-

A legjobb dolog ami történhet egy cseresznyével az az, hogy megsütöd: koncentrálódik a cukor, még édesebb lesz, intenzívebb ízű, és lédús. Persze nyersen is egy csoda, szerintem az összes csonthéjas gyümölcs főnyeremény, értük várom a nyarat. Lassan június, számíthatunk az összesre, de már itt-ott felbukkan az őszibarack, és cseresznyét is több standon láttam már.

Clafoutis

Az összes recept közül, amelyben a cseresznye és a sütés közös nevező, az egyik kedvencem a clafoutis (klafuti). Tulajdonképpen egy vastag palacsinta, amibe olyan gyümölcsöt teszel, amilyet akarsz, mégis, nekem valahogy a cseresznyénél beragadt ez a lemez. Ugyanis a cseresznyés clafoutis – az okcitán nyelv clafir (megtölt, vagyis laktató) igéjéből származik a szó – egy hagyományos francia desszert Limousin- régióból, amelynek különlegessége, hogy magozatlan cseresznyéből készül. A cseresznye magja is tartalmazza a mandula ízéért felelős komponenst, és állítólag különleges aromát kölcsönöz a süteménynek. Viszont közben meg kitörik az ember foga, úgyhogy maradjunk inkább a magozott cseresznyénél és a természetes mandulaarománál – nekem ez így teljesen megfelel. Van olyan hagyomány is, hogy cseresznyés eau de vie-t, vagyis pálinkát, párlatot adnak a tésztához. A jó minőségű pálinka ellen egy szavam sincs, képes egy egészen új gyümölcsösségi szintre emelni bármilyen édességet. De annak nem sok értelme van, ha az étel alkohol ízű, és sajnos ezzel is találkoztam már. Én inkább kihagyom a pálinkát, és igyekszem a legérettebb, legszebb gyümölcsöt választani, az is megteszi a magáét.  Apropó: ha nagyon ragaszkodsz a hagyományokhoz, ezt a desszertet fekete cseresznyéből kell készítened, amire körülbelül június közepéig kell még várnod. Az az egyik legízletesebb cseresznye fajta, és mindenképpen megér egy próbát, már csak az összehasonlítás miatt is. Addig viszont tökéletesítheted a clafoutis-technikádat bármilyen mezei cseresznyével, bár az egyszerűségét tekintve sokat nem kell gyakorolnod.

Technikázz!

Néhány dologra kell csak odafigyelned:

Ne keverd agyon a tésztát, mert akkor nyúlós és gumis lesz. A legjobb, ha egybeöntesz minden hozzávalót, és egy botmixerrel hipp-hopp elkevered.

Használj vastagfalú edényt. Én az öntöttvas serpenyőmet szeretem: egyenletesen melegszik, a sütemény teteje és az oldala is jól átsül. De egy porcelán piteforma is tökéletes, az alumínium vagy tapadásmentes, vékonyabb falú edények nekem nem váltak be annyira. Amúgy is inkább kikenek valamit egy tonna vajjal, csak azért, hogy az is kerüljön a receptbe (egyébként nem kell bele).

Sok gyümölcsöt használj, de tényleg! Néhány kósza szem cseresznye nem lesz szép látvány, és a viszonylag ízetlen tésztát sem akkora élvezet elfogyasztani.

Bármivel kipróbálhatod, de egyes gyümölcsök nagyon sok levet ereszthetnek, és attól tocsogós lesz. De ha neked az is jó, akkor hajrá! Én inkább kék áfonyával, esetleg kajszibarackkal tudom elképzelni, bármennyire is imádom az őszibarackot.

A recept

Körülbelül 60 dkg cseresznye

3 tojás (nem hideg!)

7 ½  dkg liszt

1 teáskanál vaníliakivonat

4-5 csepp mandulakivonat

10 dkg + 3 evőkanál kristálycukor

3 ½ dl tej

puha vaj ha szükséges az edény kikenéséhez

Képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/zoryanchik

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és vastagon kend ki az edényt (körülbelül kétliteres edényre elég ez a mennyiség) vajjal. Ha szilikon vagy tapadásmentes formát használsz, akkor erre nincs szükség.

A cseresznyét magozd ki, majd tedd az edénybe, és egyenletesen rendezd el. A tészta hozzávalóit a három evőkanál cukor nélkül keverd simára, öntsd a cseresznyére, majd a tetejét szórd meg a maradék három evőkanál cukorral. Mehet a sütőbe 45 percre, de közben nézegesd tűpróbával: a beleszúrt tűnek viszonylag tisztán kell kijönnie a tésztából. Melegen vagy langyosan fogyaszd, kevés porcukorral megszórva.

Horvát Sára

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/A_Lein