A világnapok célja alapvetően, hogy egy adott problémára felhívják a társadalom figyelmét. Ilyen például az autómentes nap. Esetleg emlékeztetnek minket, hogy van mit ünnepelnünk, van miért hálásnak lennünk. Erre tökéletes az anyák és az apák napja. De vannak ezeknél sokkal kevésbé ismert világnapok, amik szintén fontosak, például a világ populációjának a napja, ami a túlnépesedésre hivatott figyelmeztetni.

Aztán van a „futottak még” kategória, ezekből pedig több van, mint hinnénk. Íme, szubjektív shortlistünk:

Z-nap – január 1.

Az év első napján ünnepeljük az utolsókat. Milyen stílusos! Na, nem a vesztesekre, vagy valamiben alulmaradtakra gondolnak, hanem azokra a szegény párákra, akiknek Z-vel kezdődik a vezeték- vagy keresztnevük, emiatt mindig utolsóként szólítják őket. Bár itthon a Z-seket követik még a Zs-sek, így egyezzünk meg abban, hogy ez mindkét csoport napja. Esetleg akartok egy sajátot, kedves Zs-sek? Akárhogy is, ezt a napot elvileg úgy kéne ünnepelni, hogy megfordítjuk az ABC-t, és a Z (Zs) csoport kerül előre. Nem hiszem, hogy ezt valaha bárki erre a napra hivatkozva megtette volna, de kedves tanárok, itt a lehetőség! Amúgy nem teljesen értem, hogy mi szükség van erre a napra, bár könnyen beszélek a dupla D-mmel.

A fogfájás napja – február 9.

Ki az az őrült, aki annak örül, hogy fáj a foga, vagy ami még rosszabb, direkt február kilencedikére időzíti a fogfájást?! – tettem fel magamnak a kérdést e világnap láttán, de tovább olvasva rögtön kiderült, hogy semmi ilyesmiről nincs szó. A fogfájás világnapját azért hozták létre, hogy rámutassanak a szájápolás fontosságára és a rendszeres ellenőrzésekre. Aha. De akkor miért nem „menj el fogorvoshoz” nap? Esetleg a fogak egészségének napja? Rejtély

Kínos pillanatok világnapja – március 18.

Vécépapír ragad a cipődre, elzakózol maga ssarkúban, esetleg eltéveszted egy ismerős nevét? Ezek mind elég kellemetlen pillanatok, amiket március 18-án büszkén vállalhatsz. Bár én – akivel egyéb, de annál gázosabb leejtős-összetörős esetek százai történnek naponta – amúgy is azt vallom, hogy érdemes inkább nevetni pillanatnyi hiányosságainkon, mert bosszankodással semmire se megyünk.

via GIPHY

Hazudj!-nap – április 4.

Angolul sokkal jobban hangzik: „Tell a lie day”, azaz „mondj egy hazugságot” nap. És ez tényleg az, aminek tűnik: 24 órád van rá, hogy (elvileg) büntetlenül hazudozz. Csak aztán másnap győzd kibogozni a szálakat!

Ez a nap amúgy azért jött létre, hogy megmutassa, milyen veszélyes lehet, ha valaki folyamatosan hazudik. Mindezt azzal teszi, hogy a lódításra bátorít, hogy a saját károdon tanulj. Aha. Hát, mi inkább a más kárán…

A kacsatánc napja – május 14.

Nem, itt nem arról van szó, hogy a hápogós banda rázza a hátsóját, hanem a kacsatánc nevű koreográfiáról, ami minden esküvőn, sulibulin és egyéb népünnepélyen előfordul. Ezt a napot pedig – minő meglepetés – úgy ünnepelheted, hogy eljárod a kacsatáncot. Az angol amúgy chicken dance-nek, azaz csirketáncnak hívja, így első pillantásra én is azt hittem, hogy a baromfik riszálásáról van szó. Nagyon sajnálom, hogy nem így van, hiszen az még viccesebb látvány lenne.

A baltadobálás napja – június 13.

Az USA-ban a balták hajigálása sportnak minősül, így adott esetben miért is ne lehetne saját napja? Azonban a világ más tájain elég veszélyes lenne, ha ezt ünnepelvén random fejszék süvítenének el a fejünk mellett. Persze, most túlzok, de talán a földnek ezen a felén nem túl szerencsés ilyenekre biztatni az embereket.

via GIPHY

Hívd meg ebédre a webfejlesztődet-nap – július 6.

A leírás szerint ez a nap arra szolgál, hogy kimutassuk hálánkat webfejlesztő munkatársaink felé, hiszen miattuk működik flottul az oldalunk. Ezzel persze azonnal kiesnek az ünneplésből, akiknek nincs webfejlesztő kollégájuk, de nekem inkább az jutott eszembe, hogy miért pont őket kell meghívni? A könyvelőnk, a kozmetikusunk meg a villanyszerelőnk ebédeltetésére miért nincs világnap? Kicsit igazságtalannak érzem.

Körözz a kurzorral egy ikon körül-nap – augusztus 28.

Sokan csináljuk, hogy amíg tölt a gép, vagy csak várunk valamire, elkezdünk a kurzorral köröket rajzolni egy ikon köré. Vagyis ez pótcselekvés, amíg nincs jobb dolgunk. Hogy ennek minek világnap… ne tőlem kérdezzétek!

Beszélj úgy, mint egy kalóz-nap – szeptember 19.

Ez az a nap, ami miatt ez a lista megszületett – valahogy nem tudtam túltenni magam rajta. Hörögni, „ahoy”-jal köszönni, meg rumot vedelni, aki szeret, úgy is szokott. Aki meg nem, az talán nem szeptember tizenkilencedikén fog nekilátni.

Aztán, ki tudja... De ha már kell egy ilyen világnap, miért nem halloweenre tették?!

via GIPHY

A CAPS LOCK VILÁGNAPJA – OKTÓBER 22.

SZEGÉNY CAPS LOCK-GOMB SOKAK SZÍVÉBEN KÜLÖNLEGES HELYET FOGLAL EL, DE NEM JÓ ÉRTELEMBEN. MINDANNYIUNKKAL ELŐFORDULT MÁR, HOGY VÉLETLENÜL BEKAPCSOLTUK, ÉS A CSUPA NAGYBETŰ MIATT A MÁSIK AZT HITTE, ÉPP LEÜVÖLTJÜK A PARÓKÁJÁT.

ÚGY KÉPZELTEM, OKTÓBER HUSZONKETTEDIKE A CAPS LOCK VÉDELMÉBEN SZÜLETETT, ESETLEG VICCES MÓDON AZNAP MINDENT NAGYBETŰVEL KÉNE ÍRNI. A FENÉKET! SZEGÉNY CAPS LOCKOT ANNYIRA UTÁLJÁK, HOGY A SAJÁT VILÁGNAPJA AZÉRT JÖTT LÉTRE, HOGY MINDENKIT LEBESZÉLJENEK A HASZNÁLATÁRÓL. SZOMORÚ.

A nyelvcsavarás világnapja – november 10.

Vagy nyelvpödrésé, sosem tudtam, hogyan nevezik. De arra gondolok, amikor a nyelvünk két szélét befelé pöndörítjük, kis csőformát képezve. Na, ennek van a világnapja november tizedékén, amit azzal a céllal alapítottak, hogy az emberek megtanítsák egymásnak ezt a vicces trükköt.

Úgy látszik, az alapítók nem figyeltek bioszon (mondjuk, ezzel én sem vagyok vádolható, de ez valamiért megragadt), és nem tudják: az, hogy valaki fel tudja-e tekerni a nyelvét, kizárólag a genetikán múlik. Ha a szüleid valamelyike meg tudja csinálni, te is képes vagy rá. Azonban ha ők sem tudják, hiába próbálkozol.

Tik-tok-nap – december 29.

Nem, nem a tátogós alkalmazásról van szó, hanem arról, amit ez a hangutánzó szókapcsolat eredetileg jelez: az óra ketyegéséről. Ami meg, ugye, az idő múlását is szimbolizálja. Na, erre a gondolatmenetre alapozva jött létre a tik-tok-nap, aminek lényege, hogy gondolkozz el az elmúlt éveden, vess számot, és készülj az újévre. Oké, de miért nem az év utolsó napjára tették?

+1 A világnapok világnapja – október 28.

Mint látható, tényleg minden apróságnak van világnapja, ezért számomra érthetetlen, hogy a világnapoknak miért nincs. A mai nap az animáció és a plüssállatkák napja, de azt hiszem, elfér mellé az enyém is, amit ezennel hivatalosan kihirdetek. Mától október huszonnyolcadika a világnapok világnapja, amikor mindenki olyan világnapot ünnepel, amilyet csak akar. Én, mondjuk, benevezek egy pizsamában csokitortaevős napra.

Dián Dóri

 Kiemelt kép: Jelenet A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (2006) című filmből - Forrás: IMDB