-

1. Axl Rose és Stephanie Seymour

Ha választhatnék (igaz, engem a kutya nem kérdezett meg), akkor a Guns N' Roses frontemberével esnék szerelembe, de se manöken nem vagyok, se manöken nem vagyok, ugye. Ami tény, hogy egész tinikoromat a zenekar és Axl érces hangja iránti heves rajongásban töltöttem. Viszont most, amikor elmeséltem ezt a kolléganőknek, akkor hangosan felszisszentek, hogy: „de hát neki még jó teste sincs.” (Már hogyne lenne.) Axl Rose volt az egyetlen férfi a kilencvenes években, akinek a kis rövidnadrágok, és a magasra felhúzott farmerek is bitang jól álltak. A mintás fejkendő egyenesen a védjegyévé vált, ahogyan a derekára erősített kockás ing is. Stephanie pedig istennő volt a rocksztár oldalán. Persze... mi mást is lehetne elvárni egy szupermodelltől?

2. Johnny Depp és Winona Ryder

Johnny az egyetlen ember, akinek még egy ilyen lehetetlen színű okkeres, mustársárga öltönyt is meg lehet bocsájtani. Az tényleg egészen hihetetlen, hogy rajta ez is jól mutat. Winona pedig ekkor még tetoválás volt a színész testén. Aztán bor lett a tetkó feliratából, azaz Ryder nevéből, trükkösen. (Winona Forever = Wino Forever.) A színész angyalarcából semmi nem maradt mára, de a XXI. századra tökélyre fejlesztette rosszfiús imázst, elhagyta a batár nagy öltönyöket, és a fura színeket, Istennek hála, meg szerencsére is. Winona pedig... na, ő nem változott semmit. Igazi őzike még ma is, minimalista, visszafogott stílussal, enyhe gót beütéssel.

3. Johnny Depp és Kate Moss

Kicsit úgy tűnhet, hogy Depp-pel mindenki legalább egyszer járt, aki számított a kilencvenes években... Nagy és látványos, na meg viharos kapcsolatai voltak a színésznek. Kate Moss-szal állítólag majdnem meg is ölték egymást. Mondjuk, szerintem ebben nincs semmi extra, ilyen sztorim nekem is volt. Oké, hotelszobát még nem vertem szét a palimmal úgy, mint ők tették, de ami késik, nem múlik. Mindenesetre Johnny és Kate jól mutatott együtt, mert vagányak, szépek és zűrösek voltak. Bár ez a második megállapítás mára cseppfolyóssá vált a rengeteg kokain hatására. Depp a szakadt stílust azóta tökélyre fejlesztette, és megfűszerezte a fent említett rosszfiúsággal, Moss pedig egy szimpla tangapapucsban is istennő. Bezzeg, ha mi császkálunk ebben nyáron, nem így nézünk ki.

4. Courtney Love és Kurt Cobain

Cobainhez mindig is valamilyen angyalszerű nőt képzeltem el, nem az örökké lecsúszott kinézetű Courtney Love-ot, de ha neki egyszer ez tetszett. A csíkos pólót, a szaggatott farmert és a folyton kócos szalmakazal sérót azóta sem  tudta úgy viselni senki, mint ő. És a Nirvana néhai frontembere feltehetően ezt nem direkt és célirányosan alkotta ilyenre, hanem egész egyszerűen csak magasról tett arra, hogy néz ki. Courtney Love meg Courtney Love: kissé botrányos, kissé züllött, de akkor is ő Kurt Cobain özvegye.

5. Ethan Hawke és Uma Thurman

Ethan Hawke az a férfi, aki irtó sokat nyert a lottón, aztán mindet elitta meg elkártyázta. A főnyeremény Uma volt, de megcsalta, és lebukott. Pedig a szoborszerű szépség olyan a férfi oldalán, mint a legdrágább ékszer. Ha egyszer elhagyod, akkor azután sose találsz már ugyanolyan csodálatosat magadnak. A sudár és szép színésznő egy ragyogó gyémánt volt egykori hitvese mellett. Egy ilyen tökéletes nő pedig bárki mellett jól mutat.

6. Richard Gere és Cindy Crawford

Gere és Crawford a kilencvenes évek ügyeletes szőke hercege és barna hercegnője. Karrierjük csúcsán voltak együtt, és eszméletlenül szépen mutattak. Együtt is és külön is. Semmi extra, csak lazaság, elegancia és ellenállhatatlanság. Ha megjelentek valahol, szem nem maradt szárazon, komolyan.

7. Madonna és Vanilla Ice

A rapper és az örökké megújuló popkirálynő rövid kapcsolata ellenére egy sor emlékezetes pillanatot hagyott maga után. Madonna éppen a Blond Ambition-turné kellős közepén járt az Ice Ice Baby című méltán világhírű sláger megalkotójával. Akkoriban épp az egyik legkarizmatikusabb stílusát tolta: Gaultier-féle hegyes melltartó, szőke fürtök, frivolság, pimaszság, szabálynélküliség. Mindebbe pedig perfekt módon passzolt Vanilla Ice egyénisége. Amilyen valószínűtlen páros voltak ők ketten, olyan jól mutattak együtt, na.

8. Mick Jagger és Jerry Hall

Jagger majdnem több nőt fogyasztott életében, mint amennyi drogot. Második feleségét egy partyról vitte haza, amire Hall egy másik férfivel érkezett. A csodaszép modell igazi királynőként tündökölt a szépnek cseppet sem mondható, ámde annál karizmatikusabban kiélt rockerarc mellett. De hát a színpad meg a tehetség a legbarázdáltabb, öreg zenészt is vonzóvá teszi, ugye? Ugye!

+1.

Nicole Kidman és Tom Cruise

Azért lettek ők a plusz egy, mert Tom Cruise önmagában semmilyen listára nem kerülhetne fel nálam. De mindennek ellenére annyira szép pár voltak a boldog békeidőkben Kidmannel, hogy egész egyszerűen nem lehetett őket kihagyni. Az is külön figyelmet érdemel, hogy nem igazán zavarta őket a magasságbéli különbség. Sem akkor, sem később, a következő párjaiknál. Kidman sudár termete, elegáns és ragyogó ízlése szinte örökké kifogástalan. Kár, hogy azóta annyiszor kivasaltatta, töltette, szabatta az egyébként rendkívül bájos arcát...

És, hogy mi magunk milyenek voltunk a kilencvenes években? Azt majd egy másik cikkben megmutatjuk!

Szentesi Éva

Képek ITT, ITT és ITT