Gasztroszótár

A mai gasztronómia meghatározó nyelve az angol. Még akkor is, ha az alapok a francia konyhán nyugszanak, és az angol átvesz néhány kifejezést - persze szigorúan angolosítva. De a nagyvilágban (jobb fordítások híján) angol szavakat használunk a legújabb gasztrojelenségekre. Ennek alapvetően az az oka, hogy a trendek, mozgalmak mindegyike az angolszász területekről indulnak el. Néha persze azért a magyar nyelv is beletrafál, például a fast food étteremből egy ügyes gondolattal gyorsétterem lett (a szókapcsolat egyébként gyors ételt jelent). De például a slow food – lassú étel mozgalom, a clean eating – tiszta evés, vagy a comfort food – komfortos étel trendeknek még nem sikerült megfelelő kifejezést találni.

Tisztán

A clean eating most igazán aktuális. Túl vagyunk a december végi nehéz (és sok!) kaján. Már megettünk összesen három rúd bejglit, volt pulyka jó sok körettel, lencse virslivel, malac, és minden más, ami téliesen zsíros, és nehezebben emészthető. Itt az ideje kicsit felszabadítani a testet olyan tápláló, könnyen emészthető, egészséges ételekkel, amelyek amellett, hogy energiát adnak, az egészségnek is jót tesznek, mindezt teljes értékű, minél kevésbé feldolgozott ételekkel. Ez az általános meghatározás konkrét ételekre lefordítva azt jelenti, hogy nincs párizsi, vagy virsli, hogy a szélsőségekkel kezdjem, mert hiába nem hizlalnak, mégis túlságosan feldolgozott élelmiszernek számítanak. Ehelyett van színhús, ami lehet akár marha is, sok zöldség, persze nem péppé főzve, és jó szénhidrátok, megfelelő mennyiségű rost, és jófajta zsír. Szó nincs arról, hogy ne lehetne tésztát enni (durum- és teljes kiőrlésű a haverod), és még csak arról sem, hogy ez az egész a fogyásról szól. A szervezeted köszöni meg, ha sok rostot eszel, és könnyebben emészthető ételeket: látszik a bőrödön, jobb a kedved, és könnyebben mozogsz, ha még arra is rászánod magad.

Kényelmesen

Ezzel szemben a comfort food – amire egyébként már lassan elfogadottá válik a melengető étel kifejezés magyarul – nehezen egyezik ezzel a trenddel. Itt inkább arról van szó, hogy a hidegben hagyományos, tartalmas, egyszerűen elkészíthető ételekre vágyik az ember, amelyek ugyan nem szükségszerűen egészségtelenek, de azért inkább ez a jellemző. Pörköltek, hamburger, burgonyás ételek, ezekkel szinte együtt jár a magas szénhidrát tartalom. Viszont idetartozik a húsleves is, ugyanis a comfort food fontos jellemzője a hagyomány és az érzelmek, az emlékek, vagyis olyan ételekre is használjuk ezt a kifejezést, ami bennünk, vagy az egész közösségünkben bizonyos érzelmeket ébreszt, kötődést jelent akár a szülői házhoz, akár a kultúránkhoz. Ezért is nehéz elhagyni ezt a fajta étkezést, hiszen sokkal több, mint puszta táplálék, itt a lelki tényező épp oly fontos.

Indulás – vagy ne?

Nem szoktam fogadalmakat tenni januárban, most sem fogok. Általában hallgatok a testemre evés szempontjából, és érzem, hogy mikor kell könnyebb ételeket választanom, úgyhogy az idei év is ezzel indult.

Most mégis egy olyan igazi comfort foodot mutatok, ami, ha nem lenne ennyire tele sajttal és vajjal, ami sajnos a lényege, akkor akár clean eating melegszendvicsnek is elmehetne. De nem kell győzködnöm magamat sem, megmondtam, hogy comfort food... Hóesésben egy krémlevessel együtt szuper laktató ebéd, és tényleg megmelengeti a lelket, úgyhogy néha még egy clean eating napirendbe is beleférhet (csak a sajtból vegyél vissza).

szendvics

Karamellizált hagymás, almás, goudás melegszendvics pirított gombával

A karamellizált hagyma elkészítése nem egy perc, nem is öt, inkább harmincöt. De megéri, és előre is megcsinálhatod, mert jól tárolható a hűtőben. Onnantól kezdve pedig tényleg nem az egész tíz percnél. Kiadós, ízletes, egyszerre ropog az almától, és krémes a karamellizált hagymától.

4 szelet rozskenyér

½ zöldalma

4 szelet ,vagy 15 dkg reszelt gouda sajt

1 evőkanál vaj

1 evőkanál olívaolaj

A hagymához:

3 evőkanál vaj

1 csipet friss kakukkfű levél (választható)

2 nagy fej vörös hagyma

só, bors

A gombához:

15 dkg csiperke vékonyra szeletelve

1 evőkanál olíva olaj

só, bors

A hagymákat tetszés szerint szeleteld vékony karikákra (jól jön a sokat emlegetett gyalu), vagy félholdakra. Olvaszd meg a vajat közepes lángon egy serpenyőben, dobd rá a hagymát, majd néha megkevergetve körülbelül 35 perc alatt karamellizáld. Ha használsz kakukkfüvet, már az elején is beleteheted, sózni, borsozni viszont csak a végén kell, ízlés szerint. A karamellizálás nem jelenti azt, hogy cukor kell hozzá, és ne próbálkozz nagy lánggal sem, mert könnyen ropogósra pirul, és most nem az a cél. A kész hagymát tedd félre.

A gombát több részletben, forró olajon, magas lángon pirítsd meg. Ne párold, pirítsd, oldalanként körülbelül 1 ½ percig. Szedd papírtörlőre, sózd, borsozd, és tedd félre.

Az almát magozd ki, és szeleteld apró kockákra. A vajat és az olívaolajat egy nagyobb serpenyőben olvaszd meg közepes lángon. Amíg olvad, állítsd össze a szendvicset: helyezz egy szelet kenyérre egy marék (vagy egy szelet) sajtot, szórd meg almakockákkal, néhány szelet gombával és nagyjából egy evőkanál karamellizált hagymával, majd fedd be újabb adag sajttal, végül egy másik szelet kenyérrel. Ismételd meg, és készíts egy másik szendvicset. Tedd az olvadt vaj és olaj keverékébe a szendvicset, és süsd barnára az egyik, majd a másik oldalát körülbelül két-két perc alatt úgy, hogy közben néha lenyomkodod, így jól összesül. Ha nem azonnal fogyasztod, tedd 65 fokra előmelegített sütőbe, hogy meleg maradjon. Salátával vagy krémlevessel együtt kiadós ebéd lesz belőle.

Horvát Sára receptje és fotói