-

Az említett szerkezet nagy előnye, hogy a parafa képes szigetelni. Csökkenti a zajt, a hangokat, hőszigetelőként is pompás, tökéletes a padló vagy a fal burkolására. A kedvező fizikai tulajdonságok mellett persze számít az esztétika is. A parafának ezen a fronton sincs oka szégyenkezni, sőt! Az eltérő színárnyalatokkal mintával is fokozható az eredendően szép látványt nyújtó felület. A kopásállóság, felületkezelés itt elengedhetetlen, a kereskedelmi forgalomban vásárolható termékek megfelelően előkészített állapottal kerülnek a vásárlók elé, és nem árt, ha megkérsz egy szakembert, hogy profi módon helyezze el a  lakásban.

1

Fotó: ITT

A parafa kellemes partner a tárgyalkotásban, nem okoz nehézséget a faragása, szeletelése, vágása, vékony lapjaiból a dizájnos formákat is könnyű beburkolni. Ezúttal is él az aranyszabály, miszerint: a kevesebb több. Óva intek mindenkit attól, hogy telerakja otthonát parafából készült tárgyakkal, kis mennyiségben azonban igazán látványos. Ugyanez jellemezhető a bútor-, használati- vagy dísztárgy tervezésre: nagyobb hangsúlyt kap a természetes alapanyag, ha összefonódik egy eltérő struktúrával.

A parafáról talán nem a világítóeszközök jutnak először eszedbe. De csak addig, amíg nem botlasz bele olyan asztali vagy függőlámpába, amely különlegessé teszi a legegyszerűbb, már-már unalmas formát is.

3

Fotó: ITT

4

Fotó: ITT

Ne kíméld a parafát a konyhában sem, használd bátran az étel gusztusos tálalására. Miközben egyre többször használjuk dekorációs elemként a konyhában is, én azért mégiscsak visszasírom az élményt, amikor kedvenc borom kinyitása az egyszerű csavarmozdulat helyett valódi szertartás volt. A „hol a bornyitó?" után következett a félresikerült mozdulat és a beleszakadt dugó, de én így is szerettem.

5

Fotó: ITT

6

Fotó: ITT

2

Fotó: ITT

Parafával könnyebb az élet a gyerekbirodalomban is. A szoba stílusától függetlenül minden gyerekszoba legszebb éke a saját dekoráció, rajz, festmény. Szülő- és falkímélő megoldás lehet a parafa tábla használata a gyurmaragacs vagy a ragasztószalag helyett.

9

Fotó: ITT

7

Fotó: ITT

A parafa használatával az esztétikai élmények mellett könnyűszerrel távol maradhatsz a silányabb, nem éppen környezetkímélő alapanyagokból készült tárgyaktól is. A DIY (csináld magad) hívek – még a kevésbé ügyesek is – joggal kedvelik ezt az anyagot, mert jól feldolgozható kreatív alap, könnyen festhető, ragasztható.

8

Fotó: ITT

A parafa sosem megy ki a divatból, a tervezőknek időről-időre sikerül az éppen aktuális elvárásokkal és igényekkel megközelítve hozzányúlni. Időtállósága és népszerűsége abszolút megkérdőjelezhetetlen. Lássuk be, egy nő életét kísérő tárgykultúrához az otthonában fellelhető holmik mellett szorosan hozzátartozik három termékcsoport, amelyből sosincs elég: cipő, táska és sál. Nem kérdés, hogy kerestem néhány inspiráló, szemet gyönyörködtető fotót ezekről is.

Fotók: ITT és ITT

taska

Fotó: ITT

ruha

Fotó: ITT

Csáky-Nagy Krisztina