Annem Hobson a So wrong it’s nom bloggere  hősöm és példaképem  az advent szellemében megjutalmazta magát egy saját készítésű adventi sajtkalendáriummal, amiben minden egyes napra jut egy-egy különleges falat; goudától a krémes kecskesajtig. Olyannyira befutott az ötlet, hogy már bárki megvásárolhatja a neten. Meg fogtok lepődni, de nem ő volt az első, aki megreformálta az adventi naptár kínálatát, sőt egészen úgy tűnik, hogy az őrült adventi naptárt olyan kultikus karácsonyi szellem lengi körül, akárcsak a karácsonyi csúnya pulcsikat. Összegyűjtöttük a valaha megvalósult leg... öhm... kreatívabb naptár ötleteket, melyek a világra jöttek. Egy közös pont van bennük, mindegyiket elkapkodták egytől-egyig.

1. A kávékalendárium

(Fotó: sowrongitsnom.com/)

Kávéimádó, koffeinfüggő barátoknak rokonoknak tökéletes ajándék. A brit Packt kávémárka első ütős ötlete az volt, amikor meghekkelte a Nespresso masinákat és (na jó, a gyártó engedélyével) saját kávépatronokat gyártott hozzá minőségi, egyedi pörkölésű dél-amerikai kávémagokból. Az online rendelhető minőségi kávécsomag szolgáltatása miután sikeresen megvetette a lábát, piacra dobta egyedi készítésű adventi kávékalendáriumát, amelyben minden adventi napra van egy lefőzhető kávéfilter.

2. A Káma Szútra-kalendárium

(Fotó: petitesluxures.bigcartel.com/)

Ha nem létezne egyetlen egy ember sem, aki ezt a jó, kedves, meghitt és szép keresztényi hagyományt kifordítaná, és pajzán célokra használná föl, akkor nem is lennénk méltók a homo sapiens sapiens névre. De van. Úgyhogy, jelentem, megmenekült az emberiség jó hírneve! A szexnaptár advent minden napjára ígér egy-egy ősi hálószobai „know how-t”, azaz ötletet arra, hogyan teheted (még) izgalmasabbá a szeretet ünnepére való várakozást. Egy biztos; december 24. alatt nem a szeplőtlen fogantatás fog lapulni.

3. Lego Star Wars-kalendárium

(Fotó: Lego)

Ismétlem: Lego. Star Wars. Kalendárium. Kevés olyan ember él a földön, akit legalább egy kicsit ne szippantott volna be a Csillagok háborúja, és ha más nem, a benne szunnyadó gyermek ne dobná el az agyát ettől az ötlettől. Az elmúlt években egyszerre több verzióját is piacra dobták. Az elképzelésben csoki helyett minden napra jut egy-egy Star Wars Lego-figura. Kíváncsi vagyok, hogy a tervezés közben hogyan voltak képesek eldönteni a marketingesek, melyik szereplőt tegyék be az adventi naptár utolsó dobozába. Valahogy úgy képzelem, hónapokon át tartó meetingekre volt szükség ahhoz, hogy felállítsanak egy sorrendet, és közben igazságot tegyenek abban a kérdéskörben, hogy mégis, ki a legmenőbb karaktere a Csillagok háborúja történetében; Darth Vader, Yoda, esetleg Luke Skywalker, aki megérdemli, hogy december 24. alá rejtsék?

4. Jutalmazd meg... a lovad?

(Fotó: fillyandco.com.au)

Osztrák szomszédaink nagy adventi lovas naptára magasan kiemelkedik az angolszász versenymezőnyben, úgyhogy legyünk büszkék a közös történelmi múltra! A közösségi média legnagyobb nyertesei mindenképp a háziállatok voltak az utóbbi években. A kutya-macska tengelyen megpróbált versenybe szállni ez a lovas kalendráium, amely minden napra egy-egy jutalomfalatot ígér. Természetesen nem szalmabálát rejtenek az egyes napok, ahhoz már tényleg a pampák királyának kellene lenni, hogy beférjen a házba. Szentjánoskenyérrel és mentával kedveskednek a paciknak. Aki esetleg abban reménykedik, hogy maradt még pár darab a készleten leárazva, annak szomorú hírt kell közölnöm, a webshopjukból a teljes készlet kifogyott. Ha így haladunk, pár éven belül a sajtkészítők és a lovaglás rajongóin túl esetleg a horgászoknak is kedveznek egy naptárral. Én látok benne lehetőséget.

5. Minden napra egy politikai idézet

(Fotó: Mentalfloss.com)

Az angolszász országokban jól láthatóan igen nagy hagyománya van a tematikus adventi naptárak készítésének. Ennek a csodás listának a szereplői is amerikai vagy brit zsenik fejéből pattantak ki. A futottak még-kategóriában versenyez a brit Munkáspárt 2010-es online adventi naptára, amelyben minden egyes ablak egy-egy politikai idézetet rejtett. Mondjuk, a Koalíciós karácsony néven futó naptár sem a koalíciót, sem a karácsonyi hangulatot nem segítette elő a képen látható depressziós Mikulással... Ellenben amerikai versenytársa, az Obama család Fehérházi adventi naptára sikeresen kivitelezte a politikai kalendárium ötletét. Minden egyes felnyíló ablakaiból egy-egy politikai vagy közéleti karikatúra bukkan elő. Az emberek egyenesen megőrülnek érte, tömegesen rendelik meg online. Én szívesen megnéznék egy hasonlót, mondjuk, a Magyar Kétfarkú Kutya párt jóvoltából... De addig is, amíg ez az üzenet eljut hozzájuk, itt egy kép az Obama-féle adventi naptárról, a két nyitott ablakocska mögött Oprah Winfrey műsorvezető és médiaguru, valamint Rush Limbaugh híres rádiós és konzervatív kommentátor:

Szőcs Lilla

Felhasznált források: ITT és ITT. 

Kiemelt kép: So wrong it's nom.