1. Angelina Jolie, az Éjkirálynő

Angie az én nagyon nagy kedvencem volt irtó sokáig (még egy kicsit most is az). Kábé tizenéves koromtól rajongtam érte, amikor még csak tinimagazinos jóslat volt, hogy rá bizony érdemes lesz odafigyelnie a világnak, mert belőle nagyon nagy sztár válik. Ha másban nem is, a tinimagazinos jóslatoknak ebben igazuk volt, mert később aztán tényleg igazi A-listás celebbé nőtte ki magát. Persze A-lista ide vagy oda, igazán nagy színésznő sose lett belőle (azt az egy szerepet leszámítva az Észvesztőben, amiért Oscart is kapott), és rendezőként sem dobott nagyot eddig. Viszont cserébe egyszerre imádja és utálja az egész világ, és minden lépését nyomon követik, Jolie pedig kiválóan használja is filantrópiai célokra ezt az érdeklődést. Egy biztos, senki számára nem közömbös a nő, ezért az Éjkirálynő-ruhát adtam rá. Annyira jól áll neki, mintha valóban ő viselné. 

Ruha: Ziad Nakad (haute couture kollekció, 2017 ősz/tél)

2. Borbély Alexandra, az új csillag

A mi igazi királynőnk amúgy nem is Jolie lesz, hanem Borbély Alexandra, aki már lehet, hogy útban van Los Angeles felé, és valószínűleg nincs nála izgatottabb ember jelenleg ebben az országban. Mi pedig itthon egy emberként izgulunk, hogy a Testről és lélekről nyerjen vasárnap este, nagyon drukkolunk Szandrának, Enyedi Ildikónak meg az egész stábnak. Tudom, hogy nem ebben a ruhában lesz, egyébként már az interneten is megvillantott egy piros darabot (lehet, hogy nem az lesz a befutó), de én ezt adnám rá, mert tökéletes lenne ez az ő párduc alakjára.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Ruha: Zuhair Murad (haute couture kollekció, 2017 ősz/tél)

3. Emma Stone, a romantikus hercegnő

Stone kisasszony tavaly kapott arany szobrot, idén viszont nem jelölték, de így is a színpadon lesz díjátadóként, ahogyan a tavalyi nyertesek. Romantikus, bohókás léleknek gondolom a színésznőt, szerintem egy ilyen full virágokkal feltűzdelt ruhában pompásan festene a vörös szőnyegen és a Dolby Színház színpadán is.

Ruha: Giambattista Valli (haute couture kollekció, 2017, ősz/tél)

4. Jennifer Aniston, a pompás

Off topic, de Aniston és Jolie hosszú évekig nem jelentek meg ugyanazon a rendezvényen. Aniston volt az, aki nemegyszer kihagyta Pitték miatt az Oscart is. Az idei Golden Globe-gálán voltak először egyszerre ott, pedig nem most váltak el Jenniferék, hanem 2005-ben. Feltehetően most sem fognak majd egy asztalnál heherészni az afterpartyn. Brad Pitt tuti, hogy nem teszi a vörös szőnyeg közelébe a lábát, ahogyan a Golden Globe-nál is másfelé vitte a dolga. Mindenesetre Aniston ebben a pompás estélyiben elkápráztat majd mindenkit. Még az Éjkirálynőt is.

Ruha: Atelier Versace (haute couture, 2017 ősz/tél)

5. Jennifer Lawrence, a szertelen

A Vörös Veréb főszereplője szerepelt már nagyobb filmekben, és nyújtott életében jobb alakítást is, mint a legfrissebb premierfilmjében, de még csak 27 éves, előtte az élet, és rengeteg Oscar díjt vihet haza, ha a jóisten (és az Akadémia) is úgy akarja. Persze, csak miután visszatér a nemrég bejelentett egyéves pihiről, amit a közéletnek készül szentelni. Köztudott, hogy Lawrence mindig Diorban nyomul, ebben esett el, amikor átvette 2013-ban az Oscarját a Napos oldal című filmért (legendás botlás volt), de ebben nincs semmi furcsa, hiszen ő a Dior cég egyik kiemelt kampányarca. Viszont többmilliós reklámszerződés ide, többmilliós reklámszerződés oda, én nem bírom a Diort, nagyon nem, amióta nem Galliano a kreatív igazgató, így tüntetőleg másmilyen márkába öltöztettem. Szerintem ez sokkal jobban áll neki, mert egyértelműen kifejezi az ő szertelenségét.

Ruha: Iris Van Herpen (haute couture, 2017 ősz/tél)

6. Jessica Biel, a mindig perfekt

Timberlake-nére azért érdemes figyelni, mert egy fantasztikus sorozatban játszott tavaly főszerepet, a The Sinnerben, aminek ráadásul a producere is volt. Végre ő is megmutatta tehetségét, és nem csak a tökéletes szépségű színésznőként lesz jelen a gálán. Nagyon várom, hogy milyen alkotásban fog legközelebb közreműködni. A ruha pedig, nos, Biel igazából bármit felvehet. De tényleg.

Ruha: Ziad Nakad (haute couture, 2017 ősz/tél)

7. Margot Robbie, a szintén tökéletes

Margot Robbie is bepróbálkozott azzal a jól bevált díjeső-receptúrával, aminek az a titka, hogy olyan szerepet vállalsz színészként, amiben jelentős fizikai átalakulást kell produkálni a vásznon. Így nyert díjat például, Marion Cotillard (Edith Piaf), vagy Meryl Streep (Margaret Thatcher) is. De az Én, Tonya című film sokkal többet bizonyít, mint hogy elég olyan szerepet játszanod, amihez nagyon át kell magad formálni külsőleg. Egyébként szerintem Margot-nak nem is sikerült igazán hasonulnia a bumfordi jégtáncos karakteréhez, Tonya Hardinghoz. Viszont ettől még csodás színésznő, és meseszép nő. Gyakorlatilag az ő esetében is tök mindegy, hogy mit vesz fel.

Ruha: Ralph&Russo (haute couture, 2017 ősz/tél)

8. Meryl Streep, a közönség kedvence

Meryl nagyon nagy kedvencem, és idén is jelölték, immár huszonegyedszerre, úgyhogy igazából bérelt helye van ezen a listán. Mondjuk, nem csoda. Nagyon szeretem ezt a nőt, mert tehetséges, mert árad belőle a melegség, a báj, az intelligencia, és mert képes a természetes öregedésre (lehet, hogy van némi mesterséges rásegítés, de ez alig látszik.) A kedvencemre pedig a kedvenc tervezőm ruhája kerül, nincs kérdés.

Ruha: Jean-Paul Gaultier (haute couture, 2017 ősz/tél)

9. Nicole Kidman, a határtalan

Bár Kidman nem képes úgy a természetes öregedésre, mint az előbb említett kolléganője, azért nagyon szeretjük, és tavaly is fajsúlyos alakításokat tett le az asztalra. Igaz, hogy nem egész estés „nagyfilmben", hanem a HBO minisorozatában játszotta el a bántalmazott feleség szerepét (Hatalmas kis hazugságok – mindenkinek ajánlom). Kidman évtizedek óta a pályán van, neve garancia a sikerre a filmkészítőknek, és a divattervezőknek is. Ezzel a vörös estélyivel cáfolom, hogy a szőkésvörösek nem viselhetnek ilyen erőteljes színeket.

Ruha: Tony Ward (haute couture, 2017 ősz/tél)

10. Viola Davis, a bámulatos

Viola Davis idén nincs a jelöltek listáján, de tavaly vihetett haza szobrot a legjobb női mellékszereplő kategóriában, így színpadon lesz ő is. Davisért azóta rajongok, amióta szerepelt abban az ötvenes években játszódó, fekete nőket szolgálónak használó fehér felsőbbrendűségtől szenvedő asszonyokat bemutató filmben, A segítségben. Viola lehengerlő és gyönyörű, hát, jár neki az egyik kedvenc, számomra új tervezőtől egy meseszép ruha.

Ruha: Guo Pei (haute couture, 2017, ősz/tél)

11. Saoirse Ronan, az ír hercegnő

Saoirse Ronan, akinek neve első hallásra megjegyezhetetlen (Dorka az előbb világosított fel, hogy Sorsa-nak kell ejteni) nem idén dob először nagyot: a Komfortos Mennyország (The Lovely Bones) óta várom az újabb és újabb alakításait. Nem az a klasszikus és szabályos szépség, amit a színésznőktől elvárnak Hollywoodban, de az arca szerintem nagyon sokféle szerepre használható épp a különlegessége miatt, na, és azért is, amiért olyan zseniálisan tud játszani. Idén jelölték, ráadásul a legjobb női főszereplő kategóriában a Lady Birdért, amiben tinédzserlányt alakít, nem is akárhogy. Nem lenne csoda, ha megkapná a díjat, ahogy az sem, ha ebben a ruhában menne.

Ruha: Elie Saab (haute couture, 2017 ősz/tél)

12. Salma Hayek, a végzetes

A végére igazi csemegét hagytam. Salma Hayek döbbenetes, januári írásában arról mesélt, hogyan próbálta meg Weinstein ellehetetleníteni őt is és szívügyét is, a zseniális Frida című filmet, miután nemet mondott neki. Hayek az egyik jelentős alakja lett a #metoo kampánynak, a Golden Globe-ra például nyakig begombolt, fekete ruhában ment, ami páncélként hatott a testén. Az Oscarra is feketét választottam neki, és számára is a kedvencemtől, Gaultiertől. Rajongok a tervező munkáiért. Egyszerűen imádom ezeket az erős nőket.

Ti melyikre szavaznátok?

Szentesi Éva

Képek: Vogue