Mark Zuckerberg minden évben tesz valami újévi fogadalmat – tavaly egyszerre többet is – amit aztán megvalósít az adott évben. 2016-ban a fő projektje az volt, hogy tágítja a mesterséges intelligencia határait, és megpróbál egy robotkomornyikot létrehozni. A házát pedig „okosotthonná” igyekezett alakítani. Aki már járt CES-en (Consumer Electronic Show Community) – azaz nemzetközi elektronikai kiállításon, az könnyen gondolhatja, hogy ez ma már nem annyira nehéz, hiszen baromi egyszerű egyetlen készüléken keresztül működtetni a világítást és a tévét, de lássuk be, azért ez még nem olyan nagy ördöngösség, hogy feltétlenül hanyatt vágja tőle magát az ember. 

Mark szándéka azonban nem egyszerűen az volt, hogy beszerzi ezeket az eszközöket, hanem programozóként megvalósítja mindezt maga úgy, hogy a telefonon keresztül adott utasításokat hajtsa végre a robot. Az ajtónyitástól kezdve, a pirítós készítésén át a világításig mindent megpróbált automatizálni. A Vasember című film nyomán Jarvis névre keresztelt robotkomornyik pedig igazán jól sikerült – főleg, hogy még Morgan Freeman hangját is megkapta. A tesztről készült demóvideót itt nézheted meg, komolyabb mélyebbre menő beszámolót pedig az alábbi Facebook-posztban olvashatsz. 

Bár Zuckerberg nagy úttörő, de még messze vagyunk attól, hogy mesterséges intelligencia által vezérelt otthonokban éljünk (hál’ istennek). Ellenben tele vagyunk olyan „okos” vagy talán „józan paraszti ésszel" megálmodott kütyükkel, amelyekkel igenis az élet császárai lehetünk 2017-ben. Íme: 

Önmagát bevető ágy

„Figyelj, Borcsa, hogy van az angolul, hogy önmagát bevető ágy” – tettem fel a minap öncélú kérdésemet a WMN angoltanárának és főszerkesztő-helyettes asszonyának. Self made bed vagy self making bed – mondta fájdalommal teli hangon ezt a szóviccet – és valóban így hívják. Én pedig gépeltem is be ezerrel a kulcsszavakat, mire megtaláltam a Kickstarter Smart Duvet okospaplan kampányát, amit a FB nem átallott még hónapokig nyomni a hírfolyamomban. Az alkotók 2017-től minden otthonba szállodai komfortot teremtenének az önmagát bevető ággyal. Mekkora királyság... Kettőt kérek! Az alábbi videón megnézheted, hogy is működik pontosan.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Ágy-asztal-tévé

„És a végén mindenki összeáll egy képpé
Nem lesz otthon senki csak ágy, asztal, tévé."

Énekelte Lovasi András a Kispállal mielőtt feloszlottak volna. Talán ők már akkor tudtak valamit, amit mi még nem. Azt, hogy valóban van egy csodás találmány, ami nem más, mint egy „ágyasztal”, amelynek múltja egészen a XIV. századig nyúlik vissza. A tradicionális  Kotatsu csak egy ágyból és asztalból állt annak idején, napjainkban már elektromos melegítőt is erősítenek az asztal alá (a kényelem teljes kimaxolása érdekében). Az asztalból egy japán futon – az itthon ismert puhább matrac helyett ez egy keményebb anyag – fut le, ami alá kényelmesen bekucorodhatunk. Azt hiszem, ez az ágy a hiányzó láncszem a sorozatnéző maratonokhoz. Mindenkinek sok szeretettel küldöm ezt, aki a lelke mélyén nagy gyerek maradt, és ehhez hasonló találmányokon törte a kobakját kis- és nagy korában.

(forrás: mymodernmet.com)
(forrás: mymodernmet.com)

Így történik a varázslat (forrás:mymodernmet.com)
Így történik a varázslat (forrás:mymodernmet.com)

Világító fogkrém a vakítóan fehér fogakért

Amikor bedobtam az ötletet a szerkesztőségben, hogy írjunk arról, milyen tárgyakkal lehetünk az új évben az élet császárai, Szentesi egyből lecsapta a labdát, nemrég beújított ugyanis egy LED-es fogkrémet. Azokat a tárgyakat, amelyeknek nincs különösebb funkciója, csak annyi, hogy felvidít, megmosolyogtat, és jót tesz a közérzetednek, „vitamintárgynak” hívja a szakma. Ez valóban nem több annál, mint aminek kinéz, azaz egy világító fogkrémtubus. Hogy hasznos-e? Baromira nem. Hogy kell-e? NANÁ! Már látom magam a legközelebbi áramszünetnél, ahogy fogkrémes tubussal a kezemben világítok a lépcsőházban. Ki nem hagynám ezt az élményt.

(forrás: blanx)
(forrás: blanx)

De az is lehet, hogy a sokkolóan fehér fogakat ígérő fogkrémtől valójában úgy fogunk festeni, mint Ross a Jóbarátokban, miután elment fogfehérítésre. 

(forrás:PoPkey)
(forrás:PoPkey)

Lefőtt a kávé? – Le

Egy időben vírusként terjedt a neten a videó, amelyben egy ébresztőóra főzi a kávét, én pedig elmorzsoltam egy könnycseppet, mert eszembe jutottak azok az általános iskolás évek, amikor rajzórán megkértek minket, hogy mutassuk meg, hogyan képzeljük a jövőt. Bár az autókat nem helyettesíti óriáscsúszda-park, de az ébresztőórás kávégép elképzelése bejött. A Barisieur néven futó tárgy valóban létezik, Josh Reneuf dizájner alkotása. Lefekvés előtt a megfelelő kávé- és vízmennyiség bekészítésével nyugtázd a napot, és másnap reggel friss kávé illatára kelhetsz – ennyire egyszerű ez a masina. Lehet, hogy elő kéne vennünk az összes gyerekkori rajzunkat, és ezekre alapozva startupokat indítani?

 

(forrás: http://www.joshrenoufdesign.com/)
(forrás: http://www.joshrenoufdesign.com/)

Angyal shot – rázva vagy keverve?

Kissé kilóg a listán szereplő tárgyak közül ez a találmány, ugyanis nem kütyü, és nem is okoseszköz. Legfeljebb egy okos kis gondolat, ami cserébe teljesen ingyenes, és mindenki számára elérhető. Egy floridai étteremben indították el a nők védelmében azt a kezdeményezést, hogy ha kellemetlenül érzik magukat a partnerükkel, rendeljenek egy „Angyal shot”-ot, mire a pincér azon nyomban kimenti őket szorult helyzetükből. A szitu komolyságát annak függvényében jelölheted meg, hogyan kéred az italt. Ha csak tisztán, akkor jön a pincér, és biztonságban kikísér a kocsidig. Ha jéggel kéred, hívnak neked egy taxit is, ha pedig lime-mal, akkor a pultos tárcsázza a rendőrséget. A felhívást eredetileg egy brit szórakozóhelyen indították el a megsokasodó tinderes vakrandik miatt, és minden női mosdóban közzétették. Azóta számos hely követte a példájukat.

(forrás: flickr/daspunkt)
(forrás: flickr/daspunkt)

Azt hiszem, ezen tárgyak láttán bármelyikünk alkalmas arra, hogy megváltoztassa az életünket egy okos ötlettel. És te milyennek képzeled a jövőt? 

 

Szőcs Lilla

 Kiemelt kép: ITT.