-

A magyar hagyomány szerint december 24-én állítjuk a fát, és Vízkeresztig úgy is marad. Itthon Brunszvik Teréz grófnő, a magyarországi óvodák megalapítója állította az első karácsonyfát 1828-ban a krisztinavárosi Angyalkertben, az általa létrehozott óvodában. Mivel a karácsony keresztény ünnep, a fán lévő díszek is a bibliai történeteket követik. A csúcsdísz a Betlehemi csillagot jelképezi, míg a hagyományos piros gömbök a paradicsomi fa almáit jelenítik meg. Az elmúlt évtizedekben sokat változtak a szokások, a gyertyákat felváltották az elektromos égők, a piros díszek helyett pedig az adott év trendjéhez igazodnak a karácsonyfadíszek az üzletekben is.

Idén a halvány rózsaszín és a természetes színek a legnépszerűbbek. Néhány elszórt dísz az örökzöldön éppúgy szép lehet, mint a gazdagon teleaggatott, színes, csillogós, girlandos fa. Valójában nem létezik rosszul dekorált karácsonyfa, de vannak trükkök, amelyeket érdemes megfontolni.

A faállításnál fontos szempont, hogy olyan helyre tedd a lakásban, ahol nem kell kerülgetni. Természetes ügyelj arra is, hogy ne legyen nagyon meleg helyen. Tovább megőrzi eredeti szépségét, ha kellő távolságára kerül a fűtéstesttől. Arra sem kell törekedned, hogy tökéletes formájút válassz, hiszen épp a tökéletlensége teszi még természetesebbé a karácsonyfádat.

Mielőtt nekiállsz a dekorálásnak, az égők felszerelése legyen az első. A díszeket érdemes kiválasztani, gondolatban megkomponálni az összképet, mielőtt minden felkerül a fára. Ne csak a fa belső ágaira, hanem a hátsó, falnak forduló felére is helyezz díszeket, így sokkal mélyebb és látványosabb lesz az összkép. Munka közben lépj többször hátra, és nézd meg több oldalról a fát, így jobban átlátod, hol hagytál ki esetleg helyeket. A megszokott gömbök mellett használhatsz vertikális díszeket is, ezek természetesebbé teszik a fát.

Nálunk is minden évben kerül pár új dísz a meglévő gyűjteménybe. Általában a hagyományos ezüst és arany színek mellett maradok, ezeket mindig lehet tarkítani pár friss szerzeménnyel. Érdemes a lakás hangulatához és színeihez igazítani a fa díszeit is! Ilyenkor előkerülnek a téli dekorációs kiegészítők, nippek, koszorúk, angyalkák a dobozokból. A fán kívül is helyezz el égőket, apró jelképeket a lakás különböző pontjain, így még ünnepélyesebbé teheted az otthonodat.

Szaloncukrot csenni a fáról, közben úgy visszacsomagolni, mintha az még a belsejében lenne, minden gyerek számára izgalmas élmény. Szaloncukor nélkül nem is múlhat el nálunk itthon a karácsony, ráadásul igazi hungarikum a sztaniolpapírba csomagolt édesség! A fondant cukrot a XIV. században kezdték készíteni a franciák, majd néhány német cukorműves mesteren keresztül a XIX. század vége felé került Magyarországra. Stühmer Ferenc készítette a Gerbeaud cukrászda számára az első nagy mennyiségű szaloncukrot. 2004 óta ismét vásárolható számtalan különböző ízesítéssel Stühmer szaloncukor: mákos, sült almás vagy az isteni vajkaramellás... Mindenki könnyen rábukkanhat a saját kedvencére.

4

A fa alatt álló ajándékok csomagolása is csak fokozza a meglepetést elsöprő erejét. Szánj időt a szép és kreatív csomagolásra! Ehhez néhány könnyen és olcsón kivitelezhető ötletet gyűjtöttem össze, íme:

Ujvári Bea

grafikus-dizájner

Vintagechic Lakberendezés tulajdonosa

Képek: ITTITT, ITT, ITT, ITT, ITT