Pár éve még komolyan dilemmáztam amiatt, hogy vajon nem szentségtörés-e felrúgni a karácsonyi hagyományokat? A racionalitás azt diktálta, hogy ne válasszak fenyőt, a lelkemnek viszont hiányzott a finom illat és a hangulat. No meg a tradíciók, ugye, hiszen amióta az eszemet tudom, a karácsonyhoz mindig fenyő járt.

Ezt végül aztán nem más döntötte el, mint a bennem élő kis Grincs...

(Forrás: justanotheroddmedicalstudent.tumblr.com)

Közben rájöttem, hogy dilemmáim közös nevezője az lesz, ha új hagyományt teremtek magamnak. Szerencsére az interneten világban mindenre találsz példát, és egyben visszaigazolást arról, hogy mégsem vagy olyan különc/bolond/kívülálló/elvetemült, mint azt gondoltad. Hogy nem vagy egyedül.

Szóval mára ott tartok, hogy nincs karácsony „csináld magad” nélkül! Igen, 2016-ra akkorát fordult a világ(om), hogy a hagyományőrző jellegű fenyő vs. műfenyő vita kikopott az ünnepi előkészületeimből. Éljen tehát 2016 (ha másért nem, legalább ezért)! Ti pedig nézzétek meg az én kedvenc fa nélküli „karácsonyfáimat”:

1. Könyvkarácsonyfa

Ho-ho-hó, végre kapóra jön Szolzsenyicin éktelenül piros Gulág-sorozata, a Révay összes, a Readers Digest válogatások és az összes kötelező meg annak rövidítettjei. Építs belőlük fát! Az egységes látvány érdekében fordítsd a könyveket lappal kifelé, de ha jobban szeretnéd, hogy látszódjanak a címek, akkor úgy. Az így képződő kis kiugró „ágakra” vagy polcokra pedig tehetsz bármilyen díszt, szaloncukrot vagy égősort, amit csak szeretnél. 

(forrás: http://www.themarysue.com/ )

(forrás: http://soonrememberedtales.blogspot.hu/)

2. Grincsfa

Az idei évben nagy kedvencem a Grincsfa. A műfenyő nagy előnye, hogy a fa karjai állíthatók, így könnyedén formázható is. Megjegyzem, pici cserepes fenyőből vagy tujából is megfozmázhatod ezt a szupergiccses, szuperkülönleges karácsonyfát. A legjobb, hogy egyszerűen nem lehet elrontani, és nem kell a szimmetriával vagy a színkombinációval pepecselni. Halmozd túl díszekkel és szalagokkal... vagy csak egyetlen lelógó csúcsdísszel... és máris jól néz ki. 

(forrás: wifflegif.com)

(Forrás: Meska/anniesdesign)

(Forrás: http://pink-stock.deviantart.com/)

3. Krétakarácsonyfa a falon

Két dolgot kérj Grincstől: egy bödön matt falfestéket és/vagy dekortapaszt. A WMN korábbi „tökös” halloweeni dekorációnknál a fekete festék nekem már pompásan bevált, most pedig egyenesen csúcsszuper lesz, érzem. Fesd be a falad vagy annak egy részét, szerezz be krétát (minél több színű, annál jobb), majd rajzolj rá, amit csak szeretnél! Fess rá kandallót, írj rá szöveget, és díszítsd fel a krétafát. Mondjuk, ragaszd vagy szögeld rá az égősort. Tökéletesen uniszex dekorötlet, jól fog jönni később BL-meccseknél vagy activityzéshez is. (Hidd, el nekem is van, nálam már bevált.)

(forrás: mrkate.com)

Ha nincs kedved falat festeni, akkor a fekete táblafestéket helyettesítheted világosbarna papírborítással. És szépen megfested rá a karácsonyfádat. Mutatom:

(forrás: http://www.stylemepretty.com/)

4. Dekortapasz-fa

Az idei év másik nagy kedvence a színes, szagos, mintás dekortapasz. Az ünnepektől függetlenül is tökéletes választás, főleg akkor, ha nem szeretnél a csempére vagy a tapétára pénzt áldozni. A ragasztószalag rögzítésénél nagyon precíznek kell lenned, szükséged lesz egy mérőszalagra, ceruzára és vonalzóra is. Jelöld ki halványan a pontokat, hogy hova kerül a fa, használj mérőszalagot vagy vízszintezőt, hogy egyenesek legyenek a vonalak. Majd szépen lassan ragaszd fel, és szorítsd ki a buborékokat belőle, hogy egyenletes legyen a felülete. Ezután már csak a díszítés marad hátra. Mondjuk, írjatok post it papírra üzeneteket egymásnak, vegyétek elő a régi képeket, és díszítsétek fel a fát saját magatokkal.

(Forrás: thyme-is-honey.com/)

(Forrás: homeyohmy.com/)

5. Origami- és „papírkarácsonyfa” minden mennyiségben

Az origami karácsonyfához egy picit több kézügyességre és pontosságra lesz szükséged. Sajnos ez egy türelemjáték, ha rossz helyen hajtod össze a papírt, akkor kezdheted elölről. Ellenben, ha ügyesen követed a leírást, akkor egy egész karácsonyi erdőt gyárthatsz egyetlen délután alatt.

(Forrás: etsy.com/GracelinePaperStudio)

Ha kevesebb időd van, vedd elő a kreppet. A csíkokat növekvő sorrendben ragaszd egymás alá. Nem muszáj csak klasszikus karácsonyi színeket választani hozzá, a fénylő aranykrepp mellett nagyon jól mutat a mintás vagy a neonszínű is.

(Forrás: realsimple.com)

Egy másik lehetőség, ha kartonlapokat használsz, és azokból hajtogatsz egymásra helyezhető gúlákat. Ehhez letölthető sablonokat is találsz. Miután kivágtad a formát, egyszerűen csak össze kell pattintatni a kis részeket, és egymásra rakni. Fesd ki, szúrd bele a díszeket, és kész is a saját karácsonyfád.

(Forrás: Instructubles.com)

És még mindig papír: sok-sok színes lapból vágj ki háromszögeket, és rendezd őket karácsonyfa-mintába, ezen az oldalon segítséget is kaphatsz hozzá.

(Forrás: brit.co)

6. „Fakarácsonyfa”, mármint nem olyan fa, hanem másfajta

Nem egyszerű, de nagyon mutatós – és ez már a „csináld magad” ötletek csúcsa. Legalábbis, ha házilag szeretnéd lefűrészelni a darabokat, megvenni és összerakni persze sokkal egyszerűbb. Talán az összes ötlet közül ez a leginkább karácsonyfa jellegű. A többivel ellentétben nem kétdimenziós... de közben környezetbarát, dizájnos és felettébb látványos ünnepi dekoráció.

(Forrás: etsy.com/DSQUADRO)
(Forrás: https://www.etsy.com/people/dsquadro)

7. Az abszolút last minute: létrafa

Ez az egyik személyes kedvencem. Már korábban is sokat törtem a fejem: hogyan lehetne a mindennapok részévé tenni a létrát, mert olyan jó a formája, sokkal több mindenre lehetne használni, mint amire hivatott. Én egy pici, három fokból álló préselt fából készült fellépőt használok éjjeli szekrény és könyvespolc gyanánt. Ha „létrakarácsonyfát” szeretnél, mindenképp felejtsd el a barkácsáruházakban kapható fém létrákat. Minél rusztikusabbat választasz, annál szebb lesz. 

(Forrás: nedesignbuild.com)

(Forrás: hermida.com)

(Forrás: shelterness.com)

Összességében, ha te sem tudod elképzelni az ünnepeket fenyőillat nélkül, lucfenyő nélkül viszont már annál inkább, akkor ez a kompromisszumos megoldás neked is tetszeni fog. Tobozok, magyal és néhány fenyőág segítségével a karácsonyi életérzés pótolható, maga a fa lehet bármiből. A bármi alatt pedig tényleg „bármit” értünk. Mindenki nyugodtan engedje el a fantáziáját, és válasszon a fenti megoldások közül.

+1 Ruhafogas

Íme, a szerkesztőség idei fája... ruhafogasokból. 

Ha szeretnéd megtudni, hogyan készült a fa, meglesheted a Messzelátó Egyesület Insta-oldalán.

A kiemelt kép ITT található, ugyanitt megnézheted, hogy kell elkészíteni ezt a tárgyat!

Szőcs Lilla

Grincs 

(forrás: giphy.com)