Nem hiszek a rövid receptekben, a kajáért szerintem meg kell dolgozni, de ez rövid is, egyszemélyes is, és pont jól jön, ha már nagyon vágysz egy kis édességre.

Kell bele jó pár alapanyag, de ez ne tántorítson el, szerintem mindent megtalálsz otthon, és például tojás nem kell bele. És, hogy egy kicsit mégis magyarázzam a bizonyítványom: zabpelyhet azért teszek bele, hogy részben elmondhassam: valami egészséges is van benne, valamint azért, hogy felszívjon minden kis folyadékot. Őrölt magot azért, amiért a zabpelyhet, másrészt azért, mert a mikró nem a legjobb sütőeszköz, valljuk be: a tortád kicsit szivacsos lesz, és talán nem ildomos tortának hívni. Viszont a magok érdekesebb textúrát adnak neki, meg persze plusz ízt. Nutellát meg azért mert... Most ez kérdés? Komolyan?!

Egyébként a Nutellát lekvárral vagy mogyoróvajjal is helyettesítheted, sőt a lisztet is teljesen kiválthatod, mondjuk, mandulaliszttel, de akkor egy kicsit több sütőport használj. Ha levegősebb, könnyebb tortát akarsz, akkor használj joghurtot, kefirt vagy írót a tej helyett, olaj helyett pedig olvasztott vajat is tehetsz bele, de akkor azt meg kell előbb olvasztani, ami növeli a lépésszámot, és nem biztos, hogy addig kordában tartható a vágy...

A bögrében össze is tudod keverni az összes hozzávalót (nekem a gyerek miatt van pici habverőm, de egy villával is megoldható), és az egész mutatvány egyébként is nagyon egyszerű. Mindössze egy trükk van benne: ismerd a mikródat! Az enyém konkrétan sz@r: legtöbbször az edényt melegíti, nem az ételt. 900 Wattos, és még a bénaságával együtt is megvolt 90 másodperc alatt, 30 másodperces menetekkel. Ha neked ennél erősebb vagy gyengébb, ki kell kísérletezned, hogy mennyi idő kell a tortácskának, úgyhogy azt javaslom, rövidebb menetekben próbálkozz.

Ja, és jó ha tudod, hogy mikróban készülő bögrés dolgok léteznek, a fasírttól kezdve a rántottáig. Egyszer majd összeszedek egy adag mikróban készíthető ételt, ami szerintem is jó, akár bögrés, akár nem, de addig maradjunk az édességeknél. Például sajttortát is készíthetsz így, annak nem árt, inkább használ a mikró. Viszont az a hátránya, hogy sütés után hűteni kell pár órát, úgyhogy vészhelyzetre nem alkalmazható.

És akkor íme, a nullkalóriás recept, amire mindig vágytál. (Ugye, tudod, hogy csak vicceltem a nullkalóriával? Sajnos.)

Egy körülbelül 2 ½ decis bögréhez

Nutellás bögretorta

 3 evőkanál tej

1 evőkanál étolaj (lehet olíva is, de annak azért van egy kis íze)

1 evőkanál cukor

3 evőkanál liszt

1 ½ evőkanál zabpehely

1 evőkanál apóra vágott dió, mandula, stb

¼ teáskanál sütőpor

csipetnyi só

csipetnyi fahéj és/vagy szerecsendió (kihagyhatod)

1 evőkanál Nutella

Először keverd össze a bögrében a tejet, a cukrot és az olajat. Add hozzá a lisztet, és keverd simára, aztán mehet bele minden más is, kivéve a Nutellát. Nekem volt itthon őrölt törökmogyoróm, az a Nutellához is illik, azt tettem bele. Ha kikeverted a tésztát, ploccsantsd a Nutellát a tetejére, és ha kell, egy kicsit nyomkodd is bele. Mehet a mikróba 30 másodpercre, aztán még egyszer annyira, és végül harmadszor is. Akkor jó, ha már látod a tetején, hogy száraz, és ha finoman megnyomod, rugalmas a tészta. Várj néhány percet, hogy a Nutella ne égesse meg a szádat, aztán már habzsolhatod is.

Jó étvágyat!

Horvát Sára receptje és fotói