Lehet, hogy csak az én generációm van így ezzel, de akárhány korosztályos közösséghez tartoztam, mindben az volt az elosztás, hogy a csapat fele szeptemberben (esetleg októberben) született, a másik pedig elszórva az összes többi hónapban. Gyors fejszámolással visszafelé el is jutottunk az ünnepekig, és a hosszú, unalmas, hideg, téli estékig, amikor a szeptemberi születésűek anyái és apái mégis valahogy feldobták a hangulatot a zord időjárás ellenére. Bizony, úgy, hogy összebújtak egymást melengetni. Ami bizonyos megközelítésből nem rossz választás.

Egy kis terhességi matek

Néhány fontos információ a számoláshoz: a terhesség hivatalosan 280 nap, vagyis 40 hét. Ez nagyjából kilenc és fél hónap. Csakhogy a terhesség hivatalos kezdő napja az az utolsó menstruáció kezdete, amikor valójában még nem terhes a leendő anyuka, hanem átlagos ciklussal és peteéréssel számolva nagyjából éppen két hét múlva lesz az. Vagyis a valódi, nem hivatalos fogantatástól számítva szinte pontosan kilenc hónappal később születik meg a baba – ha minden jól megy.

Mikor jó terhesnek lenni?

Ez persze nagyban függ a terhességtől is, de abban szerintem minden anya egyetért, hogy hatalmasra nőtt bálnának (vagy óriási golyót egyensúlyozó ropinak) lenni nem egyszerű. Mert alig bírsz mozogni, egy cipőbekötés húsz perc, és közben kétszer el kell menned pisilni.

Ezért ezt az állapotot célszerű nem a legnagyobb nyári melegre időzíteni, amikor ugyan lehet papucsban flangálni, de a 40 fok nincs jó hatással a kismamai közérzetre.

Meg a hatalmas has sem a szőrtelenítendő területek átlátására. Na, pont ezt az ütközetet nyerik meg, akinek most lesz sikeres a „gyerekprojektjük”.

Viszont a legnagyobb téli hideg sem ideális, cipőkötés, öt réteg lehámozása minden pisiléskor, plusz olyan problémák, mint a kilenc hónapos terhes has, és az időjárásnak megfelelő kabát kompatibilitásának viszonylagos hiánya (erre amúgy megoldás a hordozós kabát, hasznos később is, csak nem túl olcsó). Ezért nem érdemes tavasszal belevágni a várandósságba.

Viszont a tavaszi, kora nyári szülés és utolsó trimeszter kimondottan ideális lehet – sem túl meleg, sem túl sok ruha. Plusz a leggings + pamutruha kombó elég ideális kismamaviselet. Szóval erről lecsúsztatok...

Mi a jó a babának?

Ha az anyai szempontokat kielemeztük, nézzük, mi a legjobb a babának. Leginkább az az ideális, ha újszülött korában kellemes az idő, nem kell belepasszírozni húsz réteg ruhába a gyereket. És egy évre rá, amikor nagyjából járni kezd, szintén jobb a helyzet, ha nem bélelt overallban teszi meg az első lépéseit. A legnagyobb nyári meleg szintén nem túl jó újszülöttként, hiszen a tapasztalatlan szülőknek fogalma sincs, hogyan „süssék meg” a gyermeket a negyven fokban vagy „fagyasszák meg és bacizzák tele” légkondi által. Amúgy a tapasztaltnak számító szülők, mint például én, sem feltétlenül tudják ezt, még sokkal nagyobb gyerekeknél sem. És akkor a napvédelemről még nem is beszéltünk!

Viszont a baba szempontjából kimondottan szuper, ha egy gyermek mostanában készül, mivel a globális felmelegedésnek köszönhetően jellemzők a meleg őszök.

Az október elején született kisebbik lányom például egy szál kardigánban sétálgatta végig a csodásan meleg vénasszonyok nyarán élete első hónapját. Nem volt sem dilemmázás, hogy kivigyük-e, mint a korábban mínusz tíz fokos hidegben és sarkvidéki szélben újszülötteskedő nővérénél, sem para, hogy a trikós body-hosszú ujjú body-vékony pulcsi-vastag pulcsi-vékony overall-vastag overall elegendő védelmet biztosít-e az autóig (öt méter). Szóval a gyermek szempontjából jöhetnek a hosszú téli esték… meg a csillagfényes nyáréjszakák.

Mikor van az ideális szülinap?

Először is érdemes napra pontosan végigvenni a nagyobb ünnepeket, hogy a csemete semmiképp nem karácsonykor, húsvét környékén vagy éppen a saját tulajdon névnapján szülessen (bár ez elég nehéz, mert, ugye, akkor előre tudni kellene a nevet… vagy többet választani, és ez alapján szelektálni – ezt meg nyilván nem sokan csinálják). Én végigizgultam egy karácsonyt, nehogy ünnepi vagy újévi első baba legyen a lányom, és végül egész jól megúsztuk, január negyedikén született. De azt nem mondom, hogy a karácsonyi ajándékdömping után nem küszködünk azzal, hogy mi legyen a szülinapi ajándéka. Ez csak az egyik szülinapi probléma.

Ugyanis nem sokkal azután, hogy ilyen-olyan időjárási körülmények között átvészeltétek a totyogókort, azon veszed észre magad, hogy már ovis is a csemete, és előjön minden szülő évente visszatérő rémálma: A ZSÚR.

Erre a tél a lehető legrosszabb időpont, de tényleg. Se egy hangulatos kerthelyiség, sem pedig a saját tulajdon udvarotok nem opció (maximum, ha éppen hó van, és lehet havas partit tartani). Szóval míg októberben simán szülinapozunk a kertben, a január ezt nem teszi lehetővé. Ebből a szempontból a nyári szünet sem ideális, mert akkor meg nehéz összegyűjteni az ovistársakat (ha esetleg el akarod sunnyogni a zsúrtartást, akkor nem rossz taktika). Ebből a megközelítésből – a téli és a nyári fogantatás az ideális.

Mondhatnám a végén, hogy az abszolút győztes a nyári fogantatás, úgyhogy mindenki csináljon gyereket nyáron... de nekem van egy-egy télen és tavasszal készült mintapéldányom, és azt kell, hogy mondjam, hiába volt/van némi szívás itt-ott, minden tökéletes úgy, ahogy van. Szóval csináljatok gyereket, amikor akartok.

Ti, akik már átélték mindezt – mivel szívtatok leginkább?

Tóth Flóra