1. Nincs elég nagy asztalod? Készíts egyet!

Ha nagyobb társaságot hívsz, érdemes beszerezni két összecsukható fűrészbakot, erre akkora deszkalapot tehetsz, amekkora asztalra szükséged van. A hangulat kedvéért befestheted, de akár eredeti állapotában is meghagyhatod, így nyugodtan gyűjtheted rá a borospoharak talpának kerek pecsétjét emlékként. Jó, jó, ha ez elsőre macerásnak hangzik, akkor jöhet a klasszikus megoldás: toljatok össze több asztalt! Az a lényeg, hogy egy helyen maradjon a társaság.

2. Italok ömlesztve, jégfürdőben

Az italok tárolására, hűtésére használjatok kiszuperált fa- vagy fémdoboz, sőt, akár talicskát is! Elég az aljára egy műanyag zacskó, hogy az olvadt jég ne folyjon mindenfelé.

3. A jó hangulat kulcsa: gyertya, gyertya... és még több gyertya

Nem érdemes gyertyatartókra költeni, elég néhány üres befőttesüveg vagy konzervdoboz (utóbbiakat akár be is festheted, hogy egységesen nézzenek ki). Az üvegekbe rakj nagy leveleket, virágokat, öntsd föl vízzel és dobj bele teamécseseket!

4. Befőttesüveg + virágok = művészet

Ha a gyertyatartó készítése után is maradnak még üres üvegeid, gyűjts mezei vagy kerti virágokat, rakj egymás mellé több különböző méretű üveget, remek kompozíciót alkothatsz!

5. Csapvíz, másként

És még mindig üveg: látványnak sem rossz, de ízre tényleg mindent visz! Egy fülledt nyári estén készíts friss, ízesített vizet! A képen az egyikbe uborkás-mentás a másikba citromos-gyömbéres-mentás víz került.

6. Oszd föl a teret!

Ha nagyobb vendégsereg jön, és képtelenség mindenkit egy-két-három asztalhoz ültetni, (lásd 1. kép) állíts föl több „pihenőpontot", hogy kisebb társaságokra szóródjatok, így számodra is kezelhetőbb lesz a társaság. Lehet külön koktélasztal, tűz körüli pihenőrész és árnyas beszélgetősarok... vagy bármi más.

7. Stílus és környezetvédelem

Év közben is gyűjtsd a régi darabokat, üveg- és porcelánedényeket, poharakat, asztalterítőket, így nem kell műanyag vagy papír poharakat, tányérokat, egyebeket használnod. Nemcsak stílusosabb, hanem környezetbarátabb is ez a megoldás.

8. Egyszerűsítsd szervizt!

Például azzal, hogy az evőeszközöket, tányérokat, szalvétákat előre kikészíted egy kupacba. Neked is könnyebb, ha mindenki saját magát szolgálja ki. Ha viszont szeretsz a szép terítékekkel játszadozni, ne fogd vissza magad!

9. Ne most kísérletezz!

Tálalj olyan ételt, amit előtte már legalább egyszer elkészítettél... és jól sikerült. Langalló vagy kenyérlángos különböző feltétekkel, de akár egyszerű házi pizza ropogósra sütve könnyű salátával... nem kell túlgondolni!

10. „Ki-mit-hoz" desszert

Arra bátorítok mindenkit, hogy a desszert legyen „potluck” megoldás, vagyis a meghívott vendégek hozzák saját kedvenc otthoni édességeiket. Neked így csak az a feladatod, hogy minden finomságot kedvesen megdicsérj és  szépen tálald.

+1.

Tölts magadnak egy pohár bort! Ülj le öt percre! Élvezd a társaságot!

Ujvári Bea

grafikus, dizájner

a Vintage Chic lakberendezési stúdió tulajdonosa

Fotók: Pinterest.com (1. és 2.), Vintage Chic/Ujvári Bea (az összes többi)