Lassan elmúlik ez a karácsony is, pedig hogy készültünk rá! Az evés és az ételek szinte minden ünnepünkben központi szerepet játszanak. A december ilyen szempontból szerencsés (annak, aki szeret főzőcskézni). Mert itt a karácsony, de előtte-utána jönnek az évzáró céges bulik, otthoni vendégségek, és persze érkezik a szilveszter is. Újabb alkalmak az evésre!

Mi is minden év végén bulizunk, bár nem feltétlenül 31-én. Két kicsi gyerekkel természetesen nem asztalon táncolós mulatságot szervezünk, de valahogyan azért megemlékezünk az óévről, és köszöntjük az újat. Azt találtuk ki évekkel ezelőtt, hogy legyen egy olyan összejövetel, ami délután kezdődik, és tart, ameddig tart, mindenki akkor jön, amikor akar, a kaja pedig folyamatosan az asztalon van. Ehhez nagyon jók a hidegtálak, csak egy kis probléma van: a zselés és/vagy majonézes izék nagyon egyhangúak és unalmasak, hiszen évek (évtizedek) óta mindig ezeket esszük ilyenkor. Úgyhogy most végre együnk mást!

Fingerfood

Sokat fejlődött a hazai fingerfood-ipar, alapanyagok tekintetében is több lehetőség van, lehet alkotni! Sőt, elképesztő mennyiségű tálaló kütyü is kapható a kis műanyag poharaktól az egyszer használatos pezsgőspoharakon át a különböző papírtányérokig. Papírterítők, díszített, vagy mintás szívószálak, apró nyársak, vicces szalvéták, ezek mind jól mutatnak a büféasztalon, mert mindenből sok kell, és az egész olyan, mint egy nagy vidámpark. A gyermeki lelkem imádja ezt a színes, csilivili kavalkádot, úgyhogy szilveszterkor, ami egyébként is ilyen csillámporos, színes trombitafújós, szerpentindobálós, konfettiszórós, belehúzok a szilveszteri büféasztal dekorációjába is. Ami azért könnyű, mert az asztal önmagában is elég jól néz ki a kis pohárkákkal, amelyekkel idén készültem. A színes, egyadagos kis falatkákat irtó könnyű nagyobb adagokban összedobni, aztán amikor kikerülnek adagonként a pohárkákba, mindenki ájuldozik, mert valahogy egész különlegesek így, falatonként. Egyébként előételként is bármikor felszolgálhatod mindegyiket. Nekem ez a három bevált receptem van, de szezontól függően variálom, nyáron például szeretek sós gyümölcsösöket is készíteni, és vannak édes verzióim is.

masik

Avokádós pohárka

Egy darab avokádóval hat-nyolc 4 centiliteres pohárkát tudsz megtölteni.

1 érett avokádó (akkor jó, ha benyomod, és nem kemény)

1 mandarin leve

½ citrom leve

1 ½ teáskanál szezámolaj

1 csipet só

6-8 koriander levél

A Távol-Keleten található egy citrusféle, amit yuzunak hívnak, az íze a mandarin és a citrom között van valahol. Ez ihlette az öntetet ehhez az avokádóhoz. És pont ezek a citrusok segítenek abban is, hogy az avokádó ne barnuljon meg (vagyis ne oxidálódjon) az asztalon.

Az öntet összes hozzávalóját (mandarin- és citromlé, szezámolaj, só) keverd össze. Az a legjobb, ha összerázod. Hámozd meg az avokádót és kockázd fel egészen kicsire, majd keverd össze az öntettel. Kanalazd kis poharakba, és díszítsd egy-egy korianderlevéllel.

pohar1

Mini caprese

Itt minden kicsi, a paradicsom, a mozzarella, és a bazsalikomlevelek is. Egy csomag mini mozzarella nagyjából tizenöt pohárkára, és tíz nyársra elég.

1 csomag mini mozzarella

10 db koktélparadicsom

10 pici bazsalikomlevél (ha nyársat készítesz, akkor lehetnek nagyobbak is)

só, bors

1 evőkanál olívaolaj

A pohárkákához

Vágd félbe a mini mozzarellákat, a koktélparadicsomokat is felezd el. Sózd és borsozd, locsold meg az olívaolajjal, és forgasd össze. Kanalazd kis pohárkákba, és díszítsd bazsalikomlevéllel.

A nyárshoz

Vágd félbe a koktélparadicsomokat. Húzd nyársra a mozzarellát, utána egy fél koktélparadicsomot (ezzel letisztítod a nyársat is), majd a végére egy bazsalikomlevelet. Nemzeti érzelműek paradicsom, mozzarella, bazsalikom sorrendben is nyársra húzhatják a hozzávalókat.

poharnagy

Tonhalkrém kapribogyóval

Tonhalkonzervből készül ez a krém, amiből csak kevés kell, és a nagy kapribogyó a tetején elveszi a töménységét. De kiflikarikára is kenheted, akkor apróbb kapribogyókat válassz díszítésnek. Ha lazább krémre vágysz, akkor keverj hozzá kevés tejfölt is.

20 dkg konzerv tonhal

12 dkg puha vaj

Cayenne-bors ízlés szerint (egy csipet)

2 evőkanál citromlé, vagy ízlés szerint

csipet só, bors

kapribogyó igény szerint

A hozzávalókat egy robotgépben pépesítsd! A kapribogyó elég sós, ezért nem kell a krémbe sok só, de ha kedved van, a krémhez is adhatsz kapribogyót. Kanalazd poharakba, vagy kend kiflikarikákra, esetleg sós kekszre, és díszítsd kapribogyóval.

Horvát Sára

A képek a szerző tulajdonában vannak