Stop right now thank you very much

Amikor berobbant Magyarországra is a Spice Girls-őrület a Wannabe-val, én éppen hatodikos voltam általános iskolában. Mire hetedikbe mentünk, az egész osztály teljesen meggajdult a menő angol lánycsapattól. Volt spice-os dezodorunk, spice-os nyalókánk, spice-os poszterünk, és magától értetődően mindenki kitalálta, melyik lánytaggal tud a legjobban azonosulni.

Természetesen én Posh Spice voltam, azaz Victoria Adams. Rendesen kivoltunk, amikor négy évvel később feloszlott a lányzenekar Geri Halliwell kiválása után nem sokkal.

Az ötösfogat tagjai közül egyértelműen Sporty Spice, aka Melanie Chrisholm tudott a legjobban énekelni, de a szólókarrier mégis leginkább Geri Halliwellnek jött be. De neki is csak egy darabig.

Victoria viszont egyáltalán nem tudott énekelni. Nem csoda, hogy nem is nagyon erőltette szólóénekesnői karrierjét. Szerencsére. 

Erőltetett viszont mást.

I need somebody with a human touch

1997-ben, a Spice Girls dübörgő sikereinek idején találkozott David Beckhammel, a Manchester United tehetséges futballistájával egy jótékonysági meccsen. Pontosan akkor, amikor még sokkal menőbbnek és híresebbnek számított Victoria, mint David, hiszen a Spice Girls ötösfogata akkoriban a csúcson volt. Még az együttes feloszlása előtt összeházasodtak, azóta pedig négy gyerekük született (Brooklyn, Romeo, Cruz és Harper Seven), és David sajtóban igencsak jól dokumentált megcsalási botrányai ellenére is együtt maradtak. Egyikük sem nyilatkozott a történtekről, és noha zárt ajtók mögött minden bizonnyal kőkemény drámák zajlottak, a felszínen ők ketten végül mindig összezártak, és – legalábbis üzleti szempontból rendkívül bölcsen – tovább építették a Beckham-birodalmat.

Egy valamit pedig semmiképp sem lehet elvitatni tőlük, így Victoriától sem: a családjuk, a gyerekeik tényleg fontosak nekik.

Brooklyn Beckham már betöltötte a tizenkilencet is, a legmenőbb színésznőkkel randizik (legutóbb a két évvel idősebb Chloe Grace Moretz volt huzamosabb ideig a barátnője), és tizenegymillióan követik az instán. A következő fiú, Romeo idén lesz tizenhat éves, nemrég a Burberry reklámarca volt, és majdnem másfél millió követője van a képmegosztós közösségi oldalon, ami a reklámcégeknek garancia a sikerre. Cruz, a legkisebb a fiúk közül, viszont ritkán szerepel. Victoria 2015-ben árulta el, hogy fia epilepsziával küzd, attól is rohamot kaphat, ha fotózzák, és rendkívül nehezen viseli a nyilvánosságot, ezért szigorú óvintézkedéseket követnek az ő szerepléseivel kapcsolatban. Cruzt emiatt nagyon ritkán lehet látni nyilvános rendezvényeken, a szülei nagyon óvják őt. Fontosabb az egészsége, mint egy-egy jól eladható caládi fotó.

A család szeme fénye mostanában azonban egyértelműen a legkisebb, és egyben az egyetlen lány, Harper lett. Ha valaki véletlenül lefotózza Davidet a kislánnyal, akkor egy egész világ olvad el a fotókon, és nem véletlenül. Tényleg nagyon édesek. A kis Harper Seven Beckham júliusban lesz hétéves, a szülei és a bátyjai pedig imádják, ez a napnál is világosabb.

A család egy los angeles-i Burberry bemutatón, 2015-ben (Balról jobbra: Brooklyn, Cruz, Victoria, Romeo, Harper Seven és David Beckham) - Forrás: Getty Images/Stefanie Keenan/Getty Images for Burberry

De hogyan lett a stílusosnak éppen nem nevezhető, bár puccosnak becézett (posh=puccos), különösebben jó énekhanggal sem megáldott lánybandatagból a világ egyik legmeghatározóbb divatikonja, és mára már sikeres divatházat vezető tervezője?

Na, ez egy nagyon jó kérdés!

(Kattints a képgalériára, és lapozd végig Victoria Beckham stílusevolúcióját!)

Forrás: Getty Images/Tim Roney

Hey you always on the run

Ha visszagondolok a kilencvenes évek végére, hogy milyen ruhákban nyomultunk az iskolába, akkor nem éppen a kifinomult ízlésvilágú trendek jutnak eszembe. Inkább egy olyan holmi, amit például épp a Spice Girls is népszerűsített. A patatalpú cipők és a haspólók elterjedésében szerintem vastagon benne voltak. Victoria nem véletlenül érdemelte ki zenekaron belüli becenevét, a Posh-t. Az öt lány közül már akkor is ő volt az, akire a legjobban rá lehetett sütni a legdivatosabb bélyeget. (Mondjuk, ha visszaemlékszünk a Spice-ék kinézetére, akkor látjuk, hogy köztük annyira nem volt nehéz a legstílusosabbnak lenni.)

Victoriában mindig is megvolt a divat iránti rajongás.

Vonult például a Londoni és a Milánói Divathét kifutóin mint modell, volt a Dolce&Gabbana brit nagykövete, számos márka reklámozott vele rövidebb-hosszabb időkre, a napszemüvegek iránti rajongása legendás, és a rossz nyelvek szerint több száz Birkin táskája van (erre a Hermés által piacra dobott típusra várólista van, és cirka hárommillánál kezdődik az ára forintban).

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy: „mindig nagyobb mellekre vágytam. És végtelen hitelkeretre a Guccinál”. Egy másik alkalommal pedig azt mondta, hogy lapos talpú cipőben képtelen koncentrálni.

Mondjuk nem értem, hogy magas sarkakon hogy képes rá, de az tény, hogy nagyon sokáig tényleg alig lehetett őt látni tűsarkak nélkül. Csak az utóbbi egy-két évben visel nyilvánosan is laposat. 

Saját nevével fémjelzett márkáját 2008-ban alapította, azaz a VB idén lesz pont tízéves. A kollekciói nekem személy szerint nem igazán a kedvenceim, az én ízlésemnek túlságosan is letisztult, amivel alapvetően nincs bajom. De eléggé drágán lehet hozzájutni egy-egy Victoria Beckham-ruhához.

A VB kollekcióinak és a bemutatóinak viszont szezonról szezonra elsöprő sikere van a kritikusok és a hírességek körében is. 

Gotta slow it down baby, gotta have some fun

Beckham, aki a bulvárlapok és divatlapok rendszeres szereplője, időközben stílusikonná vált, egy igazi jelenség, aki felismerhető  hatalmas, szinte egész arcát eltakaró napszemüvegeiről, mindig makulátlan megjelenéséről, na meg arról is, hogy sohasem mosolyog. Legalábbis nyilvánosan nem sikerült még nevetve lefényképezni – bár állítja magáról, hogy a hétköznapi életben szeret nevetni és bírja a humort. Egyszer azt mondta erről:

„Régebben mindig mosolyogtam. Ezzel a szokásommal akkor hagytam fel, amikor a divatszakmába kerültem. A divat világa ellopta a mosolyom."

Gondoljunk csak Anna Wintourra, az amerikai Vogue főszerkesztőjére, akiről szinte lehetetlen olyan képet találni, amin mosolyra görbül a szája, és az ember hajlik arra, hogy higgyen Victoriának. Tény, hogy amíg a tetemes képgalériát raktam össze, Mrs. Beckhamről 2005 óta nem nagyon találtam olyan fotót, amin teli szájjal nevetne.

Egyszer azt olvastam róla, hogy iszonyú szigorú diétát tart, és még a paradicsomot sem eszi meg, mert sok benne a szénhidrát. Ki tudja, talán inkább ez lehet a mosolytalanságának az oka.

Mindenesetre, ha én egyszer találkoznék vele, tutira meghívnám egy jó ropogós csülökre, sörös káposztával és pirított krumplival.

Higgyétek el, hogy egyből nem volna annyira komor.

Szentesi Éva

Kiemelt kép: Getty Images

Az alcímekből a Spice Girls Stop Right Now c. dalának refrénje olvasható ki.