-

Előjáték

Amikor az autópályáról meglátom a sárga épületet, már elfog az izgalom. Nem elég, hogy óriási, de CSAK lakberendezéssel kapcsolatos termékek kaphatók benne, ráadásul olcsón! Visszaeső Visszatérő vásárló létemre pontosan tudom, mit, hol tudok beszerezni, ettől függetlenül mindig végigsétálok a fehér nyilakkal felfestett úton, hasonló boldogsággal, mint Dorothy az Ózban, és szippantom magamba az inspirációt, kezemben egy papír mérőszalaggal és cerkával. (Amit persze rendre elhagyok valahol félúton.)

ikea-reklam-3

Általában egyedül megyek, de nagyobb, komplikáltabb bútorok beszerzése esetén elrángatom magammal a férjemet is. Vele gyorsabban megy a vásárlás, talán mert hosszabbak a lábai, és futólépésben haladok el a számára feleslegesnek tartott terméksorok mellett. „Majd visszajövök, és megnézlek benneteket újra, nyugiban" – suttogom a Metod konyhaszekrény fiókelőlapjainak. Hazaérve az összeszerelésnél többször megingott már a sziklaszilárdnak hitt kapcsolatunk (A férjemmel, nem a Metoddal. Vele rendíthetetlen a viszonyunk.)

ikea-reklam-2

A gyönyör kezdete

Valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlen hasonló problémákkal küzdő pár, hiszen a szingapúri IKEA egy szerelmi kézikönyvvel rukkolt elő, mely grafikai képekben szuperjó tanácsokkal lát el. Mit tegyél, ha esetleg elhagy Martin, vagy még nem kötelezted el magad egy hosszútávú kapcsolatra, és mi a helyzet, ha nem egyezik pároddal az ízlésetek az ágyban (és itt nem az ágyneműhuzatra gondoltak). Ez az elmélet talán enyhíti a kisebb drámai összecsapásokat a vásárlástól a szerelésig.

ikea-reklam-1

A csúcspont

Jó néhány lakberendezési blogger használ IKEA-holmikat, hogy újrahasznosítsa vagy átalakítsa, antikolja a már félig kidobott kis szekrényt. DIY (azaz Do it Yourself: Csináld Magad) mozgalom óriási lendületet kapott. Talán már nem is számítasz embernek, ha nem alakítasz át valamit az otthonodban, és nem valósítod meg önmagad egy IKEA-s Billy szekrényen keresztül. Az ikeahackers.net oldal összegyűjtötte a világ összes IKEA-ban utazó kreatív alkotóját, hogy megmutassa a lehetőségek végtelen tárházát. (Személyes kedvencem a „hogyan öltöztessük farsangi bálra a macskánkat?" című.)

 

Egy egészen komoly iparág épült már az IKEA köré. Számtalan weboldalt találunk, amely IKEA-s kanapéra, fotelre gyárt különféle huzatot. A Bemznél az sem baj, ha olyan kanapéd vagy széked van, amit az IKEA már rég nem forgalmaz. Az általad vásárolt tömegtermék azonnal új értelmet és egyéniséget kap, ha vásárolsz rá egy testre szabott huzatot. Mielőtt kidobnád, nézz körül itt! Nem is gondolnád, hogy itt minden anyag kompatibilis az IKEA termékekkel.

benz-1 benz-2

Meguntad a régi Pax gardróbszekrényedet, de túl macerás lenne újat venni, plusz tökéletesen passzol a mérete a szobádba? Helyette rose-gold színű ajtógombokat szeretnél, halvány rózsaszín nyomott mintás ajtó frontokkal? A szintén svéd Superfront, a legújabb divatra építve öltözteti különleges, új ruhába a már jól bevált IKEA-s termékeket. (Külön jó hír, hogy már kis hazánkba is szállítanak!) Mottójuk, hogy a jó ízlés nem feltétlenül társul magas árakkal. Nem kell mindent lecserélned! A már jól bevált daraboktól ne válj meg, csak alakítsd át kedvedre! Szekrény előlapokat, ajtógombokat, bútorlábakat találsz itt, amelyek tökéletesen illenek minden IKEA-s szekrényre. Hihetetlen, mennyire dizájnos bútort varázsolhatsz egy egyszerű Besta szekrényből!

superfront-3

Az ébredés

Érdekes, de az egyetlen IKEA-s dolog, amit eddig senki nem próbálta meghekkelni, az a húsgombóc. Évente 1 billió húsgombócot fogyasztunk IKEA-szerte 360 különböző helyszínen, 47 országban.

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Képek: ITT, ITT, ITT

 

Ezt az anyagot NEM szponzorálta az IKEA, puszta lelkesedésből írtuk. Bizony, ilyen is van.