Minek nevezzelek?

Amilyen kicsi és egyszerű, a tojásnak annyi vicces (és találó) neve van, tájnyelvi kifejezésekben monynak, tojománynak vagy tikmonynak is hívják, hogy még kétséged se legyen felőle, milyen állatból és mi módon származik a világ legkedvesebb reggelizős alapanyaga.

Vitaminbomba

Azt talán a biológiatanulmányaiból mindenki tudja, hogy a tojás nem más, mint egyetlen darab madárpetesejt (ez a sárgája), amelyet körbevesz a tápanyagokkal teli fehérje és a héjhártya, mindezt pedig védelmezőként a meszes falú héj zárja burokba. Azaz

az egész tojás arra van kitalálva, hogy a legkedvezőbb mennyiségben tartalmazza azokat a tápanyagokat, amire a tojásban fejlődő madárembriónak szüksége van

– vagy épp neked, hiszen jó pár fontos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne: A-, D-, B2-, E-, biotin, pantoténsav, folsav, kolin, foszfor, vas, cink, jód, szelén, niacin… plusz 180 milligramm koleszterin, szóval a szuperfooddal azért csak csínján!

via GIPHY

De mit is jelent a csínján? Nos, mivel mindenkinek másképp reagál a mája az azonos mennyiségű koleszterin mennyiségére, illetve tojás és tojás között is van különbség, a legbiztosabb, ha napi kettő-háromnál nem eszel többet.

Érdekességképpen azért álljon itt egy 88 éves férfi esete, aki naponta 25 tojást evett, és az égvilágon semmi baja nem lett tőle, a vizsgálatok szerint makkegészséges volt, és még a koleszterinszintje is normál tartományban maradt.

A tojás kirobbanó egészségfaktora pedig relatíve alacsony kalóriamennyiséggel párosul, ugyanis mindössze 75 kcal található benne. Tudatosan étkezők azonban bizonyára azt is tudják, hogy a tojás igazán combos része a sárgája, ennek ugyanis több mint a fele zsír és fehérje, ami nagy mennyiségben azért elég erősen megterheli a gyomrot.

Kis színes

Ami a tojás változatos külső és belső megjelenését illeti, a külcsín nem feltétlenül tükrözi a belbecset: a barna vagy a fehér héj hasonló beltartalmat takar, a szupersárgájúnak feltüntetett tojások pedig nem frissebbek, egészségesebbek a fádabb petesejtű kollégáknál. A turpisság utóbbi esetben annyi, hogy a tyúkok olyan takarmányt kapnak, ami megszínezi a tojásaik sárgáját. A szójaliszttől például pirosasabb, a lenmagliszttől viszont barna lesz, az élénksárga színt pedig kukoricával lehet elérni.

via GIPHY

Tojáspraktikák

Hogyan derítheted ki, hogy a ki tudja, mióta a hűtőben hánykolódó tojás friss-e még? Nos, érdemes bevetni a középkorban népszerűvé vált boszorkánytesztet (csak ezúttal mellőzve a halálos kimenetelt): önts egy mélyebb tálba hideg vizet, és tedd bele a tojásokat!

Ha lemerülnek az edény aljára, az nagyszerű, a tojásaid frissek és üdék! Ha azonban feljönnek a felszínre, akkor érdemes velük óvatosnak lenni, és bevetni a kettes számú tesztelést: az orrodat. Ha gyanús szagot érzékelsz (amiért a felszabaduló kén-hidrogén a felelős), akkor a legokosabb azonnal kihajítani a kis bűzbombát. Ha valami okból kifolyólag nem hinnél a szaglószervednek (reménykedjünk, hogy nem a Covid miatt), akkor üsd fel egy tálkában a megvizsgálni kívánt darabot. Ha rögvest szétfolyik, mint a tehénlepény, akkor bizony már elég öregecske tojással van dolgod. Ha viszont a fehérje szép vastagon takarja a sárgáját, akkor az a tojás olyan friss, mint a harmat! Azért az idősebb tojásnak is megvan az előnye, mert például ha megfőzöd, könnyebb megpucolni. 

via GIPHY

A tojás ezeregy arca redője

Egészen a cikk megírásáig olyannyira büszke voltam a változatos tojáskészítő tudományomra, hogy még chat up line-nak is használtam hébe-hóba. Tudtam, ha egy pasinak elkezdem ecsetelni, hányféle reggelit (hajtogatott, tükör-, omlett, Benedict, egg in the window, buggyantott, csurgatott, lecsós, currys, sült, török módra előadott és természetesen tökéletesen lágyra szuvidált) tudok készíteni tojásból, az illető úr kenyérre van kenve, meg van véve kilóra. Nos, ez eddig a pillanatig tartott, ugyanis megtudtam, hogy a vicces kinézetű, hófehér kéményre vagy inkább redős oszlopra hajazó szakácskalapok, a toques blanches-ok magassága a rangot jelöli, a redők mennyisége pedig azt, hogy az illető mester hányféleképp tud tojást elkészíteni.

A legprofibbak pedig akár száz (!) különböző módozatát is ismerik a madárpetesejt-főzésnek!

Tojáságyú

A nem túl nagy agyú tyúkok igazi tojáságyúnak számítanak. Egy átlagos szárnyasnak mindössze 24–26 órára van szüksége, hogy létrehozzon egy tojást, majd 30 perc cigiszünet után már bele is vág a következő produktum legyártásába. (Azt viszont a tyúkok védelmében meg kell jegyezni, hogy a legfrissebb csirkepszichológiai tanulmányok szerint a háziszárnyasok messze nem olyan gügyék, mint azt eddig feltételeztük róluk. Már a frissen kikelt csibéknek is van némi számfogalmuk, azon kívül értik – természetesen jóval korlátozottabban, mint egy humán ötödikes – az összeadást és a kivonást, képesek következtetéseket levonni, és némi önismeretük is van. Bár mindenkiről el lehetne ezt mondani…)

Egy tojás mind felett

A kereskedelmi forgalomban kapható szimpla „tojás” elnevezésű tojás egytől egyig tyúktojás, minden más esetben fel kell tüntetni, hogy milyen alternatív szárnyastól származik: liba-, pulyka-, fürj- vagy egyéb. De vajon mi az oka, hogy szinte kizárólag tyúktojás található az élelmiszerboltok polcain? Mielőtt a Tyúkszövetség mindenki mást elgáncsoló, bomba PR-jára gyanakodnál, ki kell hogy ábrándítsalak.

A dolog hátterében inkább az áll, hogy a tyúkok messze többet tojnak, mint a többi háziszárnyas, kisebb költőhelyre van szükségük, és nincs bennük olyan vehemens anyai ösztön, ami jelentősen leegyszerűsíti a tojások begyűjtését.

via GIPHY

Az én kedvenc szakácsredőm

Ha egy ideje már kacérkodnál a szuvidálás műfajával, akkor a legolcsóbb és legegyszerűbb módja az első szárnypróbálgatásoknak a tökéletes lágytojás elkészítése egy hétvégi reggelen. Ehhez ugyanis bőven elég egy szuvidrúdra beruháznod első körben, hiszen a vákuumozásról már gondoskodott a természet. Nincs is más dolgod, mint betenni a lábasba fejenként két-három tojást, teleengedni vízzel, majd egy teljes órán keresztül 63 fokon szuvidálni. A végeredmény: rezgős fehérje, krémesen folyó sárgája. És azt hiszem, abban megállapodhatunk, ennél több boldogság néha nem is kell az élethez.

Fiala Borcsa

Források: ITT, ITT, ITT, ITT és ITT