„Öveket becsatolni: az év legmelegebb hete jön” – írja  a Facebook-on az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerdától péntekig jó eséllyel felülmúlhatja az időjárás az eddigi maximumot. Tóth Flóra nemrég összeszedte, hol találhatsz a városban hűsítő gyerekprogramokat. Na, de hova menjenek célorinteáltan, akik gyerek nélkül mozognak a városban? Azok, akiknek hozzánk hasonlóan nincs légkondi az irodájukban, és/vagy az otthonukban? 

Feldobtam a kérdést a WMN munkatársainak, hogy kinek mi a stratégiája kánikula idejére, ki hogyan illetve hol vészeli-vészelné át a rekordmeleg időjárást. Íme, a lista.

1. Túlórázz, mintha nem lenne holnap!

Ha olyan helyen dolgozol, ahol napközben kellemes hőmérséklet honol, akkor a képszerkesztőnk, Anna szerint a legjobb  kánikula idején (dobpergés): a munkahelyeden tanyázni. Gondolj csak bele, ebben a nagy melegben úgysem lehet mit csinálni, csak egy helyben ülni. Miért is ne tehetnéd ezt a munkahelyeden. A munkáltatódnál meg plusz pont, hogy ennyire proaktív vagy a legnagyobb kánikula idején. Közben csak hűsölsz.

Late Work GIF - Find & Share on GIPHY

2. Bevásárlás: két legyet egy csapásra

Egyhangúan egyetértünk abban, hogy ha egy helyet szeretnél találni, ahol stabilan hűvös van, és mindent megtalálhatsz, ami a létfenntartásodhoz kell, akkor menj plázázni. Ha szerencséd van, akkor a szezonális utó-utó akciók egyikét elkaphatod, és remek darabokat vadászhatsz le. Ha a gasztronómiát jobban csíped, mint a shopingolást, akkor mehetsz élelmiszerüzletbe is, ha van légkondi persze.  

Shopping GIF - Find & Share on GIPHY

3. A hétvégi IKEA helyett, hétköznap esti IKEA

Ha nem szíveled a plázák hangulatát , és főzni sem akarsz a nagy melegben, akkor tökéletes alternatíva lehet az IKEA. Személy szerint én ide menekülök. Van itt minden, ami szem szájnak ingere. Lehet nézelődni, kreatív megoldásokat keresni, svéd húsgolyó, pirított hagymás hot-dog, fánk, marcipános csoki, és family-menüt enni. Ó, istenem, zene füleimnek.

Diva Ikea GIF - Find & Share on GIPHY

4. Moziba be!

Gyárfás Dorka és Anna szerint nincs is jobb hely, mint egy jól behűtött… moziterem. Popkorn, kóla, páros menü, és jöhet is a film. A lányok egészen pofátlanul azt mondták, hogy még pulóvert (!) is visznek magukkal, mert annyira lehűl a moziterem egy idő után. Azért ez már vérlázító!

Shia Labeouf Yes GIF - Find & Share on GIPHY

5. Gyere a klimatizált ügyfélszolgálatra, és fejtsünk együtt keresztrejtvényt!

Fiala Borcsa, a tősgyökeres óbudai lány, büszkélkedett a minap, hogy mennyire előzékeny a kerület önkormányzata.  Az ő tuti tippje az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeleti ügyfélszolgálat! A szervezet nemrég egy Facebook-posztban felajánlotta, hogy akinek nincs otthon lehetősége a hűsölésre, azokat a klimatizált ügyfélszolgálat szívesen várja a nagy melegben. (Halkan megjegyzem, ha wifi kódot is adnak, én már indulok is).

6. Éljenek az okmányirodák!

Mindenesetre, ha Óbudáig nem akarsz elbattyogni, tökéletes alternatíva lehet a hozzád legközelebbi okmányiroda. Ha ideje lenne már új személyit csináltatni, kiváltatni a jogsid vagy meghosszabítani az útleveledet, akkor itt a remek alkalom, hogy intézkedj. A legtöbb okmányiroda ugyanis klimatizált. Wuhú!

Vintage GIF - Find & Share on GIPHY

7. Menj le edzeni!

Pásztory Dóri menedékhelye az edzőterem. Ha eddig mindig csak megfogadtad, hogy majd holnaptól lejársz, akkor ez most  tökéletes alkalom, hogy megtedd az első lépést. Van légkondi, kellemesen felfrissítheted magad, letusolhatsz ahányszor csak szeretnél (sőt, vannak helyek ahol kombinált jeggyel még a medencében is csobbanhatsz – elérhető áron).

Me Working Out Nicki Minaj GIF - Find & Share on GIPHY

8. Légkondis könyvtár

Zimre Zsuzsa praktikusan a légkondis közkönyvtárat ajánlja. Korlátlan wifi, légkondicionált tér, jó olvasnivalók, mi kell még? Tökéletes kihelyezett munkaállomás lehet egy klimatizált könyvtár arra az esetre, ha valahová menekülnél az időjárás elől.

Én az egyetem alatt egyszer voltam könyvtárban, és randi lett a vége, szóval csak jó szívvel tudom ajánlani szingli olvasóinknak. 

Red Tour Live GIF - Find & Share on GIPHY

9. Menj barlangászni!

Hétvégi randiprogram-ajánló gyanánt, azt mondom ezúttal ne a vízpartra menjetek, hanem le a föld alá barlangászni! Pálvölgyi cseppkőbarlang, Szemlőhegyi barlang, és a Budavári barlang mind tökéletes helyszínek lehetnek egy romantikus hétvége állomásaként.

10. Itt az idő múzeumba járni

Legvégül pedig tényleg nem győzöm hangsúlyozni, hogy nemcsak elképesztően jó kiállítások vannak idén nyáron a fővárosban, hanem a város talán leghidegebb pontjait is rejtik a múzeumok falai.

+1 Mit javasol a katasztrófavédelem?

Kíváncsiság gyanánt megnéztem, hogy vajon a Fővárosi Katasztrófavédelem mit javasol, hová menjünk kánikula idején. A szervezet ezen a hiánypótló listán feltünteti azokat a helyeket országszerte, ahová a hőség elől elvonulhatunk.

A leghűsebb helyek között többek közt bevásárlóközpontok, múzeumok, templomok, közkönyvtárak és önkormányzati irodák találhatók. Na, ugye...

Azt is javasolják, hogy kánikula idején mindenki, aki csak teheti, maradjon klimatizált vagy természetesen hűvös helyiségben.

A tartós hőség ugyanis extrém módon igénybe veszi a szervezetet. Amennyiben mégis kimozdulnál otthonról, ne felejts el magaddal vizet vinni, és óvd magadat a tűző naptól. Ha pedig megviselne a nagy meleg, akkor a listán szereplő helyekre bármikor beugorhatsz hűsölés gyanánt, vagy legrosszabb esetben felpattanhatsz egy menetre valamelyik Combinóra...

Szőcs Lilla

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Westend61