Akkor számoljunk! Minden mennyiség, amit olvasol majd, a tizenkét lyukú muffin-tepsire vonatkozik, ahol nem, ott külön jelzem. Ne ijedj meg az arányoktól, nyugodtan felezheted is, ha úgy tartja kedved.

Jöjjenek a tojásos cuccok, mondjuk reggelire:

1. Mini frittata újhagymával

Ehhez a spanyol sült rántottához verj fel tíz tojást négy evőkanál tejjel, két marék reszelt sajttal, fél teáskanál sóval és kevés frissen őrölt borssal. Oszd el a keveréket a 12 forma között, szórd meg négy szál apróra vágott újhagymával és még egy kis sajttal, majd told a sütőbe 190ºC-on 12 percre, vagy amíg éppen megsül. Kissé hagyd hűlni, és már eheted is.

2. Ham and eggs

Íme, az angol reggeli! Ha lehet, használj kanadai bacont, ha nem, akkor angolszalonnát: vágd be a szélétől a közepéig a szeleteket, hogy ki tudd vele bélelni a formát. Üss bele egy tojást, majd sózd, borsozd. 180ºC-on süsd, amíg eléri a kívánt állagot, 12-14 perc alatt.

Még mindig reggeli, kicsit másképp:

3. Croissant falatok

Ez a mennyiség körülbelül hat formához elég! Végy egy előrecsomagolt, friss leveles tésztát. Feltekerve (azért a sütőpapírtól szabadulj meg előtte!) vágj belőle körülbelül két és fél centis korongokat. Ezeket forgasd meg három evőkanál olvasztott vaj, három evőkanál méz, három evőkanál mazsola, és egy teáskanál fahéjas cukor keverékében. Nyomkodd bele a formákba, amelyeket előzőleg kibéleltél muffin papírokkal. 200ºC-on süsd aranybarnára 12-15 perc alatt.

4. Német palacsinták

Ha nem szilikonformát használsz, vajazd ki a lyukakat. Keverj simára két és fél deci tejet, kilenc deka lisztet, hat deka cukrot, két tojást, egy teáskanál vaníliakivonatot és egy negyed teáskanál sütőport. Oszd szét a formában, majd süsd 190ºC-on 30-35 percig, míg meg nem pirul. Kicsit hagyd hűlni, majd szórd meg porcukorral.

Előételek, falatkák

muf3

5. Kecskesajt-terrine aszalt paradicsommal

30 dkg kecskesajtot keverj el 25 deka krémsajttal, és kevés borssal. Ne sózd! A muffin-formák méretétől függően nagyjából hat darab kis terrine jön ki belőle, ezért hat lyukat bélelj ki műanyag fóliával, és a keverék felét kanalazd a formákba. A maradék sajthoz adj négy evőkanál apróra vágott aszalt paradicsomot és egy evőkanál apróra vágott kapribogyót, majd ezt is kanalazd a formákba a fehér rész tetejére. Fedd be a fóliával, és legalább két órára tedd a hűtőbe. Pirítóssal tálald.

6. Spanakopita – görög spenótos rétes

Végy egy csomag réteslapot, tapassz össze három lapot olvasztott vajjal, majd vágj belőle tíz-tíz centis négyzeteket. Ezt addig ismételd, amíg meg nem lesz a 12 négyzet. Keverj össze 20 deka apróra vágott spenótot (lehet mirelit is, de akkor előtte olvaszd ki), egy felvert tojást, két szál újhagymát és két marék morzsolt fetasajtot. Ha akarsz, két evőkanál aprított kaprot is tehetsz hozzá. Nyomj egy-egy négyzetet a formákba, majd kanalazz mindegyikbe a töltelékből. Hajtsd be a széleket, kend meg vajjal, és süsd 15 percig 210ºC-on, míg aranybarna nem lesz.

7. Pizzafalatok

Ossz 12 részre egy friss, előrecsomagolt pizzatésztát. Formálj golyókat, majd azokból körülbelül nyolc centi átmérőjű köröket. Tedd kiolajozott muffin formába, és nyomj a közepébe egy-egy mini mozzarellát, és egy-egy kanál bazsalikomos paradicsommártást. Hajtsd be a széleket majd jól nyomkodd is rá, hogy kis labdát formázzon, utána fordítsd meg, hogy hajtással lefelé legyen, kend meg olajjal, és 180ºC-on süsd aranybarnára 20 perc alatt.

muf2

8. Krumplirakások

Szeletelj vékonyra egy kiló burgonyát (én héjastul szoktam), majd keverd össze négy deci tejszínnel, egy reszelt fokhagymával egy teáskanál sóval és borssal, két teáskanál morzsolt kakukkfűvel és egy citrom reszelt héjával. Helyezd egymásra a krumpliszeleteket a kiolajozott formákban, majd öntsd nyakon a keverékkel. Süsd fóliával lefedve 180ºC-on 40 percig, majd ha már megpuhult, szórd meg reszelt sajttal és süsd további 20 percig.

És a végén a desszert:

9. Mini sajttorták

50 dkg krémsajtot keverj ki két tojással, tizenkét deka cukorral, egy teáskanál vaníliakivonattal és egy csipet sóval. Formánként két evőkanál kekszmorzsát nyomkodj a muffin papírral kibélelt formák aljába. Kanalazd bele a tölteléket és süsd 30 percig 160ºC-on.

muf1

10. Pereces csokitallérok

Ez a legegyszerűbb: törj össze formánként két-három sós kisperecet, majd – szintén formánként – négy-öt kocka csokit olvassz meg, és öntsd nyakon a perecdarabokat. Hűtőben dermeszd meg, majd – ha szilinkonformával dolgoztál – nyomkodd ki őket, ha nem, akkor figyelj rá, hogy vagy muffin papírral, vagy kissé megolajozott fóliával béleld ki a formákat, így a végén könnyen kiemelheted a tallérokat.

Jó étvágyat kívánok!

Horvát Sára

 A belső képek a szerző tulajdonában vannak

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/khunmee