-

Miből?

Inkább az a kérdés, miből nem? Mert krémleves gyakorlatilag bármiből készülhet, még húsból is. Az amerikaiak csirkekrém levese bizarrnak hangzik, de létezik, és nem is rossz. Marhahúsból, disznóból, vadhúsokból és más szárnyasokból viszont nehezen tudom elképzelni, mert ezeket kevésbé lehet pépesíteni. Legalábbis a babétel készítő tapasztalataim szerint. Tehát inkább hagyjuk most a húsokat, a krémlevesek legjobb alapanyaga a zöldség és a gyümölcs. Puhára fő és jól turmixolható. És nem utolsó sorban gyors. No meg tartalmas eredményt hoz, főleg, ha mindenfélével dúsítjuk. Például tejszínnel vagy akár keményítővel.

Akkor jó, ha sűrű

Nem túlságosan sűrű, hanem krémes, selymes. Ezt többféleképpen lehet elérni. Önmagával sűrítve a helyzet egyszerű, nem túl sok folyadékban kell főzni az alapízeket adó zöldséget, gyümölcsöt, majd így turmixolni. Kész!

Valamilyen sűrítő anyaggal tehetjük selymesebbé az állagát. Erre megfelel például valami keményítőtartalmú anyag, mondjuk a liszt. Rántással és habarással is sűríthetjük. Kukorica- vagy burgonyakeményítő is lehet, valamint a burgonya maga, és a hüvelyesek is tele vannak keményítővel, tehát a bablevest magával a babbal is sűríthetjük.

Beforralhatod, amivel elpárologtatod belőle a folyadékot, és aztán akár turmixolhatod is, ha krémlevesről, vagy szószokról van szó.

Ha fontos neked az egészség, akkor viszont inkább felejtsd el a keményítővel való sűrítést - bár a hüvelyesek nem ördögtől valók. De tudjátok, mit? Lassan már le sem merem írni az egészséges szót, mert arról valahogy sokaknak (nekem is) az ízetlen, kissé unalmas dolgok ugranak be. Ráadásul, én amondó vagyok, hogy a vaj és a bacon mindent jobbá tesz. Úgyhogy szerintem tisztázzuk itt és most: a clean eating igenis lehet nagyon ízletes úgy, hogy közben mégsem nehéz vagy hizlaló.

Azért szeretem olyan nagyon a krémleveseket, mert megfelelnek minden követelménynek (még úgyis, ha nem pakoljuk tele őket tejszínnel). Jó fűszerek, ízes betétek, és izgalmas textúrák, ez a titkuk.

A mai recept egy igazi jolly joker: szokatlan, de remek ízkombinációk, és szélsőséges textúrák találkozása. Mindehhez pedig mindenmentes: nincs benne glutén, laktóz, hozzáadott cukor, és minimális a szénhidráttartalma is, hiszen a répa és az alma adja az alapját. Az egy adagra eső szénhidrátmennyisége elenyésző. Íme:

Lime-os, gyömbéres répakrém leves zöldalma-retek betéttelmasikleves

Körülbelül ½ kg sárgarépa

1 vöröshagyma apróra vágva

1 gerezd fokhagyma apróra vágva

2 evőkanál olívaolaj

körülbelül 1 hüvelykujjnyi hámozott gyömbér apróra vágva

1 liter zöldség alaplé

só, bors

1 lime leve

1 csipet őrölt cayenne-bors

1 zöldalma gyufaszálnyi vékonyságúra vágva (vagy nagyobb lyukú reszelővel lereszelve)

2-3 darab hónapos retek gyufaszálnyi vékonyságúra vágva (vagy nagyobb lyukú reszelővel lereszelve)

1 marék korianderlevél

A sárgarépát alaposan mosd meg, és dörzsöld le! Én inkább nem hámozom meg, ha nem muszáj, hanem ledörzsölöm egy Japánból kapott, erre való dörzsölő kefével, de ha bevezetsz egy zöldségdörzsölő körömkefét, az is jó. Nemcsak időt spórolsz vele, de még több ízt is adsz az ételhez. Vágd nagyobb darabokra, vagy kisebbekre, ahogy akarod, ha kisebb, akkor nyilván gyorsabban megfő.

Dobd a felhevített olajra a hagymát és a gyömbért, majd ha már megpuhultak, add hozzá a fokhagymát is. Nagyjából egy perc után a répát is beleteheted a lábosba, forgasd át a hagymával és a gyömbérrel, majd add hozzá az alaplevet, és sózd, borsozd. Ha a répa már puha, öntsd bele a lime levét és add hozzá a cayenne-borsot is, majd turmixold simára az egészet.

Az almát és retket keverd össze, majd kevés lime-, vagy citromlét csepegtess rá, hogy ne barnuljon meg. A levest merd tálkákba, majd halmozz a tetejére nagyjából egy evőkanálnyit az almás-retkes keverékből, és szórd meg friss korianderlevéllel.

 

Breaking!

citrom

Elkezdődött a Meyer-citrom szezonja: ez a kissé mandarinos, fűszeres ízű citrom fantasztikusan finom, és kevésbé savanyú, mint az átlagos citrom. Sokkal kerekdedebb, vékonyabb a héja, és nagyon sok mag van benne. Most érdemes bevásárolni, a zöldségeseknél és a hipermarketekben nem árulják külön, ugyanannyiért kapható, mint a másik, viszont általában a többi közül kell válogatni. A képen látható a különbség: a narancssárgább, kerekebb citromot keresd! Készíts belőle olívaolajos citromos szeletet, vagy a karácsonyra ajánlott sóban eltett citromot, nem bánod meg!

Horvát Sára

 A képek a szerző tulajdonában vannak