1. Mi más?

„Szótár” – ez volt stílszerűen az utolsó földi megnyilatkozása Joseph Wright nyelvésznek, aki az Angol Tájnyelvi szótárt szerkesztette.

2. Az igazi rajongó

Gustav Mahler az ágyában fekve épp egy képzeletbeli zenekarnak vezényelt, amikor felkiáltott: „Mozart!” – majd elhunyt.

3. Amit sohasem fogunk megtudni

George Orwell utolsó leírt szavai a következők voltak: „Ötvenéves korára mindenkinek olyan arca lesz, amilyet érdemel.” 46 éves korában érte a halál, úgyhogy már soha nem tudjuk meg, mi lett volna az ő jussa.

4. A partiállat

Margaret Sanger szexedukátor utolsó szavai különösen közel állnak az én szívemhez, íme: „Egy buli! Csapjunk egy nagy bulit!”

5. Eldobott kötelékek

„Nem akarom a doktor által nyújtott halált. A saját szabadságomat akarom!” – szólt végül Rainer Maria Rilke.

6. Önbeteljesítő jóslat

Nostradamus megjósolta: „Holnap, amikor feljön a nap, és már nem leszek itt.” Igaza lett.

7. Aki a halálában is úrinő

Marie Antoinette véletlenül rálépett a hóhérjának a lábára a guillotine árnyékában, ezért így szólt: „Kérem, bocsásson meg, uram!”

8. Szerényen

Leonardo da Vinci minden bizonnyal nem túl elégedetten távozott a másvilágra, mondván: „Megsértettem az urat és az emberiséget, mert a munkám nem ütötte meg azt a mércét, amit kellett volna.”

9. Fanfároktól kísérve

Louise-Marie-Thérése de Saint Maurice, Vercellis grófnője haldoklás közben elengedett egy galambot, majd így szólt: „Nagyszerű. Az a nő, aki még tud fingani, nem halt meg.”

10. Azért mindent ne már!

Buddy Rich jazzdobos egy műtét következtében hunyt el 1987-ben. Amikor előkészítették az operációra a kórházban, a nővérke megkérdezte: „Van bármi, amire allergiás?” Mire Buddy: „Igen, a country zenére.”

11. A Darwin-díjas

Johnny Ace énekes a koncertje szünetében egy pisztollyal játszott épp, így ezek lettek az utolsó szavai: „Majd én megmutatom, hogy ez nem fog lőni.”

12. Mint a banán

Richard Feynman fizikus hosszú betegeskedés után a következő mondattal búcsúzott: „Ez a haldoklás olyan unalmas.”

13. Könnyű halál

Benjamin Franklin otthon haldoklott 84 éves korában. A lánya próbált könnyíteni a szenvedésein, így megkérte, üljön fel az ágyában, hátha úgy könnyebben lélegzik. Franklin utolsó szavai: „Egy haldokló már semmit nem tud könnyen csinálni.”

14. Praktikus szempontok

„Hozzatok egy golyóálló mellényt!” – mondta James W. Rodgers gyilkos, amikor a kivégzőosztag előtt állva megkérdezték, mi lenne az utolsó kívánsága.

15. Szép búcsú

Amikor O. O. McIntyre amerikai riporter haldoklott, az utolsó gondolatai is a feleségéről szóltak. „Drágám, kérlek, fordulj ide. Szeretem nézni az arcod.”

16. Nem megmondtam?!

A Pulitzer-díjas drámaíró Eugene O’Neill a Broadway Hotel egyik szobájában látta meg a napvilágot. Mit ad isten, amikor közelgett az utolsó órája 65 évvel később, ismét csak egy hotelszobában feküdt, de most Bostonban. „Annyira tudtam! Egy hotelszobában születtem, és a francba is, egy hotelszobában halok meg.”

17. Tudományos megközelítés

Joseph Henry Green sebész a saját pulzusát ellenőrizte haldoklás közben. Utolsó szava: „Megállt."

18. Poénbajnok

Stílszerűen kezdtük, illene így is befejezni a szép keret kedvéért, amire nem is lehetne alkalmasabb jelöltet találni, mint Groucho Marxot, akinek utolsó óráján még sikerült elsütnie egy szójátékot, miszerint: „Így képtelenség élni!”

 

Fiala Borcsa

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Adam Radosavljevic