Ennek a sütinek az elkészítése is azzal a kérdéssel indult: ugye, van itthon eritrit? Aztán persze volt, de nem maradt semmi kedvünk a sütéshez. Novák vett vagy három kiló túrót viszont (ez teljesen normális adag ebben a házban), mert eredetileg Rákóczi-túróst akart csinálni, de aztán nem volt kedve sütni (ez is teljesen normális, de csak néha esik meg). Aztán addig számolgattunk, amíg kiderült, hogy az a rengeteg túró bizony meg fog rothadni, ezért fel kell használni, meg ételt amúgy sem dobunk ki, és különben is, a több kiló húsétel közötti szünetben nem árt, ha az ember elfojtja az ízek iránti vágyait valami édessel. 

– Jó, akkor ne süssünk, csináljunk gyümölcsös túrósat keksz alapon. Van háztartási keksz. Vedd kifele!

– Cukormentes?

– Persze.

És már kezdtük is. Tepsi ki, házi vaj ki, keksz összetör, tejszínhab felver a zseniális és profi géppel (ilyen szerintem csak a legkomolyabban felszerelt cukrászatokban van, de ezen nem kell csodálkozni, teljesen normális, hogy Novák ilyet is tart). Közben két perc alatt tízszer az orrunk alá nyomja a kanalat, mert kóstolni kell, nincs mese, és lebasz, ha nem kóstolunk Julcsikával (Novák lánya). Aztán Gergely (Novák férje) is csatlakozik a vidám csapathoz, őt is lebassza, nem tudni miért, lehet nem kóstolt ő sem. A hab zseniális, bár Novák szerint egy kicsit kivajasodott (nem igaz, tökéletes volt), a túró mennyei, házi, a mangó pedig olyan finom télvíz idején, hogy zokogtunk, amíg ettük. Innentől fogva nem volt megállás. Bár igaz, hogy a két tányér velőscsontos marhahúsleves, a jó adagnyi marhapofa vajas édesburis körettel után már tényleg csak egy ilyen bársonyos ízű, kissé fanyar, omlós és olvadós süteményre vágytunk, de ember legyen a talpán, aki nem kóstolta volna meg.

Így készül:

Hozzávalók:

– 20 dkg háztartási keksz (cukormentes)

– fél liter habtejszín

– 1, 5 kg túró

– 1 vaníliarúd

– 2 citrom

– 20 dkg vaj

– 20 dkg cukor (mi nyírfacukrot használtunk)

– egy csomag (20 grammos) zselatinpor

– 3 tojás

– pici só

– ízlés szerinti gyümölcs (mi mangóból készítettük)

Elkészítése: a kekszet összetöröm, vajat olvasztok, és összegyúrom masszává, majd kibélelt tortaformába öntöm, és kábé egycentis vastagságban elegyengetem az alján. Félrerakom.

A tejszínt a cukorral, a zselatinnal és egy csipet sóval, meg a kikapart vaníliarúddal krémes habbá verem. A túrót a három tojássárgájával, a két reszelt citrom héjával, egy citrom levével, és egy csipet sóval krémesre keverem. Aztán a két krémet összekeverem. A masszába gyümölcsöt keverek.

A tortaalapra elegyengetett keksz-alapra halmozom a krémet. A tetejét gyümölccsel díszítem, és zselatint öntök rá.

A hűtőben két óráig pihentetem, hogy ne essen szét. A végén egy lágy omlós süteményt kapunk.

Élvezd!

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak