Tegye fel a kezét, akit lázba hoz a máj! Senki? Biztos? Mindjárt gondoltam. A máj ugyanis az az étel, amivel a gyerekeket ijesztgetik lelketlen konyhásnénik, amivel a feleség sakkban tartja élete párját, meg amit a dietetikusok és gyerekorvosok is csak azért javasolnak, mert sok benne a vas. De akkor is, inkább szopogatja a hinta deres fémláncát a pulya, mint hogy az undorító májból – még a neve is borzasztó! – ennie kelljen. Pedig minden csak körítés kérdése. Bizony, ha a menzák rémének, a resztelt májnak új köntöst és friss kiegészítőket adsz, akkor sem a válogatós gyerek, sem a finnyapeti férj nem fogja undorodva eltolni magától a tálat, hanem inkább hálától túlcsorduló tekintettel csak annyit fog kérdezni: kaphatna-e még egy kicsit.

Nem hiszed? Akkor próbáld ki ezt a receptet, ami garantáltan megmenti a májat a karaktergyilkosságtól.

(Vallomás: az eredeti verzió egy régi, zsírpecsétes Stahl-könyvből való. Azóta viszont annyi módosításon esett át a karmaim között, hogy praktikusan egy közös vonása maradt ősével, és ez az alapanyag: a máj. Kezeld te is bátran és kreatívan a hozzávalókat, a máj lehet bármilyen szárnyasé, a fűszerekkel is kísérletezhetsz nyugodtan, a gyümölcs is lehet bármilyen aszalvány, ami épp van otthon. És a pia is lehet sokféle, tokaji aszúval legalább olyan finom, mint konyakkal. )

 

Narancsos, whiskey-s, fügés kacsamájkrém (Előétel nyolc főre)

Hatvan deka pecsenyekacsamájat kacsazsíron megpirítok, közben megszórom egy evőkanálnyi kínai ötfűszerkeverékkel (ami nem más, mint szegfűszeg, csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors és édesköménymag egyenlő arányú keveréke). Ettől menten olyan illat lesz a konyhában, hogy még a szomszéd is átszalad valami átlátszó kifogással, csak azért, hogy közelebbről is beleszippanthasson a mennyországba.

Amíg a földszinti Frász néni nagyokat szippantva felcaplat a negyedikre, egy tálba beleteszek 25 dkg aszalt fügét egy nagyobb löttyintésnyi whiskyvel, és felforralom a mikróban. Ettől kicsit felpuhul a gyümölcs, és alkoholmentessé válik a téma. (Ha nem ez a cél – hidd el, én megértem –, akkor vedd ki hamarabb.) Kifacsarok egy szép nagy narancsot is.

Ha megsült a máj, aprítógépbe teszem, mellé dobom a whiskey-s fügét, meglocsolom a narancslével, és két perc alatt összeturmixolom. Ha kell, még utólag sózom, borsozom. Kis tálakba teszem a krémet, majd vékony réteg kacsazsírt  öntök a tetejére. Egyrészt, mert így tovább eltartható. (Állítólag. De az én háztartásomban nem szokott semmi sokáig eltartva maradni, mivel idő előtt bekebelezzük.) Másrészt azért, mert így sokkalta elegánsabb és csinosabb. Tálalásig hűtőbe teszem, utána pedig már nincs is más dolgom, mint fogadni a hálás kézcsókokat.

 

Fiala Borcsa

  A képek a szerző tulajdonában vannak.