Hozzuk vissza az ízeket!

Alapvetően szeretek szezonálisan főzni, vagyis mindig abból válogatni, ami éppen terem. Egy valami van, amivel bármikor kivételt teszek, és ez a friss zöldfűszer. Persze ezeknek is inkább a későtavaszi napsütés tesz jót, ilyenkor zöldellnek legszebben a levelek, frissek, zsengék a szárak, illatosak a rügyek. A nyári nagy melegben pedig a virágok finoman adják át az ételnek a fűszer ízét, egészen meghúzódva a háttérben, kicsit sem tolakodva.

Na, hát ez nem most van. Biztos mondtam már (kábé százszor), hogy TÉL van, és nem vagyok nagy rajongója. Viszont ilyenkor is lehet kapni zöldfűszereket, és

ha már hideg van, és négykor sötétedik, akkor jó, ha ott van a lakásban a zöldfűszer, ami kicsit visszahozza a nyarat, a tavaszt, a finom ízeket és frissességet.

Egyébként is mindig van aktuális kedvencem, nyáron a koriander és a kakukkfű, télen a zsálya, tavasszal a turbolya. A pesti kis balkonkertemben nagy erőkkel termesztem is, amelyiket csak tudom, meglepő sikerekkel.

Kertész leszek: tippek fűszertermesztő városiaknak

Anyám már kamaszkoromban növénygyilkosnak kiáltott ki, mivel szüleim utazásai alkalmával számos növény halt hősi halált a kezeim közt, mire hazajöttek. Így aztán itthon nem nagyon vannak növényeink. A fűszernövények viszont a nyugati fekvésű, délutáni napot kapó erkélyemen – napi egy öntözéssel – remekül elvannak. Biztos érzik, hogy szükségem van rájuk, és néha azért ápolgatni is szoktam őket: nincs sok elsárgult levél, de ami van, leszedegetem, a földjük sosem száraz, és kapnak egy-két kedves szót is. A mentát pedig hagyom, hadd terjeszkedjen, persze csak a saját ládájában, mert sok fogy a limonádékba, esti forró mentateákba. Igen, nyáron a forró mentatea remekül hűsít, de télen is jól esik persze, csak másért.

Télen behordom őket a konyhaablakba, azt kevésbé szeretik, de a rozmaring mindent túlél. A bazsalikomot pedig egyébként is úgy tartom teljes pompájában még nyáron, hogy a felső leveleket mindig lecsippentem, és rakom is el olívaolajban egy jégkockatartóba, így télire is van friss bazsalikomom. A zsálya szereti a hideget, és ha nem is szeretné, akkor annak a levelei még önmagukban is jól fagyaszthatók. Egész csokrok vannak a mélyhűtőmben, biztos, ami biztos. A koriander csak frissen jó, ám fagyasztva sajnos az állagát és az ízét is elveszíti, ennek a tartósítására is az olívaolajas fagyasztás az egyetlen lehetséges módszer.

Ha valaki szárításra adja a fejét, akkor jól szellőző helyen, fejjel lefelé lógatva tárolja a fűszereket. Én viszont télen is inkább frisset használok, még akkor is ha olyankor nem annyira ízesek.

Nem leszek kertész: így tartsd a hűtődben a vágott zöldfűszereket

Tudományosan bizonyított tény – vagy legalábbis háziasszonyok által, (és az majdnem ugyanaz) –, hogy a vágott zöldfűszerek egyféleképpen tarthatók csak el majdnem két hétig a hűtőben. Nem nedves papírban, és nem is egy pohár vízben, hanem egy pohár vízben, de lefedve! Nekem van egy kis alkalmatosságom erre, egy műanyag pohárka kupolával, mintha egy váza és egy mini üvegház keveréke lenne. Tulajdonképpen pont erről is van szó, ez egy üvegház, ahol állandó a páratartalom és a hőmérséklet. Néhány naponta vizet cserélek, de a lágyszárú fűszerek, például a koriander és a petrezselyem remekül elvannak odabenn, mondom, akár két hétig is.

Inkább főzök, de néha nem

A friss fűszerekkel könnyű dolgozni. A lágyabb szárúakat a főzés végén, a fásabbakat (rozmaring, kakukkfű, zsálya) már a főzés elején hozzáadhatjuk az ételhez.

Nem kell őket mindig főzni sem, akár saláta is készülhet belőlük/velük: a petrezselyem vagy a koriander salátalevélként is használható, a mentával ízesíts, a zsályát vajban pirítsd ropogósra.

Fűszervaj is készülhet belőle, lásd ezt a pulykareceptet.

Vagy fűszerolajat is készíthetsz. Keverd össze a fűszereket jó minőségű olívaolajjal, és ha azonnal használni akarod, kicsit nyomkodd meg a fűszereket, és melegítsd az olajad (ne forrald!), ha nem, akkor csak hagyd állni – megint a karácsony jutott eszembe, ajándéknak tök jó!

Édességbe is teheted!

És egyébként meg bármibe és bármikor tedd bele a fűszereket. Édességhez is remek: például egy citromos-kakukkfüves panna cotta, vagy a rozmaringos-körtés pite. Mindkettő jó kis téli desszert.

Ezerízű krumpli

A mai recept egy köret, ami salátával együtt remek vacsora lehet. Ízes kis darab, és még szép is! A recept csak egy alap, én mindenkit kísérletezésre bátorítok. Lehet fokozni fokhagymával, fehérborral, chilivel, gyömbérrel, de számtalan más fűszerrel vagy ízzel is próbálkozhatsz.

Ízlésed szerint ízesítheted. Mindenhogy nagyon finom!

Zöldfűszerrel sült burgonya

– személyenként két közepes burgonya

– személyenként 1–1 szál zöldfűszer (kapor, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zsálya)

– só, bors

– ½ dl alaplé

– burgonyánként ½ evőkanál olívaolaj

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra.

A krumplikat hámozd meg, és mindegyikbe vágj 3–4 rést. Csak vágj bele a késsel, de ne vágd át teljesen, ezekbe kerülnek a fűszerek.

Nyomkodj mindegyik résbe fűszert, esetleg nagyon vékonyra vágott fokhagyma, vagy gyömbérszeleteket, majd alaposan sózd és borsozd az így elkészített „tarajos” krumplikat.

Keverd össze az alaplevet az olajjal, és locsold meg vele a krumplikat. Mehet a sütőbe, körülbelül 20 percre, míg megpirul. Locsold meg a lével, és fedd le, így süsd tovább nagyjából 45 percig, míg teljesen puha nem lesz. Mennyei eledel!

Horvát Sára

 A képek a szerző tulajdonában vannak