegyzés

25. Mit tartasz a legszembetűnőbb tulajdonságodnak? 

Az együttérzésem, amiből engem csordultig töltöttek. Emiatt néha túlzás, amit érzek mások iránt, másokkal együtt, és amit pont emiatt vállalni is merek.

26. Mi az, amit a legnagyobbra értékelsz egy barátodban?

Az őszinteséget. Hogy nem köntörfalaz, csak kimondja. 

27. Kik a kedvenc íróid?

Szabó Magda örök kedvenc. Örkény mindig megnevettet, felkavar. Tisza Kata akkor is erőt adott, amikor azt éreztem, nem tudok továbbmenni. Egyébként meg mindig az aktuálisan olvasott könyv írójával rezonálok.

28. Ki a kedvenc irodalmi vagy filmbéli hősöd?

A népmesei szegényleányokkal, -legényekkel mindig tudtam azonosulni. Ahogyan az okos lánnyal is. Várom már, hogy megérkezzen az a bátorság az életembe, amikor „meztelenül végigvonulok a királyság előtt”. Azaz kitárulkozom anélkül, hogy attól tartanék, bárki is elítél.

29. Melyik történelmi alak áll hozzád a legközelebb?

Noé, bár ő inkább bibliai alak. De ha történne valami, én is vinném magammal a kutyát-macskát. Nagy állatbolond vagyok.

30. Kik a te valódi, hétköznapi hőseid?

Az emberek. A Rózsika, Annamári, Margit nénik. A Sanyi, Laji és Feri bácsik. És folytathatnám a sort. Azok, akik egyszerűnek tűnnek, mégis gazdag életutat tudnak maguk mögött, tele jó és rossz tapasztalatokkal, tanulságokkal, életbölcseletekkel.

Imádom, amikor úgy tanítanak, hogy szándékukban sem áll, mégis minden történetük lecke.

31. Melyek a kedvenc neveid?

A Róza és a Magda. Illetve a Boldizsár és a Bendegúz.

32. Mi az, amitől a legjobban irtózol?

Ha száraz szivacshoz érek, még a fogínyem is bizsereg. És ez nem a jófajta bizsergés, azt érzem, hogy kihullik az összes fogam.

33. Mi az, amit a legjobban sajnálsz a múltadban?

Hogy eltékozoltam egy csomó évet az életemből, nem a megfelelő emberekre áldoztam az időmet, és azt már nem hozhatom vissza…

34. Hogyan szeretnél meghalni?

Örülnék, ha a kutyámmal együtt halhatnék meg. Mindig mondom, hogy 60 évet fog élni, és majd együtt távozunk őszen, fogak nélkül, összeölelkezve. 

De békésen, mert megcsináltuk. Végigéltük, és milyen jó, hogy együtt! (Tudom. De milyen jó lenne!)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bereczki Szilvia (@bereczkiszilvia) által megosztott bejegyzés

35. Mi a mottód?

„Hogy nem a vagina teszi. A gerinc.”

„Hogy nem a pénisz teszi. A gerinc.”

Köszönöm, Szabó T. Anna! 

Kiemelt kép: Kerepeczki Anna/WMN

Bereczki Szilvia