Mostanában se szeri, se száma a méregtelenítéssel kapcsolatos módszereknek, tippeknek és tanácsoknak, amelyek mind azt célozzák, hogy a táplálkozással, levegővel, vízzel, miegymással bevitt méreganyagokat hogyan takarítsuk ki a testünkből. Na, ja, és a lelkünk?

Hiszen ahogyan a nap elején a szemünk kinyílik, fülünk hallásra kész, máris zúdulnak ránk a „méreganyagok”, és estére kelve lelki vezetékeinkre vaskos szennyező rétegek rakódnak.

Nézzünk néhány egyszerű gyakorlatot, amelyek segítségével elvégezhetjük a kívánatos nagytakarítást.

1. Reggel

Ébredéskor nyújtózkodás, akár tovább, mint ameddig a takaród ér. Felülni az ágyon, határozott mozdulattal lekapcsolni az ébresztő rádiót, mielőtt elkezdené mondani a híreket. Fejkörzés közben szeretettel gondolni önmagadra, elhatározni, hogy szép napod lesz, majd megáldani az éppen aktuális időjárást imigyen: szeretlek, napsütés/eső/szél/ felhő, mert… (fakultatív indokok keresése karkörzéssel).

2. Délelőtt

Tízóraira egy korty szeretetet adni munkatársaidnak/gyerekednek/férjednek/macskádnak, ezt követően eltakarítani magad elől minden olyan eszközt, ami közéletre, környezetszennyezésre, állatkínzásra emlékeztet. Vigyázat, fontos: NEM olvasni negatív eseményekről, a pozitívak után pedig NEM elolvasni a kommenteket! Karlengetéssel elhessegetni a sötét gondolatokat, majd lehunyt szemmel napsütötte tengerpartra képzelni magad. Mély lélegzetvétellel, megértő mosollyal fordulni főnököd felé, aki az asztalodon álldogáló munkára emlékeztet.

3. Délben

Ebédre csak könnyű dolgokat fogyassz: képzeld el, amint a lelked beragyogja a nap, és lebegsz a boldogságtól. Koncentrálj arra, hogy egy lakatlan szigeten élsz, ahol csak növények és állatok vesznek körül.

Nincs hétfő, nincs Péntek, csak magad vagy, meg az öröm, hogy juszt sem foglalkozol lehangoló dolgokkal. Elvégre egy-egy óceáni vihar, tornádó, kannibál törzsek látogatása semmiség ahhoz képest, ami a civilizált világban körülvesz! Mélyeket lélegezz, és ha a valóságra akarnak emlékeztetni, zárd magadra a mellékhelyiséget.

4. Este

Sűrűn figyelmeztesd magad arra, milyen szép napod volt. Nem vagyok fáradt, jól érzem magam – suttogd, miközben vacsorát készítesz, tanulsz a gyerekkel, lazán összerakod a lakást, mosolyogva kivasalsz, megsimogatod a kutya, majd a férjed fejét – óvatosan, mert utóbbi harap. Hallgass valami kellemes zenét, csapd a szomszéd orrára az ajtót, ha ezért átkopog. Lágy mozdulatokkal mosd tisztára a tested, törülközni a hálóban is ráérsz, ha a többiek üvöltenek az ajtó előtt.

5. Elalvás előtt

Idézz fel legalább három eseményt, aminek ma örültél. Vigyázz: csekkbefizetés, bolti sorban állás, közösségi oldal böngészése ne legyen közöttük! Töltse el lelked szeretet, béke, és határozott mozdulattal vágd a falhoz a férjed telefonját, aki épp azt közli az anyjával, hogy „a nejem alighanem holdkóros, majd elmesélem, mama”.

Brrrrrr!!!!!

Gábor Erika

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Unsplash/Noel Nichols