– Miért csak télen kell etetni a madarakat? – tette fel a kérdést évekkel ezelőtt az akkor óvódás gyermekem. Megbeszéltük, hogy szerencsések vagyunk, mert ahol mi élünk, ott négy évszak kergeti egymást, és számunkra egész évben rengeteg alkalom adódik felfedezni a természet szépségeit, ébredezését, majd lecsendesedését, különböző színeit. Végigkísérhetjük változásait, többek között a madarak vándorlását, míg a nem költöző madarakban télen is gyönyörködhetünk. Itt újabb kérdés következett, hogy miért nem repül el minden madár, ha már beköszönt a tél. Éreztem, hogy az „azért, mert szeretnének téged felvidítani!”, nem kellően tudományos magyarázat. Végül is sikerült meggyőznöm, hogy vannak szívósabb madarak, amelyek maradnak és elviselik a hideget még akkor is, amikor mi már kevésbé, sőt olyan fajok is akadnak, amelyek hozzánk repülnek még hidegebb tájakról telelni. Ám ahhoz, hogy túléljék a szélsőséges időjárást, nekünk, embereknek kell segítünk őket. Erre jó az etetés, mivel a hideget itthon töltő madaraknak nemcsak vándor társaikat kell nélkülözni egy ideig, hanem a rovarok és a természetes táplálékuk jelentős részét is. Elmeséltem azt is, hogy magokat ezekben a hónapokban nem találunk a kertben, de könnyen hozzájuthatunk a különféle üzletekben vagy akár a zöldségesnél is. Így aztán betértünk, vásároltunk, és neki is álltunk az első narancshéjas madármeglepetésnek, amit azóta minden évben újabb próbálkozás követ.

1. Madármenü

A vegyes magvakat zsiradékkal tömörítheted. Választhatsz napraforgómagot, kölest, mákot, tört diót. Az olvasztott zsírt öntsd süteményformába vagy narancshéjba, helyezz rajta keresztbe hurkapálcikát, ez majd megkönnyíti a táplálék megközelítését a madarak számára. A szilárdulás után spárgára fűzve lógasd fel egy faágra. Használhatsz faggyút, szalonnát, vajat, hájat is a zsiradékpótlásra.

madáretető

Vagy nézz körül otthon, biztos találsz a madarak számára értékes falatokat! Már azzal is hozzájárulhatsz a kis szárnyasok jobb közérzetéhez, ha almacsutkát, egy marék mogyorót vagy egy kis kekszmaradékot gyűjtesz nekik.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

2. Újrahasznosítás kimaxolva

A szent cél érdekében újrahasznosíthatod a háztartásban fellelhető csomagolóanyagok, tárolók, kidobásra szánt holmik egy részét is. A kevésbé kedvelt műanyag palackokra vágj kis ablakot, szúrd át fakanállal, ezzel az öntöltős megoldással hosszan tudod a kertbe szoktatott madarakat etetni. De faraghatsz lopótököt, egymásra ragaszthatsz csorbult csészéket vagy újragondolhatod a virágalátétet és a tejesdobozt is.

3. Gurigázz tartóval!

A vécépapír gurigáit sem kell azonnal kidobnod, hiszen ha zsiradékkal megkened, és beleforgatod a vegyes magcsomagba, majd zsineggel átkötve akasztod a fára, bokorra, a madaraknak príma büfét kreálhatsz pár fillérből. Hasonlóképpen járhatsz el az üres tojástartóval is.

4. Vásárolj...

Ügyeskezű ezermesterek könnyen készíthetnek tartósabb madáretetőt is, míg a kétbalkezes magamfajták vásárlással könnyíthetnek a helyzeten. Szerencsére a gazdaboltokon kívül a nagyáruházak kertészeti részlegén és a hobbiüzletekben, webáruházakban is könnyen rátalálhatsz a megfelelő darabra.

5. ...szuperdizájnt!

A modern hangulat kedvelői pedig válogathatnak a dizájnos formák között. Egy nagyszerű formatervező csapat, a dán Eva Solo mesteri alkotása kiváló példája annak, milyen, amikor egy komplett tervezőgárda  gondoskodik a kis szárnyasok etetéséről:

Aki viszont extra módon stílusos kíván lenni, akár még a mid century modern stílusában is találhat madáretetőt.

6. Az italról se feledkezz meg!

Nem elegendő kizárólag az étkekkel törődni, legalább annyira fontos az itatás, mint a madáreledelek kihelyezése, hiszen a mínuszok és a jég megjelenésével nagyon nehezen találnak vizet a madarak a természetben. Helyezz el itatót a terület legnaposabb részére, és ha egy kis cukrot is adsz a vízhez, akkor nehezebben fagy meg.

Csáky-Nagy Krisztina

Képek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT