Feltehetően Fiala Borcsa anyukám eltitkolt, régen örökbe adott húga vagy unokatestvére, netán gyereke, de egy biztos, hogy nyugodtan hazudhatnánk azt, hogy rokonságban állunk egymással, mert nemcsak külsőségekben vagyunk mi hasonlatosak, hanem spirituszban és étvágy tekintetében is. Annyi szent, hogy egyikünket se kergettek kiskorában az asztal körül, hogy egye meg az ételt, nem finnyáltunk soha egy pillanatig sem a tányér felett, és a konyhába is úgy masírozunk a mai napig, mint a parancsolat. Aztán összedugtuk a fejünket, mert ugyebár ma kezdődik az olimpia, és hogy még csak véletlenül se a tíz körmünket kelljen lerágnunk a nagy szurkolás közben, összeállítottunk egy sörkorcsolyamenüt.

Mert abban, azt hiszem, nyugodtan egyetérthetünk, hogy szurkolni nem lehet nekiülni egy pohár csapvízzel. Vagy egy bögre tejjel. Jaj!! Mi legalábbis a jól behűtött sörök mellé tettük le a voksunkat, hiszen sok mindenhez passzol ízben, és csak egy dologra kell odafigyelni – a nagy drukkolásban, asztalra csapkodásban, izgatott felugrabugrálásban nehogy kilöttyenjen a finom nedű. Milyen kár lenne érte, nem igaz?

Sörmitöbb

Az apró falatkák elkészítése nem igényel különösebb tudást meg igénybevételt, azt is mondhatnánk, hogy egyszerűek, mint a pofon, de lehet, még annál is gyorsabban elkészülnek. (Ha adhatok egy tippet, ne az újonnan szerzett hófehér, földig érő ruhában főzzetek – ahogy Szentesi tette. Kábé úgy festett, mint egy kiéheztetett menyasszony, aki rászabadul a vendégek után a maradékokra.)

Szóval készítettünk a sör mellé aranyos kolbászos malacfület, jamaicai sült csicserisalátát, kolbászkalapkás sajtos muffint, humuszt, rozmaringos grissinivel, és ami ki nem maradhat, az naná, hogy a házi, pikáns sajtszósz, tortillachipsszel.

Lássuk:

Kolbászos malacfül

Hozzávalók:

- 1 csomag levelestészta

- paprikás kolbász (1 tálca szeletelt)

- 10 dkg sajt

Elkészítése: a tésztalapot terítsd ki, helyezz el rajta (minél több) vékony karikákra vágott kolbászt, majd reszelj rá bőségesen sajtot. A hosszabb végénél fogd meg, tekerd fel, és vágj belőle ujjnyi vastag csigaszeleteket. Mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, és addig süsd, amíg szép aranybarna nem lesz.

Jól illik hozzá valamilyen félbarna láger.

Sajtos muffin kolbászsisakkal

Hozzávalók:

- 120 g liszt

- 1 db tojás

- egy csapott tk. sütőpor

- 2 csapott tk. só

- 150 g joghurt

- 10 dkg sajt

- 100 g vaj

- kolbászkarikák

Elkészítése: a vajat olvaszd fel, majd egy nagy tálban keverd el a tojással. Aztán add hozzá a többi cuccot, a sajtot természetesen nagy lyukún lereszelve. A tésztát kanalazd muffinformába, dísznek pedig dobálj rá kolbászkarikákat – csak a színe kedvéért. Aztán mehet is be a sütőbe 200 fokra, 20 percre.

Remekül passzol hozzá egy pohár fekete sör.

Humusz, rozmaringos grissinivel

Hozzávalók:

- 1 db konzerv csicseriborsó

- 1 ek. szezámpaszta

- fél citrom leve

- só, bors

Elkészítése: a hozzávalókat egy botmixer segítségével simára (vagy rusztikusra) kevered… és kész is.

Búzasörrel pedig valami fejedelmi!

Jamaicai csicseriborsó-saláta

Hozzávalók:

- 1 db konzerv csicseriborsó

- fűszerkeverék (tulajdonképpen bármilyen kedvenc fűszeredet rákanalazhatod, a csicseri semleges íze szinte mindenhez passzol)

- 2 evőkanál olívaolaj

Elkészítése: a csicseriborsókat egy tepsiben keverd össze a hozzávalókkal, és dugd be a sütőbe 200 fokra, 20 percre.

És hogy jobban csússzon, dobj be mellé egy pohár tradicionális, angol komlókból főzött „pub” sört.

Csípős sajtszósz

Hozzávalók:

- 25 dkg cheddar sajt, lereszelve

- 2 evőkanál liszt

- 2 evőkanál vaj

- 3 dl tej

Elkészítése: a vajon pirítsd meg a lisztet óvatosan, ám annál buzgóbban kevergetve, öntsd hozzá a tejet. Majd amikor besűrűsödött, olvaszd hozzá a reszelt sajtot is. Én a végén belekevertem egy csokor felaprított újhagymát. Ízesítsd sóval, borssal, de tehetsz bele egy kis csilipaprikát is, mint mi, ha nem félsz a csípőstől.

Jól megy hozzá egy pohár Dark IPA.