A menet a következő. Ábécésorrendben sorolom a csajokat, hogy ne legyen perpatvar, ki hova kerül. (Nem mintha eddig lett volna, de én mindig szétstresszeltem rajta magam, hogy senki ne tűnjön kedveltebbnek vagy mostohának. Kár, hogy eddig ez nem jutott eszembe.)

Both Gabi – a dizőz

Gabit természetesen soha nem láttuk ilyen ruhában, de még a dekoltázsa sem volt soha ehhez hasonló. Feltehetően sosem venne fel ilyet. De én nem hiszek a látszatnak. 

Gabi egyébként imádja a nagy drapériákat, ezért nem szerényebb tervezőtől választottam neki ruhadarabot, mint Valentinótól. És arra is pontosan emlékszem, hogy nem először adok rá tőle ruhát. 

Persze mindenkinek elmondja majd idebent a szerkesztőségben, hogy otthon marad a gyerekeivel, mesét olvas, megsimogatja virtuálisan a cikkeket, aztán lefekszik aludni éjfél előtt.

De szerintem nem így lesz. Fogja magát, levonul éjfél után a titkos, kárpitos, kis zenés klubjába, és a búgó hangján elénekel egy-két Karády-dalt. Aztán majd az új év első meetingjén pironkodva sunnyog, hogy ő csak otthon aludt.

Csepelyi Adrienn – Csipkepipőke a bálban

Csepelyi nem lacafacázik. Ő díva, és kész. És ha már díva, akkor legyen kövér, na de nem úgy. Adri imádja az operát, az operettet, és biztosra veszem, hogy

bármit tervezett is szilveszterre, egész biztosan el tudnám csábítani az Operettbe egy pezsgős, girlandos gálára. Ehhez pedig nem lehet alább adni egy ilyen estélyinél. 

Fun fact: az ő ruháját is Valentino tervezte. A habos, fodros, abroncsos részek, a hatalmas pink szalag emlékeztetnek arra a korra, amikor is a kisasszonyok még előszeretettel hódoltak a bálozásnak, és megkövetelte tőlük a társasági élet, hogy ne üljenek otthon a fenekükön. 

Mondjuk, ebben a ruhában olyan sokáig üldögélni nem is nagyon lehet kényelmes.

DTK – Istenség reloaded

DéTóth idén átadta a stafétabotot, és év végére már több ideje maradt. Magára is.

Azt mondta nekünk, hogy jól van, gyerekek, négy évem elment azzal, hogy mindenen rajta tartottam a szemem, nem engedhettem el magam igazán, de most akkor hadd szóljon. 

A sok kihagyás utáni első szilveszteri bulira pedig egyenesen az Olümposzról választott magának szettet, ugyanis a Dolce & Gabbana nem szerényebb helyről, mint az ókori görög istenek korából inspirálódott, nem is akárhogyan. 

A ruha aranyozott ornamentikája felidézi a görög templomok oszlopfőit, a bajnokokra akasztott babérkoszorúkat, sejteti a fekete tüllel az ősi drámák üzenetét, és olyan csodálatosan részletgazdag, hogy

egy gyeplőt eleresztő vezető igazán megengedheti magának ezt a luxust. 

Ambróziával koccintunk erre!

Fiala Borcsa – Hadvezíres

Amit DTK elengedett, azt felvette a Borcsa. Idén ő nem megy sem Operába, sem tollasbálba, sem az Olümposzra, hanem jó hadvezér módjára árgus szemmel fogja figyelni, minden rendben van-e a magazinnal. 

Irigylésre méltó feladat, de, mondjuk, ma azért nem cserélnék vele. 

A ruha ehhez az alkalomhoz méltó. A Christian Dior ház tervezte, finoman megmunkált, tökéletesre szabott bőrdarabokból és szegecsekből állították össze.

Mértani pontossággal, alapos munkával, ahogyan Bé is felügyeli a működésünket. 

Ha most gladiátorjátékokon lennénk, akkor tuti, hogy a felemelt hüvelykujjunkat mutatnánk. 

Gyárfás Dorka – New York-i macska

A szilveszteréjjel az évnek az a szakasza, amikor mindenki kivetkőzik önmagából. Semmi és senki nem az, aminek látszik. 

Dorkát sem képzeltem el soha ilyen ledér, több részletet megmutató összeállításban, aztán tessék, itt van. Milyen jól fest így is. 

A legendás olasz tervező, Schiaparelli öröksége a nőiesség, a kacérság, ez a couture kollekciója pedig igazán ledér, játékos, sejtelmes, nagyvárosi és frivol. Szinte elképzelem, ahogy Dorka végiglejt Manhattan utcáin ebben a merész kombinéruhában, magas sarkúban int a taxinak, hideg falakhoz dőlve cigarettázik, és koktélt iszik, majd champagne-nyal koccint. 

Bordó selyem és nude stiletto. Éljenek a csajok!

Kurucz Adri – az év utolsó napján nem tereget

Madame Fregoli nem éppen úgy néz ki, mintha szilveszterkor mosni akarna. Az is biztos, hogy valami egészen elegáns, különleges helyen fog ünnepelni. Mondjuk, fogja a férjét, elrepülnek Párizsba, és az Eiffel-toronyig meg sem állnak. Aztán csigát esznek petrezselymes szósszal, majd a Szajnát bámulják, és még a sikkes párizsi kisasszonyok is megfordulnak utána az utcán. 

Az öltözéket pedig senki más nem tervezhette, csakis a zseniális Jean Paul Gaultier, aki két éve visszavonult a hordható darabok tervezésétől, és a divatháza csak és kizárólag haute couture, azaz egyedi darabokat készít. 

Ez a csodálatos vajszínű együttes annyira csinos és elegáns, hogy komolyan mindjárt könnybe lábad a szemem. 

Marossy „Marishka” Kriszta – 2019 rituális meggyilkolója

Marish valamire készül… de semmi jóra ne számítsatok ezt a szettet elnézve.

Nekem előre megsúgta, hogy rituálisan ki akarja végezni a 2019-es évet, és ehhez körbenejlonozta az egész fürdőszobát, pont úgy, ahogyan Bret Easton Ellis könyvében olvashattuk. Még egy nagy máglyát is eszkábált, hogy legyen min elégetnie mindazt a rosszat, amit kicsontozott az óévből. 

A ruha pedig igazi gyilkosos: foltos biztosan nem marad. A tervezője Maison Margiela, aki sosem szerette a csicsát. Ez pont jó lesz Marishnak ahhoz, hogy elvégezze a piszkos munkát. Sokunknak tesz vele jó szolgálatot, nem sok embertől hallottam, hogy mennyire jó volt az éve. 

Ha áthív magukhoz, akkor egész biztosan segítek neki felsikálni a padlót, amit a gyilkolászás után hagy maga után. 
Távozzatok, gonosz erők, ég veletek!

Tóth Fló – a dolgozó lány

Emlékeztek a Dolgozó lány című filmre, a nyolcvanas évekből, Melanie Griffithszel a főszerepben? Hogyne emlékeznétek. Az első olyan film volt, ami úttörőnek számított a dolgozó nővel kapcsolatos sztereotípiák bemutatásában. 

Na most, Fló dolgozni fog szilveszterkor is. Nem azért, mert akar, hanem mert nem tehet másképpen. Legalább egy e-mailre válaszolni fog, és tízet elolvas. Kétszer megnézni az aktuálisan készülő videót, de még az is lehet, hogy intézkedik egyet telefonon. Imádja! Persze a gyerekeivel majd gyártja a mókás virslispagettiket és a szilveszteri lencsés kajákat, de ez nem zavarja annyira a munkában. 

Ehhez pedig egy nagyon stílusos Dundas darabot választott. (Hogy ez mitől haute couture, azt nem tudom, de ez is a 2019-es őszi–téli couture kollekciókból való.)

A sápadtsárga pedig soha nem működőképes a szőke nőkön. De Flórán mégis jól áll!

Szentesi – a tékozló özvegy

Sajnálom, nem voltam képes mást választani, csakis Jean Paul Gaultier-t. Imádom, és kész.

Tudom, hogy Madame Fregolit is ebbe bújtattam, de max majd meglógok én is Párizsba, jobb híján. Egyébként egy pazar, flitteres, budapesti buliban fogom játszani a szomorú özvegyet.

Lengetem a köpenyem, elbújok a magas, keményített gallérom mögött, hogy a másik pillanatban kikukkanthassak mögüle. 

Gaultier annyira csodálatos, a legkirályabb vonalvezetéseket álmodja meg évről évre, és én egyáltalán nem bánom, hogy már csak couture-t tervez. 

A piros köröm és a vörös rúzs ehhez a szetthez kötelező, a hajamon pedig még gondolkodom.

Szőcs Lilla – a boldog, macskás nő

Lilla otthon fog játszani Micsuval, ebben a ruhában, fondüt készít, mesepelyheket reggelizik, és áthívja a barátnőit, hogy megnézhessék a kedvenc filmjeiket, összevessék az egész évet, és egy új listát készítsenek arról, mit fogadnak meg 2020-ra, amit majd jól nem tartanak be. 

A ruháját Celia Kritharioti tervezte. Tudom, tudom, ez a név sokaknak nem ismerős. Egy görög hajómágnás feleségeként vezeti az egyik legimpozánsabb görög divatházat, amely főleg a menyasszonyi- és az estélyiruha-vonalon erős. Ha össze kellene hasonlítanom néhány tervezővel, akkor a stílusát Elie Saabéhoz és Zuhair Muradéhoz hasonlítanám. 

Lefogadom, hogy Lillának tetszik ez a habos-zsabós elképzelés, de ha nem, akkor is csak annyit tudok mondani: baromi jól áll. 

A stílusnaplónak ezzel vége, és az év utolsó cikkének is. Jó mulatást kívánok nektek a bármihez is. 

Éljen az új év!

Szentesi Éva

Képek: Kerepeczki Anna/WMN

Forrás: Vogue