-

Egy hosszú hétvégére mentem haza, és az egyik éjjel felkeltettem KisAnyát, hogy én bizony amerikai palacsintát akarok enni. De mivel egy tudatos nő nem étkezik éjszaka, ezért mondtam neki, hogy nyugodtan megvárhatjuk a reggelt, nem kell most felkelnie (ugye, milyen rendes vagyok?). Mire másnap kiértem a konyhába, anyucika már össze is állította a palacsinta tésztáját (teljes kiőrlésű lisztből), és kettőt se kellett pislognom, vidáman sütötte a kerek, vastag és iszonyúan puha darabokat. 

Aztán gondoltam, hogy én is megcsinálom itthon magamnak, de az enyém se kerek nem lett, se vastag, mondjuk, legalább puhára sikerült, szóval amit KisAnya tud, azt nem lehet csak úgy leutánozni, mert abban boszorkányság van... meg szeretet is, és anyaság. 

Hozzávalók az amerikai palacsintához:

– 500 gramm natúr joghurt

– 2 tojás

– 200 gramm teljes kiőrlésű liszt

– 40 gramm nyírfacukor

– 1 csomag sütőpor

– csipet só, pici olaj

Elkészítése: A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, közben az összes többi hozzávalót egy külön tálban csomómentesre keverem. A megkeményedett habot óvatosan beleforgatom a masszába. A serpenyőt felforrósítom, kevés olajat (mi kókuszzsírt használtunk) teszünk az aljára, és merőkanállal egy keveset a serpenyőbe csurgatok, annyit, hogy egy tíz centi átmérőjű palacsintát kapjunk. Ez szépen megvastagszik a hő hatására. Amikor az alja barnára pirul, megfordítjuk, és a tetejét is megpirítjuk.

Ennek a tésztának el lehet készíteni a sós változatát is, de én ezt a kissé édes verziót is simán megeszem a tojással meg a baconnel. Ha nem kell figyelned a vonalaidra, akkor csináld sima liszttel és cukorral, ha pedig a szigorú 160 grammos diétát tartod, akkor a joghurt miatt csak tízóraira eheted, mert az gyors felszívódású szénhidrát. Vagy simán csak hagyd ki belőle a joghurtot.

Néhány szelet bacont piríts mellé, meg két fényes tükörtojást, és máris fejedelmivé teheted ezt az egyébként is isteni reggelit!

Baconillatú hajat kívánok neked egész vasárnapra!

Szentesi Éva

A cikkben szereplő kép a szerző tulajdona.