Te mindig tudod, mikor van orgazmusod? Ezt a kérdést feszegeti a Refinery29 egyik cikkében, és természetesen a konklúzió az, hogy nem, nem mindig.

Pedig elsőre elég egyszerűnek tűnik a dolog: vagy van, vagy nincs. De sok nő számára mégsem ennyire egyértelmű. Az biztos, hogy az orgazmusnak sok fajtája létezik. Lehet finom és kirobbanó, könnyed és mélyre menő egyaránt.

Ne hallgass, a hangoskodókra („Ugyan már, én mindig tudom, ha van orgazmusom!”). Ne érezd magad szarul, ha te éppenséggel nem minden alkalommal vagy biztos benne, hogy mit kellene érezned, vagy amit érzel az vajon AZ vagy nem. Ezzel semmi baj nincsen.

„Sajnos sokan zavarba jönnek attól, ha megkérdőjelezik, hogy van-e nekik orgazmusuk vagy sem„ – fejtette ki Vanessa Marin szexterapeuta, aki nőket tanít meg az orgazmus gyönyöreire. „Van egy olyan elképzelés, hogyha kérdéses egyáltalán a dolog, akkor nem is volt valóságos az érzés” – magyarázza. „A valóság ezzel szemben az, hogy mindenkinél eltérő érzésekkel jár az élvezet, és egyetlen ember is egészen különbözőképpen élheti meg az orgazmusait” – tette hozzá Marin.  

Ugyanakkor számos olyan nő él a földön, aki sosem élt át orgazmust. Ebből azonban egyáltalán nem következik, hogy nekik nem volt kielégítő és élvezetes a szexuális életük, hiszen nem feltétlen célja a szexuális együttlétnek az elélvezés. Ha nem vagy biztos benne, hogy van-e orgazmusod, vagy csak rá akarsz találni a saját orgazmuspotenciálodra, akkor olvasd el az alábbiakat. 

Mi is pontosan az orgazmus? 

Az elélvezés, mint a szex csúcspontja, misztikus dolognak tűnik, de alapvetően egy reflex a testben, vagy egy mellékhatása az örömnek. Egy klinikai szexterapeuta, Shannon Chavez szerint nem érdemes arra koncentrálni, lesz-e vagy sem, hanem ki kell élvezni a szex minden aspektusát. Ha a vágy felébresztésére koncentrálsz, megtapasztalhatsz számos érzetet, és gyakorolhatod a feszültség felépítését, ami aztán elvezet az orgazmushoz. 

Mit kéne éreznem orgazmus közben?

Röviden: a feszültség folyamatosan növekedése, amit az energia felszabadulása követ, mely a test különböző részeiben hat, és különösen azon a részen, ahol stimulálva volt. Sokan megkönnyebbülnek vagy felszabadulnak az orgazmustól, de ez nem minden esetben van így. A tudomány szemszögéből vizsgálva: az orgazmus, az agyban lévő vegyületek mozgása, melyek felelősek az eufória és kötődés érzéséért, ezek tesznek boldoggá és elégedetté.

Az egyik legjobb szó, amivel leírható az orgazmus, az a gyönyör. 

Mi történik a testtel az elélvezés pillanatában? 

Az egyik legerősebb fizikai jel, az izomösszehúzódás. „Ha úgy érzed, a hüvely izmai, a fenék, a combizmok remegnek vagy összehúzódnak, akkor ez egy elég erőteljes jele az orgazmusnak” – magyarázza dr. Chavez szexterapeuta. „Vannak, akik nagyon érzékennyé válnak az orgazmus után, lüktetésről, rángatózásról, akár csiklandós érzésről számolnak be.” Megváltozik a szívverés és a légzés, és vannak, akiknek vörössé válik a nyakuk vagy a mellkasuk. Azt fontos tudatosítani, hogy minden ember másként reagál, így nem biztos, hogy mindegyik jelet észleled magadon, de ezek mind arra utalnak, hogy orgazmusod volt. 

Hogyan érheted el az orgazmust? 

Az első lépés: a relaxálás. Néhányan túlságosan arra koncentrálnak, hogy elérjék az orgazmust, és ettől az egész folyamat megszakad. Ehelyett lazítani kell, és az örömre fókuszálni, legalábbis ezt javasolja a szakértő, aki szerint a másik félreértés általában az, hogy a gyönyör egy tanult válaszreakció. Ezzel arra utal, hogy rajtad múlik, hogyan kondicionálod a tested az örömérzetre.

„Neked kell megismerned a tested, azaz az egyedülálló anatómiádat, és felfedezned, hogyan vagy felizgatható.”

A szakértő a maszturbálás mellett teszi le a voksát – természetesen tanulási szempontból. Megítélése szerint teljesen normális, ha az embernek kell némi útmutatás ahhoz, hogy megtanulja, mire van szüksége a testének. A gyakorlás segíthet kitapasztalni az orgazmust. Pont úgy, mint az egyéb tanulási folyamatok során. 

Zimre Zsuzsa

 

 Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/B-D-S Piotr Marcinski