-

1. Fényfüzér

Keresd elő a karácsonyi fényfüzért, segítségével egy pillanat alatt hangulatossá teheted a kertet. Snicerrel vágj keresztet a papírpohár aljára, majd húzd át rajta a füzér egyes elemeit. A poharat festheted, dekorálhatod is.

2. Zászlógirland

Válassz többféle, egymással jól összeillő mintával és színnel ékesített dekorpapírt! Használhatsz magazin oldalakat, maradék tapétát, csomagolópapírt. Vágj ki egyforma méretű háromszögeket, téglalapokat, majd a kis zászlókat ragaszóval, tűzőgéppel erősítsd egy zsinegre, szalagra vagy varrd egymáshoz. Nyomtathatsz a papíralapra betűket, szülinapra, névnapra tökéletes kiegészítő.

3. Papírlampion

A lampion előnye, hogy szerencsés esetben sérülés nélkül éli túl a programot, így több alkalommal is felhasználható. Az üzletben vásárolható egyszínű és mintás változatok ára kedvező, összeállítása néhány pillanatot igényel, pusztán a merevítőt szükséges beilleszteni, majd használat után csukd össze. Ha házilag készíted, használj színes papírlapokat. Önmagában is remek dekorációs elem.

(Fotó: Garten Lampen Lampions Ideen)

4. Pompom

A mi életünket évek óta kíséri, egyszerűen nem tudunk betelni vele! Időről-időre előkerül, hiszen borzolt szirmaival látványosan tölti meg a teret, pillekönnyű súlyának köszönhetően élő növényekre, fákra is könnyedén felakasztható. Elkészítheted papír zsebkendőből, háromrétegű szalvétából, krepp- vagy selyempapírból, de akár újságpapírból is. Ha nem akarsz vele otthon bíbelődni, készen is kapható. Bármennyire is egyszerűnek tűnik, (mert tényleg az), szánj elegendő időt a buli előtt a papír felborzolásra.

5. Papírtárcsa

Hajtogass legyezőt egyforma méretű téglalapokból, majd középen hajtsd félbe, és tűzőgéppel erősítsd egymáshoz a találkozásokat. Egy tekercs három papírból készül. A tekercseket egymáshoz ragasztva/tűzve akár tekercsekből készült falat is készíthetsz, de egyesével is jól mutat.

6. Rojtgirland

Bármilyen papírból elkészítheted. Vágj egyforma csíkokat az alapanyagból, majd nagyjából egyforma távolságot hagyva a rojtok között, amíg tart a hozzávaló.

7. Kreppcsík

Hasznos dekorációt készíthetsz a kevéssé dekoratív felületek eltakarására is. Kopott sufnira, házfalra, kerítésre a kreppcsíkokból kreált függönyt javasolom. Vágj csíkdarabokat a tekercsből, anélkül, hogy letekernéd a krepp-papír rudat. A keletkezett papírdarabok szélét hajtsd vissza, majd a hajtás éléhez ragasztóval vagy tűzőgéppel erősíts zsineget, egymás után felváltva használva a papírokat. A csíkok eltérő színe, szélessége ritmust visz a végső alkotásba. A „mini tekercseket” gémkapoccsal erősítsd, így nem omlik le idő előtt a sok csík. Amint végeztél vele, feszítsd ki a zsineget a kert adott szegletében, majd a gémkapcsok eltávolításával könnyen leomlanak a mini tekercsek. A függöny praktikusan fed, a szél ez esetben jól jön, fokozza a látványt. Fotóháttérnek sem utolsó.

8. Papírszívószál, papírtányér, papírpohár

Házi készítésű papírszívószállal és papírtányérral még nem találkoztam, minek is bajlódni vele, amikor egyre több üzlet kínálja, a minták és színek választéka igen magas, és tökéletesen passzol bármely elképzeléshez, tematikus rendezvényhez. Sima papírpoharat azonban magad is díszíthetsz, a külső oldalra kerülhet a minta nyomdázással, festéssel, dekorációs tapasszal. Nincs két egyforma, így mindenki könnyen megtalálja a sajátját.

9. Ültetőkártya, menü, asztalszámozás

A program jellegétől függően igény lehet ültetésre, különösen nagy létszámú vendégsereg esetén. A neten számos ingyenesen letölthető betűtípus között válogathatsz, saját készítésű illusztrációval kiegészítve egyedivé, különlegessé teheted az útbaigazítást, terítést, tálalást.

10. Tányéralátét

Egy újabb lehetőség, hogy szárnyaljon a fantáziád. Készítheted nyomtatással, de festheted, ragaszthatod is egyenként a papírokat, létszámtól függően. Ideális méret: 30 cm x 45 cm. Vásárolhatod készen is.

11. Papírból készült asztali futó

A papíralátét mellett praktikus a kerti és tálalóasztalra is, mindkettő védi az asztallapot, így megúszhatod a terítőmosást. Vágj szét nagyobb méretű csomagolópapírt, használj tekercses rajzpapírból az asztal méretének megfelelő hosszúságú csíkot. Festéssel, nyomdázással, stencilezéssel, festőhengerrel megmintázva hangulatossá teheted.

Bátran dekoráld papírral a nyár folyamán a kertedet minél többször, nincs szükség különleges alkalomra ahhoz, hogy egy kis befektetéssel vidám színek vegyenek körül. Arról nem is beszélve, hogy igazán kellemes kreatív program a gyerekekkel együtt. A papíralapú dekorációk egyetlen hátránya, hogy többnyire egyszer használatosak, és az első eső is könnyűszerrel elmossa őket.

Csáky-Nagy Krisztina

Képek via: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT, ITT