Gianni Versace és modelljei a kilencvenes években

A kilencvenes évek a népszerű szupermodell-hatosfogat egyeduralmáról szólt. Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Eva Herzigova és Kate Moss uralta a kifutókat és a magazinokat. Ők valódi nők voltak már akkor is, igazi egyéniségek, ráadásul egészséges testalkattal. Meghódították az egész világot. Minden neves divattervező őket szerepeltette a bemutatóin. Ők voltak a kor jó női. Nem csoda. Akkor még nyoma sem volt az anorexiás időszaknak és az őrült fogyókúra-mániának.

Versace show, 1991

Karl Lagerfeld és modelljei

Chanel kifutó, 2012

Ugye, mennyire szembeötlő a különbség a kilencvenes években készült felvételeken szereplő és a 2012-es show-n lefotózott Karl Lagerfeld között? Ő és az általa kiválasztott modellek is nagyot változtak. Ezen a metamorfózison remekül lemérhető, hogy a tervező megszállottja lett a diétának és a nullás méretű modelleknek. Az őrület egészen odáig fokozódott, hogy tavaly Franciaországban törvényben tiltották meg a 18-as testtömegindex alatti manökenek foglalkoztatását. Persze nagy kérdés, hogy ki és hogyan fogja ezt betartatni. Megfelelő retorzióval jár-e majd például, ha mégis betéved egy botsáska a legendás Chanel-színpadra?

Ana Carolina Reston 2006-ban hunyt el, utolsó hónapjaiban csak paradicsomon és almán élt

Alexander McQueen kifutója

Ezek a felvételek valósággal rémisztőek. Pedig a kétezres évek első évtizede tényleg az éhezésről szóltak a divatiparban. Mindenki pálcika szeretett volna lenni. Ebbe a nagy igyekezetbe pedig volt, aki bele is halt. Ana Carolina Reston 2006-ban vesztette életét anorexia miatt. Utolsó hónapjaiban kizárólag paradicsomot és almát volt hajlandó enni. 174 centis magasságához képest mindössze negyven kilót nyomott. Az ő halála már a divatvilág urait is sokkolta, és a trend elkezdett visszafordulni az egészséges modellek felé.

Az angyalok

Az új szupermodell generáció

Az első szembetűnő változást a Victoria's Secret angyalai hozták el. Ők kísértetiesen hasonlítanak a nagy szupermodell generáció tagjaira. Végre nincs bennünk az a késztetés, hogy adjunk nekik egy falat ételt. Helyette újra valami olyasféle kellemes irigységet érzünk a hagyományos decemberi Victoria's Secret divatshow-t látva, mint Claudiáék idején, a kilencvenes évek elején. Ezek a csajok gyönyörűek, kisportoltak, és úgy ragyognak, mint a gyémánt.

Beth Ditto

Az igazi áttörést mégis a plus size modellek feltűnése jelentette. Jean Paul Gaultier az elsők között volt, aki duci manökeneket küldött a kifutójára. Igaz, ő  egy igazi harcos, mindig elöl járt a mindenféle másság elfogadtatásáért vívott küzdelemben. És imád polgárt pukkasztani is. Például az egészen modern kor kétnemű figuráival. Andrej Pejicet is ő alkalmazta először a bemutatóin, aki a legnépszerűbb androgün modell. És meg kell említenünk az Eurovízió-győztes Conchitát is, aki győzelme után nem sokkal, 2014-ben igazi főszerepet kapott Gaultier- show-jában.

Andrej Pejic a férfi, aki női modellként dolgozik

Conchita Wurst

Gaultier idős manökeneket is szívesen küld a kifutóra

A divatvilág tehát megint üzenni próbál. De ezt az üzenetet most érdemes megfontolni. Azt mondja: légy elfogadó másokkal, és ami még fontosabb, magaddal szemben is. Ne sanyargasd magad, mert az éhezés tragédia, nem pedig szépség. És ha magadat nem szereted, akkor másokat sem fogsz.

Sokat beszélgetek erről a barátnőimmel. Egytől-egyig klassz csajok, de gyakran téma a fogyás és az, hogy épp milyennek látják a testüket, amivel mindig elégedetlenek. Valóban fontos, hogy nézünk ki. De a saját sorsomnak köszönhetően megtanultam a leckét: nem csupán az számít, hogy mutat, hanem az is, mennyire egészséges az a test. Ne kívánd magadnak a szélsőséget, maradj középen! Mert szép vagy, egészséges és szerencsés. Mondd ezt el magadnak minden nap a tükör előtt!

Szentesi Éva