-

Vége az iskolának, vakáció van, a nagy meleg is megérkezett – tényleg tombol a nyár. Ha pedig nyár és kaja, akkor: grillezés! Akár az erkélyen, gangon is: lábosba a faszénnel, a tetejére sütőrács, és kész a sufnituning grill. Rádobod a húst, halat, zöldségeket, és már csak valami saláta hiányzik, vagy egy jó savanyúság. Ha vendégségbe mész, és vinned kell valamit, akkor is mindig jó ötlet egy saláta, mert a legtöbben vagy desszertet visznek, vagy pogácsát. Legyél te az egészséges, innovatív vendég, aki ráadásul igazi kuriózumokkal ejti ámulatba a népet – amiket pedig igazán egyszerű elkészíteni:

Gyors, gyömbéres, savanyított répa

2 szál, kb. 20 dkg sárgarépa

4 dkg friss gyömbér

120 ml fehérborecet

1 evőkanál só

1 evőkanál cukor

A répát hámozd meg, majd a zöldséghámozóval vágd szalagokra. Ugyanezt gyaluval is megteheted. A gyömbért hámozás nélkül szeleteld vékonyra, majd a cukorral, sóval, ecettel és kétszeres mennyiségű (tehát 240 ml) vízzel forrald fel, és keverd addig, míg a cukor és a só el nem olvad. Szűrd a répaszalagokra, fedd le, és hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni. Jól zárható üvegben, hűtőben tárolhatod, legfeljebb 2 hétig.

sara-2

Francia káposztasaláta

1 kisebb fej káposzta

kb 8-10 dkg só

1 csomag újhagyma

3 evőkanál almaecet

6 evőkanál olaj

Ez egy aznapi saláta, vagyis hamar meg kell enni. Persze nem muszáj aznap, ahogy elkészül, de azért ajánlatos 3 napon belül, mert a káposzta bebarnul. Nagyon fontos, hogy érdemes lemérni mindent, hiszen a káposzta súlyától függ a só mennyisége. Nekem egy 1,2 kg-os káposztám volt, úgyhogy kb. 8 dkg sót tettem bele, de ez lehet kevesebb is, ha a szálak nagyon vékonyak.

A káposztát vágd negyedekbe, vágd ki a torzsáját, majd szeleteld vékony csíkokra. Az újhagymát karikázd fel. Tedd egy nagy tálba mindkettőt, sózd be, keverd össze, majd hagyd állni, míg kissé összeesik. Add hozzá az ecetet és az olajat, és már fogyaszthatod is! Én legjobban jól behűtve szeretem.

Kurkumás-répás savanyú káposzta

Ez egy trükkös darab, vagyis annak tűnik, de nem az. Ne ijedj meg az erjedéstől, itt ugyanis az fog történni, csak szánj rá néhány (2–4) hetet. Sterilizáld az üvegeket (ez a mennyiség 2 óriási üveghez elegendő), és keress egy lavórt, amit nélkülözni tudsz, mert abba kell állítanod a lezárt üvegeket, ha netán kifolynának.

3 kg káposzta (kb. 2 fej)

80 dkg sárgarépa (kb. 6 db)

1 ½ dkg reszelt gyömbér

1 ½ dkg apróra vágott fokhagyma

3 dkg őrölt kurkuma

1 evőkanál köménymag

1 evőkanál édesköménymag

2 evőkanál tengeri só

A káposzták külső, nagyobb leveleit tedd félre, annyit, ahány üveget használsz. A többit reszeld le a répával együtt. Minden alapanyagot keverj össze egy nagy tálban, majd kesztyűben, hogy a kurkuma ne fesse meg a kezed, kezdd el masszírozni, nyomkodni a zöldségeket, hogy levet eresszenek. Jó sok lére van szükség; ha nem eresztene eleget, adj hozzá még sót. Kanalazd üvegekbe, és nagyon figyelj, hogy jól nyomkodd le, nehogy levegő kerüljön bele. Teljesen tele kell szedned az üveget, és a tetejére pedig boríts káposztalevelet, hogy százszázalékosan befedd. Erre jöhet a légmentesen záródó tető. Lavórba vagy műanyag zacskóba az üveg, szobahőmérséklet, 2-3-4 hét. Lehet, hogy folyni fog kicsit, de ez normális. Akkor jó, ha a zöldségek puhák, de még kissé roppanósak, és friss, savas-fűszeres íze van. Városi savanyítók, sziasztok!

Horvát Sára

A képek a szerző tulajdonában vannak.