A téli időszámítással számomra megkezdődik a süteményrakéták begyújtása. Ez körülbelül annyit jelent, hogy hetek óta intenzíven tésztát keverek, süteményeket sütök és kekszeket gyúrok, formázok. Majd elégedetten majszolom be a remekműveket, a bűnbeesést abba sem hagyom tavaszig. Persze nem kell mindent egyedül behabzsolni, az elkészült finomságok egy része ajándékba is adható, főleg akkor, ha a csomagolása legalább annyira tetszetős, mint amilyen finom az édesség!

1. Házi dísztasak

Akár a legegyszerűbb sima papírzacskóból is remek csomagolóanyagot varázsolhatsz. Nyomtass, rajzolj egyedi illusztrációt vagy szöveget a papírfelületre. Ötleteket találsz az interneten, számos grafikai elem és betűtípus egy mozdulattal letölthető, de az is jelentősen megkönnyíti a munkádat, ha rajzprogramot használsz. Díszítheted a zacskót nyomdázással, stencillel vagy festőhengerrel is.

2. Elő a celofánnal!

Bizony az utálatos celofán, amit egykor kizárólag az egyencsokrok külső borításaként láthattál, most újra virágkorát éli. A díszes kekszeket, a mini kuglófot vagy a házi készítésű csokoládét (amennyiben szükséges, karton alátéttel kiegészítve) borítsd be celofánnal. Dekoráld mintás papírral, szalaggal, dekortapasszal vagy szezonális dísznövényt is használhatsz, lehet tuja, fenyőág, toboz.

3. Befőttesüveg

A legegyszerűbb befőttesüvegtől a díszes domború mintásig bármelyik mellett teszed le a voksod, nem fogsz csalódni. Ízléses csomagolása lehet a házi készítésű finomságoknak, ráadásul elfogyasztásuk után csinos tárolóeszközként is hasznosítható.

4. Papírtölcsér

Csavarj egyet a dekorpapíron, ragaszd össze a találkozásnál, majd tömd meg édességgel, aprósüteménnyel. Végül visszahajtva zárd le matricával vagy tapasszal.

5. Textilek, vásznak

Varrj zsákot az ünnepi gyümölcskenyérnek, és ajándékozz zsákos sütit a barátnőknek! Vagy csak egyszerűen tekerj egy szép konyharuhát, egy csíknyi len- vagy zsákvásznat a sütemény köré, és helyezz rá szalagot, pékzsineget, spárgát.

6. Dobozolj!

Akár vadonatúj a doboz, akár magad alakítod, fested, dekorálod a régit, helyezhetsz bele karton felhasználásával osztásokat, selyempapírt, tortacsipkét, így könnyebben elhelyezheted a különböző édes falatokat.

7. Papír sütőforma

A papír sütőforma használata egyszerre ízléses és praktikus. Időt spórolhatsz ezzel a megoldással, csak süsd meg a finomságot, és köss köré egy díszes szalagot.

8. Papírcsík... és minden, ami csak belefér

Panettone vagy kuglóf köré helyezz papírcsíkot, köss rá mindent, ami belefér, és passzol az alkalomhoz, ünnephez. Ne habozz extrém dekorációs kellékekkel feltenni az i-re a pontot!

+1 De mi a helyzet akkor, ha valaki nem tud, illetve nem akar süteménysütéssel bajlódni?

Ahogy SJP (Sarah Jessica Parker) tette egyik filmszerepében: vegyen egy süteményt a sarki boltban, és tegyen úgy, mintha maga készítette volna. Csak annyi kell hozzá, hogy egyedi módon csomagolja be.

Csáky-Nagy Krisztina

Képek: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT