(Hirdetés)

Nem voltam mindig jó barátságban a tökkel. A sütőtökkel igen, és az összes többi, télen használatos, leginkább narancssárga húsú tökökkel mindig is bizalmas volt a kapcsolatom, de  a főzőtök sosem volt a kedvencem. A tökfőzelék jöhet, megeszem, főleg ha könnyű, nem agyonlisztezett, és leginkább minimálisan kapordarabos.

Tökfőzelééééééék?

Na, és akkor jöttek a gyerekek. Ez a gyereksztori sokszor előkerül nálam a konyhában, jó sok dolog van, amin miattuk változtattam az életemben, ezzel együtt a főzésben is. Például azt gondoltam, hogy a tököt meg kell enni ha szezonja van, nincs mese. Jó példát kell mutatni, és – bár a kapordarabokat továbbra sem tűröm – látványosan és jóízűen kell enni. Ebből lett a tökkrémleves. De előtte még lett a másik tökfőzelék is, viszont akkor haladjunk szép sorjában.

Tehát:

A tökfőzelékem ennyi: vajon(!) dinsztelt hagymára dobom a gyalult tököt, megsózom, megborsozom, mellédobom a fele kaprot, lefedem. Negyedóra múlva nyakon öntöm tejföllel, újra sózom, borsozom, almaecetet löttyintek hozzá és megeszem. Meg a gyerekek is, és mindenki, aki él és mozog, mert tökfinom és nem lisztes, csirizes.

Ebből lett a tökleves, ami nagyjából ugyanennyi, csak felengedem vízzel, és nem a saját levében párolom, a végén ecet helyett egy jó adag citromlevet facsarok bele, mert attól lesz olyan friss. Tejföl és tejszín keverékével gazdagítom, és hidegen esszük, mert úgy a jó. Néha leturmixolom, néha csak félig, főleg, ha gyalult tököt használok. Van még hova fejlődni egyébként, tejföl és mascarpone keveréke, na az isteni, vagy ha kapok valahol, akkor crème fraîche. És – magam is nehezen hiszem – kaporolaj!!! Ha nagyon menőnek érzem magam, akkor csak apróra vágom a kaprot és úgy keverem ösze az olívaolajjal, de előfordul, hogy leturmixolom (halál a kapordarabokra). A múlt héten pedig azzal a kecskesajtos gombóccal ettük a levest, amit a gőzpárolós paradicsomos paprikakrémes levesbe készítettem. Újabb nyertes verzió.

Szóval íme, a tökleves, mindenki egészségére. És tényleg: egészségére, mert ha joghurttal készíted, akkor ez egy nagyon-nagyon kicsi, szabad szemmel alig látható kalóriájú leves lesz.

Tökkrémleves

tokos

1 főzőtök (kb 1 ½ kg)

1 fej vöröshagyma vagy nagyfejű újhagyma

só, bors

2  dl tejföl, vagy joghurt, vagy mascarpone, vagy akár vegyesen

1 csomag kapor

1 citrom leve

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál vaj

A hagymát tisztítsd meg és szeleteld fel. Nem kell babrálni az apróra vágással, úgyis krémesíted a levest. A tököt hámozd meg, kanalazd ki a magjait, és vágd nagyjából egyforma darabokra. A megolvasztott vajon párold meg a hagymát, majd dobd rá a tököt a kapor felével, sózd és borsozd, majd fedd le. Tíz perc után öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, de csak akkor, ha tejszínt használsz. Ha valami sűrűbbet, akkor kicsit több vizet önts alá. Forrald fel, ezalatt már biztosan megpuhul. Zárd el a tűzhelyet, turmixold a levest. Hagyd hűlni, majd keverd hozzá a citromlevet és a tejszínt (vagy amit használsz). Fűszerezd, majd tedd a hűtőbe (hidegen lehet, hogy újra fűszerezni kell). A kaporolajhoz vágd nagyon apróra a kaprot, és keverd össze az olajjal. A levest jéghidegen, egy kanál mascarponeval, és kevés kaporolajjal tálald.

Horvát Sára

A képek a szerző tulajdonában vannak.

-