1. Eddig is ettük állítólag

Talán te is hallottad már, hogy különböző joghurtok színezékét valójában a kárminvörös (E120) előállításához szükséges bíbortetűből nyerik. Nem új keletű dologról van tehát szó, régi szokás a vörös szín előállítása ennek a rovarnak a felhasználásával, hiszen olcsó alapanyag, amivel gyorsan és könnyen lehet dolgozni. Érdekes belegondolni abba, hogy amitől ódzkodunk, az valójában már eleve az étrendünk része lehet. 

2. Európa az új Ázsia

Flickr: Eduardo Bertran

Az biztos, hogy a rovarevés számos országban alapvető része a gasztronómiának – főként Ázsiai országokban, például Vietnámban a fűszeres ízeltlábúakat egy pálcikára felhúzva árulják az utcákon, egyfajta helyi „street foodként”. Ez a helyi inyencség korántsem csak Ázsiára jellemző, ugyanis Európán belül is egyre több ország nyit a rovarevés felé. Az új élelmiszerekről szóló EU-s rendelet szerint az unión belül lehetséges már emberi fogyasztásra árusítani rovaralapú fogásokat. Ugyanakkor minden EU tagállam egyénileg dönti el, hogy érvénybe léphessen-e az adott országban ez az EU-s törvény, Magyarországon például nem fogadták el ezt a rendeletet.

3. Rovarevők Magyarországi Közössége

Noha nálunk nincs érvényben ilyesféle rendelet, de ez nem kizáró ok arra, hogy a rovaralapú konyhát kipróbálhassuk. Külföldről ugyanis rendelhetők a különböző ízes ízeltlábúak. A kulináris kalandozók egyik Mekkájában, a Culinarisban például találhatsz ízeltlábú fogást. Itthon is van felvevő közössége a rovarevőknek, Rovarevők Magyarországi Közössége néven találhatók meg Facebookon. 2016-ban Szabó Mariann létrehozta a Bogárétel Alapítvány a Fenntartható Táplálkozásért nevű civil szervezetet, hogy hivatalosabb, komolyabb formában is szélesíthessék a magyar gasztronómia tárházát. Különböző találkozók, konferenciák keretén belül ismerkedhetnek meg az emberek a rovarevés kultúrájával – meséli Mariann.

4. Rovarokra specializálódott étterem Angliában, és rovarburger Svájcban

Bogár burger, lárvás hummusz, curry-s tücsökkel (Grub kitchen/Facebook)

Hollandiában, Svájcban, Nagy-Britanniában, Belgiumban és Dániában már évekkel korábban betört a piacra a rovarevés. Meglepő módon az igencsak konzervatívnak tűnő Svájc az elsők között engedte be a szupermarketek polcaira a rovarokat – persze csak zárt dobozban. A svájci csokoládé, és a svájci óra után köszönthetjük tehát a svájci rovarburgert is. Angliában már 2016 óta üzemel a „Grub Kitchen”, ami egyfajta önfenntartó gazdálkodásként indult, rovartermesztéssel is foglalkoznak. Ebből nőtte ki magát a Grub Kitchen étterem, ahol minőségi, ízléses fogásokkal igyekeznek népszerűsíteni a rovarevést. A fent látható fogás is az ő konyhájukban készült.

5. Egészségesebb, mint gondolnád

A European Journal of Clinical Nutrition folyóirat szerette volna eldönteni azt a vitás kérdést, hogy vajon mennyire táplálók a rovarok. Úgyhogy csináltak egy tesztet, és két csoportra osztották a rovarokat: az utcán, lakásban élő, és az élelmiszerláncok polcain lévő rovarok vizsgálatánál kiderült, hogy a lakásban tanyázó bogarak ugyan előkezelés után alkalmasak fogyasztásra, viszont korántsem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint a kifejezetten emberi táplálkozásra szánt rovarok. Ez utóbbiak sokkalta egészségesebbek, diétásabbak és tápanyagban gazdagabbak, mint egy szelet csirke vagy pulykahús.

6. Táplálóbb, mint gondolnád

Nemcsak diétás fogások lapulnak a természetben, hanem kifejezetten laktatók és táplálók is. A pálmazsizsik például kétszer annyira zsíros, mint a sertéshús. Annyira, hogy kisütheted akár a saját zsírjában is. Gyakran úgy készítik el, hogy megfűszerezik csilivel, fokhagymával, majd pálmalevélbe csomagolják, és kisütik. Érdekesség, de a legtöbb bogárban a telített zsírsav magasabb, vagy legalább olyan magas, mint a legtöbb húsban. Mindjárt ott van a selyemhernyó, amit összezúzva, fokhagymával ízesítve mártogatósként, pástétomként szoktak tálalni, és olyan tápláló, mint a marhahús. Sokan a rovarok ebbéli jótékony tulajdonságában látják a megoldást arra, hogy a harmadik világbeli éhínségeket csökkenteni lehessen.  

7. Na, de melyik a legegészségesebb rovar?

Egyes rovarok nemcsak telített zsírsavakban gazdagok, hanem kiváló kalcium- és vasforrások is. A Mopane selyemhernyónak bőven magasabb a kalciumtartalma, mint a sertéshúsé. A kutatók összehasonlítva a sertéshúst, a csirkét, a selyemhernyót, a méhlárvát, a zsizsiket és a tücsköt, arra jutottak, hogy a méhlárva indulhat a legtáplálóbb hozzávaló címért. Példának okáért, nyolcszázötven százalékkal több vasat tartalmaz, mint a marhahús… 

Szőcs Lilla