-

Ha nincs, akkor az aranyszabályt is elmondom: mindig hagyd kihűlni a tésztát, mielőtt hozzáadod a belevalókat. Akár sajtot, akár zöldségeket vagy magokat teszel bele, a meleg gőz csak árthat mindennek: megolvad, megfonnyad, megpuhul. Vagyis a lépések a következők. Megfőz, leszűr, átöblít (hogy az összeragadásért felelős keményítőt leöblítsd, ráadásul hűt is), olajjal összekever. Ha meleg tésztaételt készítesz, akkor viszont nehogy átöblítsd, ott általában jól jön az az extra keményítő.

Mindenkinek a saját papja vagy papnéja, vagyis tuti neked is akad tésztasaláta-recepted, aminek bejáratott tésztája (spagetti, penne, orzo, farfalle), és jól bevált hozzávalói vannak: mozzarellás koktélparadicsomos, friss bazsalikommal és olajbogyóval vagy friss zöldséges, esetleg tonhalas, kapribogyós.

Nekem is van, mégpedig egy olyan, ami nem annyira tésztasaláta, mint inkább hideg tésztaétel. A hideg szezámos tészta alapvetően egy tojásos tészta (kínai típusú) és egy főzés nélkül összeállítható szósz házassága. Ebbe aztán mehet amit akarsz, újhagyma, kacsahús, rák… vagy répa, nálam avokádó, és a tetejére egy buggyantott tojás, kevés chilipehely, persze koriander és fekete szezámmag. A sokféle recept közül nekem szép lassan összeállt a sajátom: ez egy nem túl fokhagymás, vagyis abszolút vállalható közösségi étel, olyan hozzávalókkal, amiből nálam átalában minden van a polcon.

Hideg szezámos tészta

szezam1

A szószhoz:

3 evőkanál szezámolaj

8 evőkanál tahini vagy mogyoróvaj, de vegyesen is lehet

1 evőkanál cukor

3 evőkanál szójaszósz (ízlés szerint)

1 evőkanál rizsecet (vagy fehérborecet)

1 teáskanál r(eszelt vagy apróra vágott) friss gyömbér

2 evőkanál édes chiliszósz (fokhagymás)

A tésztához:

35 dkg kínai tojásos tészta, linguine vagy hasonló hosszú tészta

1 evőkanál szezám- vagy mogyoróolaj

1 marék szezámmag

Ízlés szerint friss zöldségek vékony csíkokra vágva, újhagyma, répa, uborka; koriander, chilipehely, bors, buggyantott vagy tükörtojás, stb.

A tésztát a csomagoláson ajánlott ideig főzd. Közben keverd össze az öntethez az összes hozzávalót, majd adj hozzá annyi forró vizet, hogy tejföl-állagú legyen, ez nagyjából négy-hat evőkanálnyit jelent. Kóstold meg, és ízesítsd szójaszósszal vagy cukorral, ha igényled. A tésztát szűrd le, öblítsd át hideg vízzel, és keverd át az olajjal, majd tedd félre hűlni. Ha már a szósz és a tészta is szobahőmérsékletű, keverd össze a kettőt. Adj hozzá kedved szerint további zöldségeket, chilit vagy egyéb fűszereket, majd tálalás előtt szórd meg szezámmaggal. Szobahőmérsékleten fogyaszd, de hidegen is isteni!

Horvát Sára

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonában vannak.