Naponta többször a kezünkben van, automatikusan dugjuk a zárba, nem is gondolkodva hajítjuk le ide vagy oda, hogy utána kétségbeesetten keressük a káoszban. Természetesen késésben, reggel. Van, aki telepakolja díszekkel, más csak egy egyszerű fémkarikán tartja a kulcsait, és van, akinek megannyi emléket idéznek a kulcsok és a tartóik. 

Kaktuszos

Itt van mindjárt az elején ez a visszafogott szett, melynek tulaja mindössze öt kulccsal éli az életét. „Kábé amikor nyolc-kilencéves lehettem, a sulimnak részt kellett vennie egy sporteseményen, ahol mi vittük minden ország egy-egy zászlaját. A fém, szivárványos, bálnás kulcstartó Hawaiiról származik, az amerikai csapattal voltam egész nap, és az egyik parasportolójuktól kaptam, azóta is ez a kulcstartóm. A kaktusz az egy egészen új darab, amögött nincs efféle sztori, sokkal inkább csak egy dizájntárgy.”

Katicás-furafigurás

Sose találtam volna ki, hogy ez a bájos darab pont a Szentesié, de igen. „A Katicáról azt kell tudni, hogy rengeteg orgazmusra képes egymás után. A kislegény pedig... nos, ő az egyetlen férfi, akiben megbízom ebben a végtelen univerzumban” – árulta el a tulajdonos.

kulcscsomó katicával
A katica, és ami mögötte van

Minimalista

Fiala Borcsával annyira hasonló a kulcscsomónk, hogy a múltkori borozgatás után simán elindultam vele haza. Ő meg kiröhögött. Nem csoda, az ő kulcscsomója teljesen minimalista, csak a kulcshegyek emlékeztetnek az életének különféle fejezeteire. 

Kulcsok karabíneren
Letisztult egyszerűség

Rendezetlen

A saját kulcscsomóm sok mindent mesél. A kis kulcsok az előző munkahelyem szekrényének kulcsai, amit egész egyszerűen elvesztettem egy költözésnél, de rendületlenül bízom benne, hogy valamikor előkerül. Mármint a szekrény. Két autót használok párhuzamosan, ezért menőzöm két kulccsal, a bevásárlókocsiba való tokentartót egy gyógyszeriparban dolgozó barátom adta, remélem, nem valami ultraciki gyógyszert reklámozok. A kő pedig anyukámtól való, és állítólag ez a bakok köve. Bevallom, nem igazán az én színem és formám, de hát, mit tehet az ember, ha az anyja ilyet ad neki? 

Kulccsomó kővel
Kulccsomó sok autókulccsal

DJ Nice 

Mindannyiunk kedvenc operatőre, Sanyi, igazi reneszánsz ember, mellékállásban ugyanis szupermenő DJ. Így aztán nem is csoda, hogy a kulcstartóján kis fémkapszliban egy-egy füldugót rejteget.

Füldugós kulcstartó
Füldugós kulcstartó

Az ultraszínes

Van, akinek a lényeg mindössze annyi, hogy kismillió kacattal és túlélőcuccokkal teli táskájában öt másodpercen belül megtalálja, és ha egyik kezében a gyereket, másikban meg valami cuccot vonszol fel, akkor a nyakába tudja akasztani. „A pécsi magas házasat most szereztem be, a LEGO-figura párja a férjem kulcscsomóján van, az F betű meg illatos, könnyen kitapintható és tetszett, de semmi hozzám köthető betűben nem volt, úgyhogy megideologizáltam, hogy a fiúk monogramjának első betűje. A GLBTA-s nyakpántot a férjemtől nyúltam le. Éljen a szivárvány!" – írta a vibrálóan színes kulcscsomó tulaja.

színes kulcscsomó
Sugárzik belőle az élet

Gyerekes

Nem véletlen, hogy ezt a színes-szagos darabot gyerekesnek neveztem, ugyanis egy kislányé. Lénának nincs két nyaka – hangsúlyozta az anyukája – csak szereti a dupla pántot, a hippis díszeket pedig a barátnőitől kapta. A bagoly minden bizonnyal home made, a maga igen kedves módján. 

gyerek kulcscsomó
Kamaszlányos

Letisztult

Ha valami nincs túlgondolva, akkor nincs túlgondolva. Mint például ez a kulcstartó. Aminek tulaja csak annyit írt: „Utálom, ha csörög a kulcs, a bizbasz rajta viszont röhejesen nagy, és így bármikor megtalálom a táskában" – Mit lehet erre mondani? 

letisztult kulcstartó
Nincs túlgondolva

Golyós

„Nem hüvelygolyók, nem tiki-taki, nem stresszlabdák. Hanem összesen három darab festett fagolyó, amelyek árukapcsolással érkeztek a szerkesztőségbe. Egy kézműves süteményeket készítő lány hozta a sütik mellé, mintegy kiegészítésnek, a barátnője készíti őket. Ez így nem túl izgalmas, mi? Bezzeg, ha azt írtam volna, hogy a kulcscsomómon hordom a hüvelygolyóimat... tudod, mit? Inkább írd ezt!” – kérte a főnök. 

HP

„A kulcstartót, azt hiszem, nem kell részleteznem. A pasimtól kaptam, amikor beköltöztünk az új lakásba, mert már akkor tudta, hogy nekem nem lehet eleget venni HP-s cuccokból. Szerintem tök vicces egy lakáskulcs, mint egy másik világba nyíló átjáró kulcsa... de bizonyos értelemben így is van” – írta vidám és lelkes kollégánk. 

Rózsaszín

Titokzatos kollegina mindössze ennyit írt: „Valahol mélyen azért hiszek a rózsaszínű dolgokban.” Lelke rajta. 

egyszerű kulccsomó
Ez sem túlbonyolított darab

Lehet találgatni, hogy a meg nevezett kulcsok vajon kihez tartoznak...

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: iStock by Getty Images/Gallyna

A további képek a szerző tulajdonában vannak